Moučníky a cukroví

Velikonoční pletenec

60 g droždí
1/8 l vlažného mléka
100 g cukru
1 kg polohrubé mouky
špetka soli
nastrouhaná kůru z 1 pomeranče
1/4 l vlažné vody
200 g sezamových semínek
5 vajíček natvrdo, obarvených na červeno
1 bílek
olej a sezamová semínka na plech

Droždí smícháme s mlékem, cukrem a necháme 10 minut kynout. Pak přidáme postupně 125 g mouky a přikryjeme. Necháme na teplém místě kynout do druhého dne. Plech vymažeme olejem, hustě posypeme sezamovými semínky.

Kvásek smícháme s ostatní moukou, přidáme sůl, pomerančovou kůru, vodu a mícháme alespoň 10 minut. Dvě třetiny vyválíme na dlouhý hladký 5 cm silný pecen a položíme na plech. Ze zbylého těsta vyválíme dva tenké proužky, dlouhé jako pecen. Obalíme je sezamovými semínky a obložíme jimi pecen. Přitlačením spojíme. Vejce vmáčkneme kolmo do pecnu, pecen potřeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky, přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout.

Troubu vyhřejeme na 200 °C. Velikonoční pletenec pečeme 50 minut.

Další recepty Celý díl