Chat

test - čerstvé a krabicové mléko

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 25. března 2015

IGR: „Co nejlepšího se zjistilo při testu čerstv. a krabic mlék?“

Hana Večerková: „Dobrý den, nejlepší zpráva je, že jsou v pořádku. že jsou bezpečná, nejsou v ní žádné toxiny, které by se do mléka mohly případně dostat z plesnivého krmiva“

IGR: „Co nejhoršího se zjistili při testu čerstvého a krabic. mléka?“

Hana Večerková: „Dobrý den, U jednoho farmářského mléka jsme zjistili, že pasterace neproběhla úplně správně, nebylo mikrobiologicky v pořádku a mělo i nižší obsah bílkovin. Odchylky od deklarovaných hodnot vápníku nebo bílkovin byly asi nejčastější problém testovaných mlék.“

Tereza: „Dobrý den, krabicové mléko nekupujeme! Je to pouze dráha voda,žádný vitamin. Proč se to vůbec prodává?dekuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, není to pravda. I trvanlivé mléko má srovnatelný obsah živin jako mléko čerstvé, obsah vápníku a bílkovin je stejný, tepelnou úpravou vysokou teplotou se snižuje zhruba o 10 procent obsah vitaminů. "Vodou" máte možná na mysli mléko odtučněné, které má jen půl procenta tuku, obsah živin je v něm ale zachován, takže má význam pro toho, kdo musí příjem tuku omezovat.“

Sara: „Jaká je nejcennější složka čerstvého mléka?dekuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, určitě bílkoviny a vápník.“

EVA: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat o jaké "pozitivní" látky je ochuzeno trvanlivé mléko? Chtěla jsem, aby syn pil čerstvé mléko, ale bohužel mu nechutná a vyzkoušela jsem téměř všechny. Co vše se při výrobě zničí? Děkuji moc Ivana K.“

Hana Večerková: „Dobrý den, jak už jsem psala, trvanlivé mléko je "ochuzeno" pouze zhruba o 10 procent vitaminů B. Obsah vápníků a bílkovin, kvůli kterým mléko pijeme, je srovnatelný.“

glorie123: „Dobrý den, zajímalo by mě, které mléko je nejlepší. Díky za odpověď.“

Hana Večerková: „Dobrý den, mezi čerstvými plnotučnými mléky zvítězilo Vrcovické mléko z malé farmy, které jsme koupili v obchodě Náš grunt. Ale velmi dobrá byla i další mléka z velkých průmyslových mlékáren. Výsledky trvanlivých mlék prozradit ještě nemohu, vyjdou v MF DNES 31. března. Rozdíly mezi nimi jsou ale minimální.“

Pavla: „Dobry den,chtela bych se zeptat,co je pravda na tom,ze mleko telo odvapnuje a zahlenuje. Dekuji za odpoved“

Hana Večerková: „Dobrý den, byla by to spíš otázka pro výživového odborníka, v seriozních vědeckých pramenech nic takového není.“

Květa: „Dobrý den,jaký máte názor na takzvané mlékomaty,jsou bezpečné?“

Hana Večerková: „Dobrý den, mlékomaty nabízejí jiný druh mléka než obchody - mléko syrové, které není tepelně upravené, ani tučnost nebyla nijak upravena, takže mléko má takový obsah tuku, jaký mělo po nadojení, tedy zhruba 4 %. Právě proto, že nebylo tepelně ošetřeno, je svým způsobem rizikové, mohou (ale také nemusí) v něm být bakterie, které mohou někomu přinést zažívací problémy. Proto je nutné mléko před konzumací převařit. Pokud to uděláte, mléko je pak stejně bezpečné jako to z obchodů.“

Milan Roch: „Na test v MF Dnes jsem velice zvědav. Mám zažito že mléko z Madety je to nej, ale to už asi také není pravda že? Který velkovýrobce vyšel jako nejlepší? Děkuji za info“

Hana Večerková: „Dobrý den, proč by to neměla být pravda? Madeta dopadla v obou testech velmi dobře. Test čerstvých plnotučných vyšel 17. 3., trvanlivá polotučná přineseme 31.3. Možná Vás překvapí.“

Leona: „Dorý den dá se nějak odstranit přípach kozího mléka? děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, na to bohužel neumím odpovědět.“

Ivona Míznerová: „Dobrý den, chtěla jsem ze zeptat na Váš názor - je opravdu mléko významným zdrojem vápníku? říká se, že tělo ho nevstřebá. Děkuji Ivona“

Hana Večerková: „Dobrý den, významným zdrojem vápníku mléko určitě je. Oficiální odborné prameny naopak uvádějí, že v mléce je vápník v nejlépe využitelné formě.“

