Tradiční kyperská sladkost

550 g krupice
1 kávová lžička prášku do pečiva
¼ kávové lžičky mastichy (lze vynechat)
180 ml oleje
200 g krystalového cukru
250 g ovčího jogurtu
24 celých spařených a oloupaných mandlí

Sirup

400 ml krystalového cukru
400 ml vody
2 lžíce růžové vody

Nejprve si připravíme sirup. Vaříme cukr s vodou asi 3 minuty mírným varem. Do vychladlého sirupu přidáme růžovou vodu.

Smícháme krupici, prášek do pečiva a mastichu rozdrcenou s trochou cukru. Našleháme olej s cukrem a jogurtem, v mixéru nebo ručním šlehačem. Přidáme jogurtovou směs do krupice a důkladně promícháme.

Rozprostřeme na vymazaný plech a nakrájíme na 24 dílků. Každý dílek ozdobíme mandlí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud nezezlátne. Hotové, ještě teplé shamali poléváme studeným sirupem ihned, jak jej vytáhneme z trouby.

Další recepty Celý díl