Krupicový koláč v lístkovém těstě se sirupem

Náplň

2 litry mléka
600 g cukru krupice
200 g dětské krupičky
7 vajec

Sirup

0,4 l vody
500 g cukru
citronová šťáva
kůra z pomeranče

Cukrový sirup na polití vaříme asi 6 minut. Pomerančová kůra nesmí být chemicky ošetřena. Po uvaření sirup ještě přecedíme přes plátno a necháme zchladnout.

Listové těsto

Buď běžně dostupné v obchodě, nebo vyrobit dle běžných receptů

Do hrnce vlijeme mléko a začneme ohřívat. Za stálého míchání vsypeme cukr a necháme rozpustit. Pak vsypeme krupičku a mícháme dále. Do ohřáté směsi vlijeme opět za stálého míchání rozšlehaná vejce. Mléko by se nemělo vařit.

Jakmile směs začne houstnout, přidáme nastrouhanou pomerančovou nebo citronovou kůru. Ale pozor! musí být z bio ovoce. A přidáme kousek másla. Stále mícháme, a jakmile se začnou tvořit bublinky, můžeme vypnout a mícháme do zchladnutí směsi.

Pekáč vyložíme listovým těstem, dáme do něho zchladlou náplň a přeložíme. Pečeme stejně jako jablkový závin, do zrůžovění těsta. Na závěr přelijeme sirupem.

Další recepty Celý díl