Moučníky a cukroví

Koblihové kroužky

Těsto

1 kg polohrubé mouky
2 polévkové lžíce cukru
4 g droždí
2 celá vejce
2 žloutky
2,5 dcl mléka
1/4 smetany
špetka soli
4 lžíce rumu

Poleva

1,5 hrnku tekutého medu
0,5 hrnku vody
½ polévkové lžíce mleté skořice

Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek a smícháme s moukou. Přidáme smetanu, špetku soli, dvě celá vejce a dva žloutky a těsto pořádně vypracujeme. Lze přidat i trochu vlažného mléka dle potřeby. V závěrečné fázi přidáme 4 lžíce rumu a dáme vykynout.

Pokud je těsto tužší, vyválíme ho asi na výšku jednoho centimetru a necháme kynout.

Po vykynutí se z něho vykrajují kolečka, do nichž se udělá dírka, a dávají se smažit do rozpáleného oleje.

V případě, že bychom si chtěli počínat jako pekař v našem seriálu, pak je třeba udělat těsto řidší a použít hladkou mouku. Na 1 kg hladké mouky pak potřebujeme 70 g kvasnic, půl litru mléka a 4 celá vejce a dva žloutky. Pak můžeme nechat těsto vykynout, aniž bychom ho rozváleli.

Další recepty Celý díl