Eva: „Dobrý den,mám ročního syna a lékařka mi už dovolala mu podávat mléko,ale doporučila čerstvé. Když jsem Vás poslouchala a zjistila,že obsah živin a dalších látek je v čerstvém a krabicovém mléku srovnatelný,tak si říkám,že v tom případě můžu podávat i to krabicové? Nebo jaký je váš názor z hlediska dětské výživy.“

Hana Večerková: „Dobrý den, opět otázka spíš na výživového odborníka.“

Milan Roch: „Dobrý den paní Večerková Chtěl bych se zeptat v pořadu Romana Vaňka byla informace že trvanlivé mléko je ve stejné kvalitě od všech výrobců v ČR protože norma je jasně daná a tudíž by se mělo jednat o totožný výrobek je tomu opravdu tak? Děkuji za info“

Hana Večerková: „Dobrý den, ano, dá se říct a náš test to také potvrdil, že trvanlivá mléka jsou vesměs stejná bez ohledu na to, od jakého výrobce pocházejí. Není to normami, ale způsobem tepelného ošetření, který je u všech UHT mlék (tedy ošetřených vysokou teplotou 140 stupňů Celsia na 1 až 2 sekundy) stejný.“

jitka s.: „Dobry den, napadlo vas otestovat treba i mleko z mlekomatu? Jestli je opravdu vsechno, jak ma byt? Diky za odpoved a krasny den.“

Hana Večerková: „Dobrý den, napadlo, už jsme to v MF DNES dělali někdy před třemi čtyřmi lety, kdy se mlékomaty v ČR objevily. Tenkrát byla mléka v pořádku.“

jaroslava: „co je to znovu obnovené odtučněné mléko a je to vůbec hodnotné mléko ? Je uvedené u mléčných výrobků ve složení.“

Hana Večerková: „Dobrý den, Obnovené mléko znamená, že jde o sušené mléko doplněné vodou. A odtučněné znamená, že z něj byl tuk odebrán, má jen 0,5 %.“

Petr: „Dle největší dietologické studie, Čínské studie, "Kde není mléko - není rakovina". Proč odborníci, jako vy, tyto údaje ignorují?“

Hana Večerková: „Dobrý den, jak už jsem zdůraznila, nejsem odborník na výživu. Takže se při zpracování výsledků testu opírám jen o nezávislé odborné prameny, například z Vysoké školy chemicko-technologické nebo evropského úřadu pro potraviny EFSA. Existuje spousta dalších studií, které říkají pravý opak. Mléko je velmi kontroverzní téma a provází ho spoustu mýtů.“

Zdeněk M.: „Dobrý den, řekla jste, že mléko se nejprve odstředí (odtuční) a po tepelné úpravě se znovu "dotuční" na požadovanou hodnotu. To ovšem znamená, že tuk, který se do něj dává nemusí (a také asi nepochází) ze stejné šarže zpracovávaného mléka. Zajímalo by mne, zda se do toho mléka vpravuje alespoň tuk hovězího mléka, nikoli jiný, nebo dokonce např. rostlinný. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Dobrý den, nemusí jít o úplně stejné mléko, ale rozhodně je to mléčný tuk. Žádný jiný - hovězí nebo dokonce rostlinný - v mlékárnách nenajdete. Mlékárny jsou velmi přísně sledované a kontrolované podniky, protože správná hygiena je alfa omega výroby mléka.“

jaroslava: „Dobrý den, proč mléko někomu způsobuje žaludeční nebo střevní potíže ?“

Hana Večerková: „Dobrý den, důvodů může být víc, může to být intolerance, tedy nesnášenlivost laktozy, mléčného cukru, kterým trpí poměrně dost lidí. Pro ně jsou vhodnější zakysané mléčné výrobky, které laktózu neobsahují.“

Milan Roch: „Děkuji za odpověď. Je tedy pravda že potravinářská norma o mléčných výrobcích je velmi tvrdá. Je tedy pravda že mléka všech velkých mlékáren jsou kvalitní a srovnatelná? Nebo si dát u trvanlivých polotučných mlék na některou mlékárnu pozor? Děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, předpisy pro mléčné výrobky mají jen minimální požadavky. Přísné jsou předpisy pro výrobu, tedy hygienická pravidla, která taky hygienici dost kontrolují. Trvanlivá mléka jsou skutečně srovnatelná. Jsou všechna víceméně stejná, mlékárnu řešit nemusíte.“

Milan Roch: „Tak vám paní Večerková držím palce ať se vám práce daří a přicházíte s dalšími testy potravin. Hezký den“

