Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Šumava

Šumava V posledním zastavení vás zavedeme na severozápadní Šumavu, do obce Hamry. Své jméno dostala po hamru, v němž se jako v prvním zpracovávala železná ruda. Odsud pak vystoupáme na vrch Ostrý, na němž prý ve středověku stával hrádek – tedy jakési obydlí pro strážní posádku. Naše poslední kroky vedou k Úhlavskému luhu – tříkilometrové stezce plné olší, javorů, jílů nebo buků.

MapaŠumava
videoŠumava
...
video video

Šumava

Šumava

Šumava Andrea Toušlová nás pak zavede – kam jinam než na Šumavu. Tentokrát si vybrala jako cíl svého toulání s kamerou Modravu – dřevařskou obec, kterou si oblíbil i spisovatel Klostermann. Podíváme se na soutok tří tamních potoků – jeho výsledkem je pak divoká řeka Vydra. Na té vznikl kanál, díky nemuž se šumavské dřevo dostalo i do Prahy. V reportáži se dozvíte, proč se mu říká Vchynicko-tetovský.

MapaŠumava
videoŠumava
...
video video

Šumava

Šumava

Šumava Pak se projdeme po šumavských blatech. Neberte to doslova, ostatně posuďte sami: začneme v obci Prášily – ty za své jméno vděčí prachu, který s sebou přinesl sklářský průmysl. Po turistické značce jsme pak se štábem dorazili k jezeru Laka – nejmenšímu ledovcovému jezeru na Šumavě – a zapomenout jsme nemohli ani na Prášilské jezero. Kromě jedinečné přírody vám doporučujeme i Starou jímku – dozvíte se, co to je.

MapaŠumava
videoŠumava
...
video video

Šumava

Šumava

Šumava Z Moravy pak zamíříme na Šumavu. Naše reportáž se ponese v duchu ekologickém. Šumavské lesy trpí ničivými nálety lýkožrouta smrkového. Malý brouk dokáže způsobit velkou škodu. Pavel Hubený z CHKO Šumava nás provede místy, o nichž psal Karel Klostermann, a bude nám vyprávět o tom, jak se dá tomuto krásnému místu pomoct.

MapaŠumava
videoŠumava
...
video video

Šumava

Velhartice

Velhartice Toulavá kamera doputovala až do Velhartic, městečka mezi Sušicí a Klatovy. Právě tady totiž otevřeli zrekonstruované muzeum uměleckého kovářství. Majitel kovárny Milan Matušek s námi zavzpomíná na to, jak s výstavbou kovárny začínal. O tomhle černém řemeslu ví snad všechno, třeba jaké nástroje kováři používají, nebo které speciální oblečení chrání umné řemeslníky před žhavými jiskřícími plamínky.

MapaVelhartice
videoVelhartice
...
video video

Velhartice

Další stránky:« 23 24 25 26 27