Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Desná v Jizerských horách

Desná v Jizerských horách V první reportáži vás zavedeme do Jizerských hor. Před devadesáti lety se právě tady, v Desné protrhla přehrada. Zpráva o téhle tragédii se stejně jako voda prohnala krajem a za chvíli už všichni věděli, že z nepatrného a nenápadného čůrku vody se stala živelní pohroma. Lidská zvědavost byla silnější než obavy z velké vody – a její daní bylo 62 obětí.

MapaDesná v Jizerských horách
videoDesná v Jizerských horách
...
video video

Desná v Jizerských horách

Pěnčín

Pěnčín Oblast Pěnčínska na Jablonecku jsme už v Toulavé kameře navštívili – jde přece o známou oblast české bižuterie. V předposledním povídání se zaměříme na tuto oblast znovu, obdivovat ale budeme místní architekturu a osoby s ní spojené. Tak třeba víte, kdo byl doktor Kittel? V 18. století tady nechal zbudovat první horské sanatorium, léčil i pitval a říkalo se mu Faust Jizerských hor, protože se prý spolčil s ďáblem. Zdenka Hujerová ale bude mluvit i o jiných věcech a zajímavých místech.

MapaPěnčín
videoPěnčín
...
video video

Pěnčín

Velociped

Velociped Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla. Bohuslav Polák z Koberov na Semilsku koně nemá, ale když jede krajinou, taky se rozhlíží z pěkné výšky. Patří totiž mezi ty nadšence, kterým učarovaly velocipédy našich pradědečků. Na obřích kolech nejen jezdí, ale sám si je i staví. Tak se pojďme na jeho výtvory podívat.

MapaVelociped
videoVelociped
...
video video

Velociped

Pěnčín

Pěnčín Kousek od Jablonce nad Nisou leží malebná obec Pěnčín, cíl naší další cesty. Je známá hlavně díky sklářské tradici a výrobě bižuterie. Charakteristické pro tuto oblast byly především takzvané mačkárny skla, v nichž se rodily korálky a skleněné perle. Jednu takovou jsme objevili i v pěnčínském výletním areálu. Je veřejnosti přístupná, takže do kuchyně zdejších sklářských mistrů můžete kdykoliv nakouknout.

MapaPěnčín
videoPěnčín
...
video video

Pěnčín

Maloskalsko

Maloskalsko Malebné Maloskalsko se rozkládá na severovýchodě České republiky. Snad každý tu najde odpověď na otázku, proč se tomuto kraji říká perla Českého ráje. Naši procházku skalními městy začneme v obci Besedice. Okruh mezi skalními bloky byl otevřen díky tamním nadšencům už před 70 lety.

MapaMaloskalsko
videoMaloskalsko
...
video video

Maloskalsko

Další stránky:« 10 11 12 13 14