30 minut

11. září 2016

Část: Zámek Krásný Dvůr

Obsah dílu

Zámek Krásný Dvůr — Parková dráha — Po proudu Berounky — Královské koruny — Dobřív — Nová Cerekev

Části dílu

01:25
Zámek Krásný Dvůr
    Zámek Krásný Dvůr patří k méně známým panským sídlům, která se nám po předcích dochovala. Původně tu stávala tvrz, která byla později proměněna ve vilu. Za éry Černínů, jejichž majetkem se panství stalo v roce 1649, se postupně sídlo dočkalo současné podoby. Dnes si můžeme prohlédnout 18 místností, jejich vybavení připomíná zdejší nejslavnější období. Tím byl život Jana Rudolfa. Nechal vystavět kupříkladu dvě schodiště, která vedou do krajinářského parku. Ten patří k chloubám areálu. Je dokonce prvním svého druhu u nás. Obdivovat v něm návštěvníci můžou i několik romantických staveb. Mezi nimi i vyhlídkovou věž, jednu z nejstarších v Evropě. A ještě jedno nej… nás čeká v interiéru – největší sbírka psích portrétů v naší zemi.
    05:41
    Parková dráha
      Kilometr a půl dlouhé kolejiště nás čeká v Brně. Jedná se o největší parkovou dráhu u nás. U jejího zrodu stála parta železničních nadšenců, kteří nejprve dali dohromady 150 metrů kolejí, pár souprav a jezdili s nimi, kde jen to šlo. Pak svůj park i délku trati rozšířili a dnes se po ní prohánějí vlaky každý víkend. Jednou za měsíc na ni dokonce vyrážejí parní lokomotivy. A můžete se i svézt, pokud vás tedy nevyděsí, že místo ve vagónu pojedete na něm. Získáte tak představu o tom, jak to na železnici funguje a navíc si užijete zábavy. Velké rychlosti se bát nemusíte, vlaky tu zvládnou sedm kilometrů za hodinu, což je bezpečné pro všechny. Bude nás zajímat, jaké rozchody kolejí tady fungují a dozvíme se samozřejmě něco víc i o mašinách a vagónech, které tu jsou k vidění.
      10:03
      Po proudu Berounky
        Berounka patří k nejoblíbenějším cílům vodáků u nás, byť na řadě jejích kolegyň mají šanci zažít podstatně víc. My svou plavbu rozdělíme na dvě části. První etapu odstartujeme nedaleko soutoku Berounky se Střelou. Připomeneme si, jak řeka dovedla být v minulosti krutá a jakou škodu napáchaly v různých časech povodně. Ale víc se budeme věnovat zajímavým místům podél toku. Tím prvním, na které narazíme, bude Krašov. Hrad, který se nad břehem tyčil už ve 13. století. A v posledních letech zase ožívá. Vzácná památka na časy dávno minulé nás čeká i nedaleko obce Hlince. Kostel sv. Petra a Pavla patří k nejstarším svatostánkům na našem území. Milovníky pokladů pak jistě zaujme to, že nedaleko Zvíkovce, kus od břehu řeky, se kdysi našel největší u nás.
        14:23
        Královské koruny
          České korunovační klenoty byly na Pražském hradě vystaveny letos na jaře. Nicméně Svatováclavskou korunu můžete teď obdivovat na Moravě, konkrétně ve Valticích. Tedy jen její repliku. Nachází se tu ve skvělé společnosti dalších skvostů, které zdobily hlavy panovníků i duchovních vůdců. K vidění je tu ovšem taky několik originálů. Všechna tahle krása pochází z nejslavnější světové sbírky královských korun. Začala se rodit po druhé světové válce. Wuppertalský hodinář a zlatník Jürgen Abeler si jen pro své potěšení začal po večerech vyrábět kopie vzácných klenotů. Postupně se stal vyhlášeným odborníkem, takže se mu dostalo té cti držet v rukou mnohé originály. A pozor, ve Valticích nás čeká ještě jeden poklad. Ten pro změnu pochází z Číny.
          18:39
          Dobřív
            U vody se na západě Čech zastavíme ještě jednou. Tentokrát si připomeneme dlouhou tradici zpracování železné rudy v oblasti kolem Dobřívu. Při životě se ale udržela jen v téhle obci. Společně zavítáme do hamru, který je jednou z největších technických památek svého druhu v Česku. Dodnes je tu rušno, návštěvníci si mají šanci připomenout časy dávno minulé i sledovat výrobu současnou. A dozvědí se celou řadu zajímavostí. Třeba to, že dnes říkáme hamr celé dílně, ale dřív se tak jmenoval jen obří kovací stroj. Některé hodně staré si můžeme prohlédnout v expozici, kterou tu zřídili. Zjistíme tak kupříkladu, jaký byl rozdíl mezi takzvaným nadhazovacím a stlačovacím hamernickým kladivem. A prohlédneme si i další historické náčiní a nářadí.
            22:59
            Nová Cerekev
              Pokud zavítáte do Nové Cerekve na Pelhřimovsku, určitě vás upoutají dvě místní dominanty. Jsou připomínkou časů, kdy tu po boku žili vyznavači křesťanské víry a židé. Jednou z pamětihodností je kostel sv. Tomáše Becketa. Vyrostl na místě původního dřevěného svatostánku. Druhou pak je synagoga z poloviny 19. století. Ještě před druhou světovou válkou tvořili židé víc než 10 procent obyvatel Nové Cerekve. Jenže po jejím skončení se vrátili jen tři. Místo jejich modliteb tak začalo chátrat. Před dvěma lety se naštěstí dočkalo záchrany a dnes je přístupné návštěvníkům. Při prohlídce se dozvíme například to, k čemu tu sloužil parochet. Pak vás ještě zavedeme do Stanovic, které se rovněž pyšní několika vzácnými vzpomínkami na časy dávno minulé.
              27:16
              Soutěž
                Přehrát celé video
                Stopáž30 minut
                Další díl
                18. září 2016