Hana Večerková: „Děkuji.“

martina krejčová: „Dobrý den. Slyšela jsem, že mléko balené v Tetra paku má zespoda krabice stupnici od 1-5 a podle toho jaká číslice chybí tolikrát bylo mléko vráceno a znovu pasterizováno. Je to pravda? Děkuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, Je to absolutní nesmysl, který už byl mnohokrát vyvrácen. Mléko se do mlékárny nevrací, mlékárnu by to stálo víc než vyrobit mléko nové.“

Šárka: „Dobrý den, jaký přesně rozdíl je mezi trvanlivým mlékem a kefírovým mlékem? Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „Dobrý den, zásadní. Kefírové mléko je zakysané bakteriemi mléčného kvašení, podobně jako jogurt. Je to jiný typ výrobku.“

Stanislav Čech: „Rádi pijeme já, žena i děti mléko. Mohla byste poradit druh mléka, které by nám všem nenavozovalo hořkou pachuť? Děkuji.“

Hana Večerková: „Dobrý den, Neporadím, musíte si to vyzkoušet sami. Zkuste všechny typy: čerstvé i trvanlivé a vyzkoušet můžete i syrová mléka z mlékomatů. Mléka v našem testu neměla hořkou chuť. Jisté je, že chutnější mléka tučnější - s obsahem tuku 3,5 až 4 %.“

Lenka: „Tloustne se po mléku? Dekuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, opět otázka na výživáře. Záleží pochopitelně na tom, kolik mléka vypijete a jak je tučné. Polotučné mléko (1,5%) má zhruba 190 kJ na 100 ml. To není mnoho.“

hana: „Mohu se vas zeptat,v čem je to bio mléko lepší než obyčejné čerstvé mléko? Jde o t čím krávu živí?dekuji“

Hana Večerková: „Dobrý den, Ano, rozdíl je v chovu dojnic. Bio mléko pochází z ekologického zemědělství, které má přísnější pravidla pro chov. Na obsah výživově cenných látek to nemá vliv, alespoň v našem testu se nic takového neprojevilo. Chtělo by to ale hlubší studii.“

Dana: „Dobry den, zajimal by mne Vas nazor na mleka z automatu, a jestli se musi prevarovat? Dekuji.“

Hana Večerková: „Dobrý den, už jsem odpovídala. Mělo by se převařovat, záleží na vás. Znám pár lidí, kteří to nedělají, a žádné problémy nemají. Já osobně mám po něm přinejmenším běhavku, protože na něj nejsem zvyklá. Ale uznávám, že ve velmi dobré a jogurt nebo tvaroh z něho je vynikající.“

Vlasta Svoboda: „Jak můžete říci že prodávané mléko je kvalitní ,když srovnám čerstvě nadojené mléko s tou vápenou vodou která se prodává a která je maximálně 3.5 procentní ale nadojené mléko má až 7procent.“

Hana Večerková: „Dobrý den, o mléku se 7 procenty tuku jsem ještě neslyšela. Srovnávat je třeba srovnatelné, nesrovnávali jsme prodávané mléka s čerstvé nadojenými mléky. ale o tom už byla řeč.“

Tereza: „Všichni víme,ze trvanliva mleka, jsou vysoce pasterizovana aby vydržela dlouho. Vzdyt nemají žádnou hodnotu. Oproti čerstvému mléku. Není to tak?“

Hana Večerková: „Dobrý den, zopakuju jen to, co jsem už řekla. Rozhodně nelze říci, že nemají žádnou hodnotu. Obsah vápníku a bílkovin je srovnatelný, o něco nižší je u trvanlivých mlék jen obsah některých vitaminů.“

Jana: „Dobrý den, mám dotaz ohledně homogenizace... Proč téměř všichni výrobci toto s mlékem provádí? Dle mého je to celkem dost zásadní zásah do podstaty mléka... roztříštění přirozeně různě velkých tukových molekul a jejich sjednocení na stejnou velikost, čímž našemu organismu rozhodně neprospívají... "Výhody" homogenizace uváděné výrobcem jsou totálně liché a dost mimo. Jedna z jejich argumentací ohledně lepších chuťových vlastnostech je k smíchu. Díky za reakci. Jana“

Hana Večerková: „Dobrý den, homogenizace se provádí proto, aby se na hladině neusazovala vrstva tuku, tedy aby mléko bylo homogenní. Je to mechanická úprava, při níž se zjednodušeně řečeno mléko prožene jemnými síty, aby se velké tukové částice zmenšily a rovnoměrně rozptýlily v tekutině. Většina konzumentů dává přednost homogenizovanému mléku, ale na trhu jsou i mléka nehomogenizovaná.“

IGR: „Testovali jste někdy mléko v němž je voda, sůl a mléko?“

Hana Večerková: „Ne, netuším, co máte na mysli.“

IGR: „A co ochucené mléko v plastu Milky Up?“

Hana Večerková: „Dobrý den, v testu jsme ho neměli.“