Valašská kyselica

V jedné z roubených chaloupek v Novém Hrozenkově jsme s paní Vlastu Jochcovou připravili tradiční kyselici. Ve světničce jako vystřižené z klasických českých pohádek se vařilo úplně samo.

2 klobásy
4 větší brambory
350 g kysaného zelí i s vodou
200 ml smetany
lžíce hladké mouky
sůl
7 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
majoránka

Do hrnce dáme vařit na kolečka nakrájené klobásy, pokrájené kysané zelí, zalijeme asi litrem vody, osolíme, přidáme koření – kromě majoránky a dáme vařit. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody zvlášť do hrnce. Kdybychom vařili brambory se zelím dohromady, zůstanou tvrdé.

Když jsou brambory uvařené, přidáme je ke klobáskám se zelím, zalijeme smetanou, do které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky. Všechno necháme provařit. Nakonec přidáme trošku majoránky a podle chuti přisolíme.

Další recepty Celý díl