1 a 1/2 lilku – baklažánu
3/4 kg mletého masa
1/2 šálku suchého bílého vína
1 šálek strouhanky
1 šálek nastrouhaného sýra
1 velkou cibuli
3/4 kg měkkých rajčat nebo protlak
1 petržel
olivový olej na smažení
1/2 šálku olivového oleje
sůl
pepř
brambory – jako příloha

Osmahněte cibulku, přidejte mleté maso a dostačující množství brambor. Smažte 10 minut, přidejte víno a zamíchejte, přidejte pomačkaná rajčata, petržel, sůl, pepř a duste, dokud se většina šťávy nevydusí. Nakrájejte lilek na tenké plátky a osmahněte ho v množství olivového oleje a nechte stát na mastném papíře.

Bílá omáčka

6 lžic másla
7 lžic mouky
4 šálky mléka
1–2 vaječné žloutky
sůl
pepř

Rozpusťte máslo na pánvičce a vařečkou rozmíchejte přidanou mouku. Mezitím ohřejte mléko. Pánev odstraňte z plotny a vzniklou jíšku postupně rozmíchejte v teplém mléce. Stále míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte sůl, pepř a nakonec vaječné žloutky. Omáčku nechte odstát a často míchejte, aby nevznikly žmolky.

Nakrájejte lilek a polovinu množství rozprostřete v zapékací míse. Na něj pak rozprostřete maso do silné vrstvy. Posypte sýrem a strouhankou. Dobře promíchejte. Přidejte zbytek lilku a zalijte bílou omáčkou. Posypte zbytkem strouhanky a sýra. Pečte ve střední teplotě, dokud se nevytvoří zlatá kůrka.

Další recepty Celý díl