Říká se jim taky botičky – zapečené lilky plněné zeleninovou směsí.

4 střední lilky
2 cibule
2 papriky
2 rajčata
3 stroužky česneku
rajský protlak
olivový olej
pepř
vodu
nové koření – 4 kuličky
zelenou petrželku

Omyjete a osušíte lilky a každý podélně naříznete. Rozevřete a vnitřek nasolíte. Postavíte lilky do mísy a necháte půl hodiny tzv. vypotit. Mezitím v hlubší pánvi na oleji osmažíte nakrájenou cibulku a nasekaný česnek. Přidáte nadrobno nakrájenou papriku, nakonec nakrájená rajčata a tři lžíce protlaku rozmíchaného v půl hrnku vody. Osolte, opepřete, přidejte koření a poduste ještě tak pět minut. Úplně nakonec vmícháte nasekanou petrželku a odstavíte.

Lilky opláchnete od soli osušíte. V pekáči nebo další pánvi rozpálíte olej a lilky osmažíte ze všech stran, až změknou. Neměly by ztratit tvar! Opatrně je přenesete na pekáč či do pečící misky zářezy nahoru. Otevřete – opět opatrně - a vložíte dovnitř připravenou směs. Směs, která vám zbude, zřeďte vodou (3dcl) a nalijte k lilkům a pečte. Trouba by měla mít 200 stupňů a peče se dlouho, nejlépe hodinku.

Podává se mírně vychladlé, zdobené nasekanou zelenou petrželkou. Příloha nejlépe bageta, mohou být i brambory.

Další recepty Celý díl