Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Tichá Orlice

Tichá Orlice Posledních letních dnů využijeme k tomu, abychom se ještě vypravili na vodu. Tentokrát nás zlákala Tichá Orlice, konkrétně její šestnáctikilometrový úsek mezi Letohradem a Ústím nad Orlicí. Patří prý k nejkrásnějším. Nejprve se porozhlédneme v okolí Letohradu, kde bylo nedávno otevřené přírodní geologické a vodní muzeum. Pak se zastavíme u hradu Lanšperk, který střežil Tichou Orlici už na konci 13. století. Dlouho byl centrem panství, pustnout začal poté, co se místní šlechta přestěhovala do pohodlnějších a modernějších zámků. Z vyhlídkové plošiny dohlédneme pořádně daleko, až k Jeseníkům. Naše putování skončíme u tábořiště Cakle a poradíme vám, jak spojit výlet po vodě s yklistickým.

MapaTichá Orlice
videoTichá Orlice
...
video video

Tichá Orlice

Vojenské muzeum Králíky

Vojenské muzeum Králíky Králicko na východě Čech není pro příznivce vojenské historie místem neznámým. Velkým lákadlem jsou obranné pevnosti z období mobilizace před druhou světovou válkou. Jejich centrem se v devadesátých letech minulého století stalo Vojenské muzeum přímo v Králíkách. Proměnil se v něj zásluhou nadšenců bývalý chátrající kravín, takže prostoru pro vzácné exponáty je tu víc než dost. Expozice je rozdělena do několika částí, jedna je věnována i významným osobnostem mobilizačních časů – armádnímu generálovi Ludvíku Krejčímu a brigádnímu generálovi Bohuslavovi Fialovi. Velký prostor dostala také speciální ženijní technika.

MapaVojenské muzeum Králíky
videoVojenské muzeum Králíky
...
video video

Vojenské muzeum Králíky

Česká Třebová

Česká Třebová Česká Třebová je významným železničním uzlem. Ale také městem s dlouhou historií, řadou architektonických památek i přírodních krás v okolí. My se nejprve zastavíme v nejstarší části města. Jeho dominantou je rotunda svaté Kateřiny. Místo pro její vybudování si patronka podle pověsti zvolila sama. Stavba, která v počátcích zřejmě sloužila pro soukromé modlitby šlechtice pověřeného založením města, v průběhu staletí prošla řadou proměn. Dodnes se těší zájmu místních i turistů. Ty lákají i Třebovské stěny táhnoucí se v délce deseti kilometrů nad Českou Třebovou. K jejich zajímavostem patří také četné prameny. A rušno bývá stejně tak v řadě trampských osad, které kolem města vyrostly už před desítkami let.

MapaČeská Třebová
videoČeská Třebová
...
video video

Česká Třebová

Cimrmanova světnička

Cimrmanova světnička V Letohradě nemají jen známé muzeum řemesel, ale na tamním zámku také světničku Járy Cimrmana. Místní sdružení příznivců slavného génia v něm shromáždilo spoustu neobvyklých předmětů ze života nedoceněného génia. A také hned několik jeho vynálezů. Například důmyslnou past na myši nebo lžíci „hladomorku“. A dokonce i sochy se tu Mistr dočkal. Snad by nepovažoval za neuctivé, že jsme se z jeho světničky vypravili také do okolní přírody. Naším cílem byla mimo jiné rozhledna na nedalekém Suchém vrchu, kterou kdysi navštívil dokonce i prezident Beneš.

MapaCimrmanova světnička
videoCimrmanova světnička
...
video video

Cimrmanova světnička

Králický Sněžník

Králický Sněžník Po naučné stezce Králický Sněžník se projdeme nejmenším pohořím u nás. Jeho příroda si vysloužila vyhlášení národní přírodní rezervací. Na čtrnácti kilometrech stezky nás čeká patnáct zastavení. Jedno například u sochy slona, který je symbolem celého pohoří. Dozvíme se samozřejmě i to, jak se sem dostal. Jedním z nejzajímavějších míst na celé stezce je pramen Moravy. Ten najdeme v nadmořské výšce 1380 metrů. A nepřehlédneme ani vrchol Králického Sněžníku, o který se musíme dělit s polskými sousedy. Zhruba 200 metrů od vrcholku se pak nachází historické trojmezí Čech, Moravy a Slezska.

MapaKrálický Sněžník
videoStezka Králický Sněžník
...
video video

Stezka Králický Sněžník

Další stránky:« 10 11 12 13 14 »