Soutěž

Soutěžte s Toulavou kamerou a vyhrajte dvě knihy a batoh s logem pořadu.

Soutěžní otázka z 14. července

Tentokrát se naše otázka týká chráněné krajinné oblasti, která byla vyhlášena v roce 1976 a patří mezi nejvyhledávanější lokality regionu. Jejími dominantami jsou skály Martinka, Trůn či Obří kámen a tvoří ji různé biotopy od stepí až po doubravu. Krom toho se tam vyskytuje spousta vzácných rostlin i živočichů. O kterých vrších je řeč?

  • A) Hostýnských
  • B) Pavlovských
  • C) Žďárských

Čas na odpověď máte do čtvrtka do 14:00. Odpovědi můžete posílat pouze SMS zprávou ve formátu: KAMERA mezera A nebo B nebo C na telefonní číslo 900 11.

Cena SMS dle tarifu operátora. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz.

Pravidla soutěže

Přehrát video

Soutěž

Soutěž

Výherci minulých soutěží

Soutěžní otázka ze 7. července

Minule nás zajímal památkově chráněný hrad, odkud je to zhruba stejně daleko do Brna jako na Slovensko. Je jedním z našich nejstarších dochovaných. Byl vybudován v polovině 13. století coby součást obranné linie na neklidné hranici s Uherskem. Jeho založení bývá spojován o s markrabětem Vladislavem Jindřichem, který se podílel i na stavbě nedalekého cisterciáckého kláštera na Velehradě. Hrad nebyl nikdy zcela dobyt. Můžeme tak sledovat postupný stavební vývoj od slohu románského až po baroko. Už víte? Správná odpověď byla C) Buchlov.

Výherkyní se stala Jana Lacinová, Chotěboř. Gratulujeme!

Soutěžní otázka z 30. června

Minule jsme se ptali na renesanční zámek z 16. století. Patřil nejbohatšímu moravskému šlechtici té doby Janu Šemberovi Černohorskému z Boskovic, který realizaci projektu svěřil Jacopovi Stradovi. Správci uměleckých sbírek císařů Maxmiliána II. a Rudolfa II. Sídlo asi nejvíc proslavila fresková výzdoba jednoho z reprezentačních sálů, která zachycuje vzpouru zajíců proti lidem. Už víte, kde tuhle památku najdete? Správná odpověď byla A) v Bučovicích.

Výherkyní se stala Lucie Nouhkloubová, Rudná u Prahy. Gratulujeme!