Chat

Petr Hanzel
Záznam chatu ze čtvrtka 8. září 2016
GF: „Jaké koncepce uchovávání potravin jste obecně příznivcem?“
Petr Hanzel: „Takové, která je šetrná vůči přírodě, našemu zdraví, i přírodě.“
SOFM: „Co je podle Vás na uchovávání potravin lepší - sklep, sklad, půda, spíž?“
Petr Hanzel: „Takto to rozklíčovat nelze, hlavní roli hraje teplota, vhlkost či světelné podmínky, každá potravina má svá specifika. Tématice skladování potravin se více věnuje iniciativa zachranjidlo.cz, kterou jsme rozjeli s kamarády - doporučuju se podívat na jejich stránky a pročíst si tipy na skladování. Na stránkách Bezobalu pak najdete tipy na šetrný nákup. Doporučuji se také podívat na stránky konference www.zerowaste.bezobalu.org, kde najdete inspirativní řeči o tom, jak předcházet vzniku odpadu a plýtvání jídlem.“
Lenka: „Dobrý den, mám takovou specifickou otázku. Většinu potravin uchovávám v plastových dozách, ale i přes to se mi do nich dostanou potravinový moly. a proto bych se chtěla zeptat, jak tomu mohu předejít. V domácnosti se jich nohu zbavit. Děkuji za odpověď“
Petr Hanzel: „Zkuste dózy s lepším gumovým, těsně doléhajícím těsněním a jako prevenci svazky sušené levandule či kočku domácí, skvělého to molího predátora. :)“
Vatlakova Veronika: „Super, bez obalu! jen tak dál. Jen jedenkrát jsem si obj. nákup domů (i tesco). Hrůza, vše zabalené do dvou igelit. tašek. Už nikdy více... Otázka času, jen vydržet a propagovat..“
Petr Hanzel: „Díky, takové zprávy vždy potěší, budeme se snažit, aby se tento způsob prodeje rozšířil co nejvíce a dostal se tak i do jiných regionů a třeba jednou i do všech "Tesek" :)“
Pavla: „Dobrý den, chci se zeptat jak nakupujete maso. Předpokládám, že nejlépe u řezníka a ne ve vaničkách v supermarketu. Poraďte mi ale jak přenést domů třeba kilo krkovice? Napadlo mne plátýnko, ale přece jen mi z toho asi vyteče krev.“
Petr Hanzel: „Doporučuji kvalitní dózu s gumovým těsněním, skleněnou či z kvalitního plastu.“
Zuzana: „Prosim jak podle soucasnych poznatku nejlepe uchovavat v lednici cerstve maso a vejce. Dekuji“
Petr Hanzel: „Doporučuju se podívat na http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/ a pročíst si tipy na skladování: . Na stránkách Bezobalu pak najdete tipy na šetrný nákup. Doporučuji se také podívat na stránky konference www.zerowaste.bezobalu.org, kde najdete inspirativní řeči o tom, jak předcházet vzniku odpadu a plýtvání jídlem.“
niky: „dobrý den prosím vás které ovoce a zeleninu mohu dávat do lednice? Děkuji moc za odpověd.“
Petr Hanzel: „Dobrý den, podívejte se na http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/ na videa na http://zerowaste.bezobalu.org/ a sledujte podzimní kampaň 45 dní bez odpadu na našem facebooku https://www.facebook.com/bezobalu.org/“
Danuše Večeřová: „Dobrý den, kladně hodnotím, že po dlouhé době jsem zaregistrovala tak dobrou zprávu - bezobalové nakupování. Zrovna včera jsem se nad problémem přeobalování rozčilovala. Děkuji vřele za Vaši iniciativu , přeji hodně zdaru do další činnosti a prosím - dočkám se i v Ostravě této prodejny? S úctou Danuše Večeřová“
Petr Hanzel: „Díky, pracujeme na tom, aby tyto obchody vznikaly i jinde, Ostrava je určitě do budoucna v plánu.“
Kasalová Andrea: „Dobrý den,máte krásnou představu jak zachránit svět od odpadů,ale realita je jiná.Manžel má obchod s potravinami a po každé návštěvě hygieniků a potravinářské inspekce jen kroutí očima (a to říkám slušně)co jsou ještě schopný vymyslet za podmínky prodeje toho či onoho zboží.Chyba není u prodejců ale v české birokracii. Hezký den , snít je krásné.“
Petr Hanzel: „Dobrý den, byrokracie je určitě překážkou, ale ne nepřekonatelnou. U nás už bylo kontrol několik vše jsme zvládli. Chce to jen pevnou vůli a trpělivost.“
Květa Borůvková: „Kde se dají sehnat vhodné látky na pytlíčky na potraviny. Fandím Vám a přeji ať se daří.“
Petr Hanzel: „Dobrý den, asi nemůžu jmenovat konkrétní firmy, ale stačí si najít nejbližšího prodejce neběleného lnu.“
RNDr. Otho, CSc.: „Dobrý den, držím Vám palce a jsem rád, že se tento způsob "myšlení" zase vrací, jen doufám, aby to neskončilo jen jako takový "módní výstřelek" pro ty, co se chtějí odlišovat. Mám dva dotazy, jste proti papírovým obalům na jedno použití, pokud se budou recyklovat? A co říkáte na spotřebu energií, vody při mytí, praní obalů? Jsem pro současnou osvětu směrem i ke způsobům recyklace vody. Děkuji a s pozdravy“
Petr Hanzel: „Dobrý den, díky, jde o trend, ale dle nás nikoliv módní, alespoň pro většinu našich zákazníků. Spíše trend uvědomělosti spotřebitelů. My vítáme jakýkoli krok k redukci ekologické stopy a papírové pytlíky jsou určitě menším zlem. Svou a likvidace / recyklace odpadů je energeticky náročnější než občasné praní či mytí, jde spíše míru sptřební pohodlnosti vs. odpovědnosti.“
Jana Vodáková: „Dobrý den, kolik vody spotřebuji při mytí těchto obalů na potraviny ? Třídím odpad velmi pečlivě.“
Petr Hanzel: „Dobrý den, o spotřebu vody se neobávejte, jde o obnovitelný zdroj a svoz a likvidace / recyklace odpadů je energeticky náročnější než občasné praní či mytí, jde spíše míru spotřební pohodlnosti vs. odpovědnosti.“
Lenka N.: „Dobrý den,také musím říct,že to je skvělý nápad. My dost třídíme odpad a někdy nechápu,že toho je tak moc.Můžete prosim napsat,kde ten váš obchod provozujete? A ještě by mě zajímalo,jakým způsobem skladujete pečivo? Děkuji Lenka“
Petr Hanzel: „Dobrý den, díky! Obchod najdete na pražských Vinohradech, pracujeme ale na šíření konceptu i do dalších regionů. Pečivo nejdéle vydrží zabalené v utěrce v chlebníku. Vyndejte ho z igelitových sáčků, ať může dýchat. Babičky říkají, že když přidáte do chlebníku rozříznutý brambor nebo jablko, vydrží pečivo ještě déle.“
jana: „Dobrý den ve špajzu jsem měla plísen na rebarboře, tašku jsem vyhodila,vytřela. Co s ostatími věcmi?vadí to? děkuji“
Petr Hanzel: „Dobrý den, s tím Vám neporadím, musel bych vidět rozsah "zkázy" :) Dejte na své smysly, pokud zárodky plísně vidíte či cítíte i na jiných potravinách, raději se jich zbavte. Někteří odborníci na kompostování tvrdí, že i tyto potraviny zvládne dobře fungující kompost strávit.“