38 minut

7. září 2009

Část: Korupční systém v udělování víz

Obsah dílu

Korupční systém v udělování víz — Dům bez vchodu II. — Ekonomické a personální turbulence v ČSA

Části dílu

01:09
Korupční systém v udělování víz
    Státní správa a soukromé kšeftíky, v tom jsou Češi opravdoví mistři. A tohle umění dokážou nacpat i do tak citlivé oblasti jako je diplomacie. Není to vůbec poprvé, co se nad naší zahraniční službou vznáší slovo korupce. Dost si řeklo 161 Ukrajinců, kteří se museli telefonicky objednávat na schůzku k udělení víza. Teď po České republice chtějí odškodnění za přemrštěné telefonické poplatky, které zaplatily jedné soukromé, protekčně vybrané firmě. Jak vypadá korupce při udělování víz, natáčel reportér David Macháček.
    12:13
    Dům bez vchodu II.
      Jednoho dne se probudíte, otevřete dveře a nemáte z nich kam jít. Před vámi stojí ohrada, která zatarasila jediný východ z domu. Přesně takhle jsme začínali loňského října reportáž o jedné staré paní, kterou v jejím domě uvěznila sousedka - soudkyně Nejvyššího soudu. Soudkyně po reportáži průchod uvolnila. Jenže když druhá strana nedodržela dohodu, průchod zase zavřela. Vypadá to jako malicherné sousedské kočkování, ale ve skutečnosti šlo o život - jak jsme bohužel upozornili už v první reportáži. O případe se i nadále zajímala reportérka Andrea Máslová.
      22:41
      Ekonomické a personální turbulence v ČSA
        České, původně Československé státní aerolinie patří k ekonomické historii této země podobně jako třeba Škoda, JAWA, Tatra, Baťa, Čedok, Pilsner Urquell či Budvar. Dnes, uprostřed ekonomické krize, bojují ČSA o život. Za první pololetí prodělaly skoro dvě miliardy a v soutěži o jejich privatizaci zůstal jediný zájemce. Vedení firmy a zaměstnanci, především piloti, svalují vinu za současný stav jeden na druhého. Manažeři zaměstnancům nabídli, že když přistoupí na snížení mezd, šéfové okamžitě odejdou. Reakce pilotů: vyhlásili stávkovou pohotovost. A stopky, které odpočítávají čas na záchranu aerolinií, stále běží. Situaci rozebírají reportéři Michael Fiala a David Havlík.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        14. září 2009

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám