Bourekia se sýrem Anari a mátou podle Marileny Joannides
Sladké taštičky sypané cukrem nebo polévané sladkým sirupem
základní těsto
250 g hladké mouky
250 g mouky semolina (mouka z tvrdé pšenice)
10 g prášku do pečiva
½ kávové lžičky soli
90 ml olivového oleje
250 ml vody
náplň
500 g nesoleného sýra Anari (lze nahradit měkkým tvarohem)
100 g moučkového cukru
1 kávová lžička mleté skořice
1 lžíce čerstvé máty nakrájené nadrobno (lze vynechat)
Připravíme si náplň. V míse vidličkou rozmačkáme sýr Anari, přidáme cukr, skořici a mátu. Dobře promícháme.
Připravíme si těsto. Smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a olejem. Přidáme vodu a důkladně prohněteme. Z těsta vyválíme tenký plát. Pokud použijeme k vytvoření těstového plátu přístroj na výrobu těstovin, nastavíme tloušťku plátu na předposlední nejmenší stupeň.
Tvarohovou náplň nabíráme kávovou lžičkou. Kuličky náplně klademe na vyválený plát těsta jednu vedle druhé. Necháme si mezi nimi mezery na vytvoření okrajů budoucích taštiček. Těsto přeložíme přes kuličky náplně. Vykrajujeme nebo rukama vytvarujeme malé taštičky ve tvaru půlkruhu.
Smažíme ve vysoké vrstvě oleje na středním plameni dozlatova. Hotové Bourekia necháme okapat od přebytečného oleje na ubrousku nebo papírové utěrce. Poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme je polévat sladkým sirupem, ale pokud v náplni bude máta, je lepší sladký sirup vynechat.