Dalo by se říci, že dakos je krétské národní jídlo. Kamkoli přijdete, tam vám nabízejí dakos. Je to suchar z ječmene, jeho těsto je uhnětené běžným způsobem bez jakýchkoli chemických přísad. Vyrábí se z ječmene, žita a olivového oleje. Většinou se peče buď na dřevě anebo ve velkých pecích.


V dakosu zůstávají všechny hodnoty – živiny a vitamíny, aniž by se zničily pečením a je dokázáno, že dakos pomáhá i ke snížení hladiny cukru v krvi. Doporučuje se diabetikům. Proto je důležité mít originální pečivo, které prošlo touto speciální úpravou. Vzhledem k tomu, že se přechovává vlastně sušené, aby bylo rychle k použití, dá se dakos koupit pod názvem řecké ječné pečivo už i v Česku.

suchary
sýr tvarohového typu, balkánský sýr nebo feta
čerstvé rajče
sušené oregano
olivový olej

Suchar namočíme vodou. Pak se na suchar nastrouhá čerstvé rajče a navrch se většinou rozdrobí sýr tvarohového typu, balkánský sýr nebo feta. Nakonec se posype suchým oreganem a všechno zalije olivovým olejem.

Další recepty Celý díl