38 minut

9. května 2005

Část: Prvomájový zásah na Letné

Obsah dílu

Prvomájový zásah na Letné — Romský exodus — Odhalení sochy generála Pattona

Části dílu

00:55
Prvomájový zásah na Letné
    Prvomájová veselice KSČM v Praze na Letné se koná každý rok. Ale letos je to od pádu totality poprvé, kdy se oslava stala předmětem vášnivé celonárodní diskuse. Policie totiž ostře zasáhla proti skupince antikomunistů, pro které je šíření komunistické ideologie v rozporu se zákonem. Zásah prověřuje nejen ministr vnitra, ale i poslanci. Z dosud nepublikovaných záběrů, které jsou součástí reportáže, si můžete udělat obrázek sami.
    10:43
    Romský exodus
      Zvláštní formu odsunu vymyslela radnice v Kostelci nad Orlicí. Podnikateli ze sousedního města zaplatila dopředu tři čtvrtě miliony korun za to, když do své nevyužité a čerstvě zrekonstruované ubytny přijme nepohodlnou romskou komunitu. Podivný sociální experiment ale nevyšel, protože se stěhovacím vozům postavili do cesty obyvatelé onoho sousedního města, pro které byli Romové taky nevítanými hosty. Kromě toho, že v Orlických horách hrozil etnický koflikt, Romové přišli o střechu nad hlavou a teď nikdo neví, co s nimi.
      25:11
      Odhalení sochy generála Pattona
        Kam s ním - to byl tragikomický problém, který řešila Plzeň v souvislosti s velkolepými oslavami 60. výročí od konce války. Řeč je o soše generála Pattona, kterou z vlastní iniciativy udělal plzeňský sochař Jaroslav Bocker. Nadšení z jeho úmyslu však ochladlo, když se zjistilo, že sochař byl spolupracovníkem StB. V našem pořadu jsme vás o případu informovali už v polovině února. Ještě minulý týden přitom nebylo jisté, zda socha slavného vojevůdce v nadživotní velikosti bude vůbec odhalena. Jak to nakonec dopadlo? To uvidíte v poslední reportáži pořadu Reportéři ČT.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        16. května 2005

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám