Tradiční zlaté kyperské koblížky

500 g brambor
600 g hladké mouky
½ kávové lžičky soli
8 g sušeného droždí
1 lžíce krystalového cukru
500 ml vody z uvařených brambor
olej na smažení

Sirup na přelití

500 ml vody
500 g krystalového cukru
1 celá skořice
3 hřebíčky
1 polévková lžíce růžové vody (nemusí být)

Připravíme si sirup. Vodu s cukrem, skořicí a hřebíčky povaříme asi 3 minuty. Když směs vychladne, přidáme růžovou vodu.

Brambory oloupeme a uvaříme v dostatečném množství vody. Když jsou měkké, vodu z brambor slijeme a stranou ponecháme 500 ml bramborového vývaru. Uvařené brambory vidličkou rozmačkáme a vmícháme do vývaru. Směs necháme vychladnout.

Smícháme mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Přidáme brambory s vývarem, promícháme, přikryjeme utěrkou a směs necháme 1 hodinu odpočinout.

Rozpálíme v hrnci olej. Namočíme kávovou lžičku do studené vody. Lžičkou nabíráme směs, ze které vytváříme kuličky a opatrně je vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme, dokud nejsou kuličky zlatohnědé z obou stran. Usmažené koblížky vyndáme a položíme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej. Loukoumades pak ještě namáčíme do studeného sladkého sirupu, lze je sirupem i polévat. Podáváme teplé.

Další recepty Celý díl