Různé

Kaltsounia – pečivo s tvarohem

4 šálky polohrubé mouky
4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
3/4 šálku vody
½ kg měkkého tvarohu (ricotta nebo feta)
1 vejce
1,5 lžičky citrónové kůry jemně strouhané
půl lžičky skořice
2 lžíce cukru
olivový olej nebo přepuštěné máslo na smažení

Z mouky, olivového oleje, soli a vody uhněteme tuhé těsto, které následně necháme hodinu odpočinout. Tvaroh dobře promícháme s vejcem, citrónovou kůrou, skořicí a cukrem.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu těsta vyválíme na centimetr silnou placku na lehce pomoučeném válu. Skleničkou vykrájíme kolečka.

Do každého kolečka dáme 1 lžíci tvarohu, přehneme a namočenou vidličkou stiskneme kraje k sobě, vznikne zdobný okraj.

Smažíme na oleji nebo másle, můžeme rovněž péci v troubě na pečícím papíře 15–20 minut při teplotě 180–200 stupňů, v tom případě potřeme kousky rozšlehaným vejcem a posypeme skořicí. Podáváme nejlépe teplé.

Další recepty Celý díl