Béleše


Tradiční ratíškovický pokrm z kynutého těsta. Dříve se mu říkalo jídlo chudých, protože jde udělat jen z mouky a vody.
Těsto
500 ml vlažného mléka
1 kg polohrubé mouky
hrst hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
4 hrsti krystalového cukru
1 lžička soli
Spojíme mouku, cukr, droždí se 100 ml mléka a necháme vzejít kvásek. K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky. Můžeme rovněž skleničkou vykrájet na pomoučněný vál malé bochánky, které ještě necháme nakynout. Upravíme rukou trochu naplocho a pečme přímo na plotýnce sporáku nebo na nepřipékací pánvi na sucho.
K podávání
povidla
cukr
mák
sádlo
Placky potřeme sádlem, pomažeme povidly a posypeme mákem s cukrem.