                Přehled dílů

                1006 dostupných
                Stopáž30 minut

                7. července

                Zámek Dobříš — Podél Divoké Orlice na kole — Zahradní železnice ve Střížově — Masné krámy v Moravských Budějovicích — Okolo Pernštejna — Hrad Červený Újezd

                7. 7. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                30. června

                Benešov nad Ploučnicí — Farmapark Dobřany — Uranový důl Bytíz — Bellarie Český Krumlov — Tupeská keramika — Týnec u Klatov

                30. 6. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                23. června

                Zámek Veltrusy — Rakovecké údolí — Košíkář Zeman — Hora Říp — Zoopark Stěžery — Radyně

                23. 6. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                16. června

                Lány — Býčí skála — Roprachtice — Číhošť — Botanická zahrada — Vidly

                16. 6. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                9. června

                Šumperk — Chlumská hora — Chovatelka kudlanek — Karlův hrádek — Brněnské pověsti — Kunvald

                9. 6. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                2. června

                Hrad Houska — Pernštejnské rybníky — Jízdárna Světce — Rytí skla — Semněvice — Arnoldova vila

                2. 6. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                26. května

                Terezské údolí — Teplický zámek — Černé řemeslo — Čapkova vila — Procházka podél Otavy — Škvorec

                26. 5. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                19. května

                Zámek Humprecht — Lázně Jáchymov — Legiovlak — Arboretum Křtiny — Mlýn Hněvkovice — NS Starý Plzenec

                19. 5. 2024 na ČT1
                Stopáž30 minut

                12. května

                Zámek Loučeň — Lom Amerika — Sklářský ráj ve Velichově — Uhersko a okolí — Výstava Enigma — Žďár nad Sázavou

                12. 5. 2024 na ČT1
                Stopáž29 minut

                5. května

                Klášter Zlatá Koruna — Kaolinový důl v Nevřeni — Fládrování — Večerní prohlídky na Konopišti — Velký svět techniky — Lomnice nad Popelkou

                5. 5. 2024 na ČT1

                Toulavá kamera na sociálních sítích

                Napište nám