37 minut

30. července 2012

Část: Podivný tendr v Mariánských Lázních

Obsah dílu

Problémový registr vozidel — Podivný tendr v Mariánských Lázních — Život v norské vazbě

Části dílu

01:18
Problémový registr vozidel
    V Česku je po dvaceti letech problém nechat si přihlásit auto a vyfasovat značku. Změna dodavatele registru vozidel, která měla přinést pokrok, vyvolala kolaps a horor pro úředníky i motoristy. Proč je nový registr dražší než ten starý, proč nefunguje, proč se jeho spuštění obešlo bez výběrového řízení a proč už nevyhovovala firma, která ho chtěla provozovat levněji? To jsou otázky, které jsme si kladli při vzniku následující reportáže. Natočil ji David Havlík.
    12:59
    Podivný tendr v Mariánských Lázních
      Vyhrála zakázku za 18 milionů a teď ji hrozí, že kvůli tomu bude muset zaplatit desetimilionovou pokutu. Jak to? Miloslava Slepičková uspěla v tendru na zahradnické práce v Mariánských lázních. Kvůli splnění přísných kritérií se spojila s firmou Skanska. Jenže poté, co v soutěži uspěla, poražená firma podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ji nyní hrozí už výše zmíněnou pokutou. Výsledkem řady zvláštních okolností je, že lukrativní zakázku nakonec nezíská vítězná paní Slepičková, ale poražená firma, kterou spoluvlastnil Europoslanec Pavel Poc. Jeho manželka byla přitom v době výběrového řízení vedoucí odboru životního prostředí na úřadě, který soutěž vyhlašoval. Podívejte se na reportáž Kateřiny Hrochové.
      26:06
      Život v norské vazbě
        Na začátku minulého roku pochytala norská policie rozsáhlý gang, který pašoval drogy. Do mezinárodní skupiny byli zapleteni i Češi a právě od nás drogy do Norska putovaly. Ve vazbě skončil řidič kamionu Roman Zajíček. Měl dovézt 230 kilo hašiše. Jak se u soudu ukázalo, o nákladu nevěděl. Život se mu ale patnáctiměsíční vazbou otočil o sto osmdesát stupňů. Jeho příběh natočila Jana Neumannová.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        6. srpna 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám