Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Muzeum skla a bižuterie

Muzeum skla a bižuterie Jablonecká bižuterie je pojmem daleko za hranicemi naší země. Na začátku slavných časů byly skleněné perle. V expozici Muzea skla a bižuterie, která patří nejen k místním klenotům, se dozvíme, že ale zdaleka nebyly jediným artiklem zdejších výrobců. Materiálem tu totiž býval třeba také kov a později i plast. Výroba probíhala ručně i strojově. V dílně výtvarnice Věry Skrbkové nahlédneme, jak taková tradiční výroba funguje v současnosti.

MapaMuzeum skla a bižuterie
videoBižuterie v Jablonci nad Nisou
...
video video

Bižuterie v Jablonci nad Nisou

Kittelovo muzeum

Kittelovo muzeum Doktor Eleazar Kittel byl podle všeho osobností hodně tajemnou. Říkalo se o něm ledacos, třeba i to, že má spolky s ďáblem. Každopádně dokázal lidi zbavovat nemocí a jiných neduhů. Léčil prý i samotného císaře. Zvláštní byl už jeho dům, velký, třípatrový, připomínající hrad. A legendy se vyprávěly i o pracovně, ve které bývaly lékařovou společností třeba lebky, kostry, ale také různé ampule s neznámým obsahem. Různé zajímavosti o životě a léčení tajemného doktora se dozvíme při prohlídce muzea v Krásné-Pěnčíně.

MapaKittelovo muzeum
videoKittelovo muzeum
...
video video

Kittelovo muzeum

Muzeum Korálek

Muzeum Korálek Časy, kdy celý svět oslňovaly skleněné perličky vyrobené mačkáním v Jablonci nad Nisou a jeho okolí, si připomeneme v muzeu Korálek. V jedné z driket, malých chaloupek, kde korálky vznikaly, udržuje tradici při životě pan Liboš Štryncl. Ukáže nám, jak takové mačkání vypadalo, sami se přesvědčíte, že to nebyla vůbec lehká práce. A o řemesle, které patřilo k jabloneckým pýchám, se toho také dost dozvíme. Těšit se mohou i děti. Ty asi hlavně na vyprávění o skřítkovi Sklenaříkovi a víle Jizeríně.

MapaMuzeum Korálek
videoMuzeum Korálek
...
video video

Muzeum Korálek

Jizerská magistrála

Jizerská magistrála Na běžkách se projedeme po Jizerských horách. Skvělou příležitost nám nabídne Jizerská magistrála. Ta je se svými 170 kilometry udržovaných běžeckých tratí největším běžkařským areálem ve střední Evropě. Zajímavostí je i to, že se na ni dá nastoupit na více než dvacítce míst, takže si každý může vybrat část dle svého gusta. Nebudeme se ale jen kochat krásou hor v bílém kabátě. Zavítáme také do Bedřichova a povíme si něco o jeho historii. Alespoň na skok se zastavíme i v nejvýše položené trvale osídlené osadě u nás, která se jmenuje Jizerka.

MapaJizerská magistrála
videoJizerská magistrála
...
video video

Jizerská magistrála

Albrechtice

Albrechtice Albrechtice v Jizerských horách proslavil především tanvaldský Špičák, který znají mnozí příznivci zimních sportů. V okolí je však zajímavých míst, která si zaslouží návštěvu, víc. V zimě stačí připravit si běžky a můžete vyrazit. Máte-li chuť na projížďku krajem, můžete se připojit na Jizerskou magistrálu. Pro vzpomínku na smutné historické události zase můžete vyjet k Desenské přehradě. Tedy k torzu, které z ní po jejím protržení v roce 1916, zbylo.

MapaAlbrechtice
videoAlbrechtice
...
video video

Albrechtice

Další stránky:« 8 9 10 11 12 »