26 minut

5. března 2007

Část: Boj kláštera o pozemky

Obsah dílu

Boj kláštera o pozemky — Obchvat přes Štítary u Kolína — Falešný svědek Romana Housky

Části dílu

01:10
Boj kláštera o pozemky
    Premonstráti ze slavného kláštera v Teplé u Mariánských Lázní přežili staletí, zažili mor i válečná drancování. Ale stačilo čtyřicet let komunismu, aby se ocitli na pokraji existence. A sedmnáct let českého kapitalismu jim naděje taky moc nepřidalo. Už několik let se přou se státem o majetky důležité pro jejich budoucnost. A mají pocit, že je stát chce vzít na hůl. Proč, po tom pátral reportér David Havlík.
    09:12
    Obchvat přes Štítary u Kolína
      Každé větší město potřebuje silniční obchvat. Stejně jako středočeský Kolín. Jenže tamní zastupitelé odhlasovali variantu obchvatu, která se nelíbí obyvatelům, přes jejichž pozemky má vést. Protože se s městem nedohodli, teď kolem nich obchází strašidlo vyvlastnění. Spor se táhne už patnáct let a Kolínem stále projíždějí tisíce aut. Potřebu obchvatu uznávají i vlastníci dotčených pozemků. Způsob, jakým s nimi město a investor jednají, zachytila reportérka Aneta Vojtěchová.
      17:10
      Falešný svědek Romana Housky
        Významný severočeský sociální demokrat Roman Houska věřil, že následující reportáž nikdy nespatří světlo světa. Vyhrožoval mocnými spojenci, a když to nezabralo, podal na reportéra Karla Vránu trestní oznámení. Našel si dokonce i falešného svědka, který měl našeho redaktora zdiskreditovat. Svědek měl však už podobných služeb dost, a proto se rozhodl promluvit. Praktiky pana Housky tak postupně vyplouvají napovrch. Reportér Karel Vrána byl u toho.
        Přehrát celé video
        Stopáž27 minut
        Další díl
        12. března 2007

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám