53 minut

29. září 2023

Část: Zranění po pádu atrakce v Příbrami

Obsah dílu

Česká ekonomika v recesi — Domácnosti šetří, firmy méně vyvážejí — Předpověď ekonomického vývoje — Parlamentní volby na Slovensku — Předvolební průzkumy — Témata předvolební kampaně — Přívětivější okamžiky politické kampaně — Vlak z Prahy na volby — Otevření posledního úseku S3 — Putin jednal se členem Wagnerovců — Stěhování z fronty do bezpečnějších regionů — Soud o přebalu Reflexu s Tomiem Okamurou — Výročí podpisu Mnichovské dohody — Okolnosti a následky Mnichovské dohody — Stát koupil přepravce plynu Net4Gas — Spor o přesčasy lékařů — Švédsko proti gangům — Zranění po pádu atrakce v Příbrami — Rekordně teplý podzim — Start sezóny respiračních chorob — Ordinace plné nemocných děti — Respirační onemocnění v ČR — Celková výše dluhů — Novela vodního zákona — Vyšetřování požáru na území Českého Švýcarska — Čínská eskalace napětí vůči Západu — Vypouštění přehrady — Tragické úrazy na horských stezkách — Povodně v New Yorku — Gočárovy mlýny — Krize čínské realitní společnosti Evergrande — Péče o umírající doma — Policie obvinila žháře — Přehlídka české architektury

Části dílu

00:42
Česká ekonomika v recesi
    Česká ekonomika v potížích. Ve druhém letošním čtvrtletí meziročně propadla o šest desetin procenta - tedy ještě víc, než statistici původně odhadovali.
    01:19
    Domácnosti šetří, firmy méně vyvážejí
      Přestává se dařit českým firmám a jejich vývozu do zahraničí. Hlavním problémem ekonomiky ale zůstává vysoká inflace. Kvůli ní domácnosti výrazně omezily své útraty.
      04:01
      Předpověď ekonomického vývoje
        Co dál? Česká národní banka odhaduje, že za celý letošek bude ekonomika stagnovat, příští rok nastane zhruba dvouprocentní oživení. A to díky domácnostem, které znovu začnou utrácet.
        05:07
        Parlamentní volby na Slovensku
          Do otevření volebních místností tady na Slovensku zbývá 12 hodin. Kampaň oficiálně skončila o středeční půlnoci a byla poměrně útočná a agresivní. Termín předčasného hlasování schválil parlament poté, co koncem loňského roku vyslovil nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera.
          09:06
          Předvolební průzkumy
            Těsný souboj dokládají i poslední předvolební průzkumy. Média je na Slovensku mohla naposledy zveřejnit ve středu. Nejčerstvější šetření se shodují na třech nejsilnějších stranách - liší se ale jejich pořadí.
            09:49
            Témata předvolební kampaně
              V předvolební kampani se řešily drahé energie, problémy ve zdravotnictví nebo školství. Evropa ale sledovala hlavně spor o další geopolitické směřování Slovenska. Robert Fico stejně jako politici krajní pravice opakovaně zpochybnili další vojenskou podporu Ukrajině.
              10:59
              Přívětivější okamžiky politické kampaně
                Jak jsme řekli, byla to jedna z nejvyhrocenějších kampani, jakou tahle země pamatuje. Kampaň plná slovních útoků, emocí i forem, jak voliče zaujmout. O to vzácnější byly i odlehčené nápady a momenty.
                13:29
                Vlak z Prahy na volby
                  Stovky Slováků dnes odjeli do vlasti hlasovat zdarma speciálním vlakem z pražského hlavního nádraží. Víc než z poloviny šlo o studenty. Náklady hradily neziskové organizace, které chtějí zvýšit volební účast.
                  14:52
                  Otevření posledního úseku S3
                    ŽIvý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                    16:52
                    Putin jednal se členem Wagnerovců
                      Ruský prezident jednal s bývalým členem vedení wagnerovců o vytvoření jednotek dobrovolníků, kteří by byli nasazováni hlavně v bojích na Ukrajině.
                      17:17
                      Stěhování z fronty do bezpečnějších regionů
                        Podle OSN je na Ukrajině v současnosti minimálně pět milionů vnitřních uprchlíků - lidí, kteří museli kvůli válce opustit své domovy, ale zůstali v zemi. Mnozí jsou ve složité situaci.
                        19:24
                        Soud o přebalu Reflexu s Tomiem Okamurou
                          Týdeník Reflex se nemusí omluvit předsedovi SPD Tomiu Okamurovi za to, že ho nazýval Pitomiem. Nejvyšší soud konstatoval, že šlo o slovní karikaturu a politik k ironii musí projevit vyšší stupeň tolerance.
                          19:55
                          Výročí podpisu Mnichovské dohody
                            85 let od podpisu mnichovské dohody, která rozbila Československo a stala se symbolem ústupků vůči zlu. Výročí si připomněl Senát. Podle předsedy Miloše Vystrčila si Češi mají klást otázky, jestli jsou schopní nevykládat historii tak, jak se zrovna hodí.
                            21:03
                            Okolnosti a následky Mnichovské dohody
                              Československo ztratilo rozhodnutím čtyř velmocí třetinu svého území. Dohoda znamenala konec demokratické první republiky a zároveň otevřela cestu k nejničivějšímu konfliktu v dějinách.
                              23:41
                              Stát koupil přepravce plynu Net4Gas
                                Stát koupil prostřednictvím společnosti ČEPS provozovatele tuzemských plynovodů NET4GAS Holdings. Smlouvu podepsaly obě strany před 18 hodinou. Součástí holdingu jsou firmy NET4GAS a Brawa. První zmíněná se stará asi o 4 tisíce kilometrů potrubí a předávací stanice a je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku.
                                25:14
                                Spor o přesčasy lékařů
                                  Česku se v Evropské komisi podařilo vyjednat výjimku ze zákazu 24-hodinové pracovní doby. ČT to řekl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Zákoník práce od října umožňuje plánovat v nemocnicích směny maximálně na 12 hodin.
                                  27:59
                                  Švédsko proti gangům
                                    Ve Švédsku se množí útoky zločineckých gangů. Za poslední měsíc přišlo o život dvanáct lidí, nejvíc od prosince 2019. Jeden člověk zemřel při bombovém útoku, další oběti byly zastřeleny. Švédský premiér si předvolal vedení policie a armády.
                                    28:21
                                    Zranění po pádu atrakce v Příbrami
                                      Nehoda na pouti v Příbrami - při provozu se sesunula Létající lavice. V tu chvíli na ní seděly 2 dívky. Jedna si pohmoždila zápěstí a skončila v nemocnici, druhé se nestalo nic.
                                      28:39
                                      Rekordně teplý podzim
                                        32 let starý teplotní rekord padl ve Strání nedaleko Uherského Hradiště - bylo tam přes 24 stupňů. Ještě víc naměřili meteorologové na jižní Moravě - za 2 dny přepisovali 11 hodnot. Namátkou v Pohořelicích nebo Brodě nad Dyjí.
                                        30:38
                                        Start sezóny respiračních chorob
                                          Nachlazení, chřipky, angíny nebo covid. Řada lidí v Česku se teď léčí s respiračním onemocněním. Podle lékařů ale sezóna těchto potíží teprve na začátku.
                                          31:15
                                          Ordinace plné nemocných děti
                                            Zvýšený počet respiračních chorob nesouvisí podle odborníků jen se změnou počasí, ale taky se začátkem školního roku. Zejména děti jsou víc v kontaktu, a nákazy se tak snáz šíří. Plná je tak řada ordinací a víc práce mají i zdravotníci na pohotovostech.
                                            33:58
                                            Respirační onemocnění v ČR
                                              Podle posledních dat Státního zdravotního ústavu je teď v Česku při přepočtu na sto tisíc obyvatel 641 pacientů s respiračními onemocněními. Tedy skoro dvakrát víc než ještě před měsícem.
                                              37:33
                                              Celková výše dluhů
                                                České domácnosti si čím dál víc půjčují. V srpnu už dlužily 2 biliony a 220 miliard korun. Za poslední rok se suma zvýšila o 103 miliard.
                                                37:53
                                                Novela vodního zákona
                                                  Jasná pravidla a rozdělení kompetencí v případě havárií na řekách má přinést novela vodního zákona, kterou schválila vláda. Reaguje na událost na Bečvě a potíže s ní spojené.
                                                  40:08
                                                  Vyšetřování požáru na území Českého Švýcarska
                                                    Policisté vyšetřují požár v Jetřichovicích - podle nich by se mohlo jednat o obecné ohrožení z nedbalosti. Hořet na území národního parku České Švýcarsko začalo ve středu, hasiči oheň v extrémně nepřístupném terénu likvidovali ještě včera.
                                                    40:39
                                                    Čínská eskalace napětí vůči Západu
                                                      Čínská vláda sjednocuje veřejnost kolem společné hrozby, kterou podle ní představují cizinci. V rámci ideologického boje se Západem stupňuje kampaň proti špiónům.
                                                      42:58
                                                      Vypouštění přehrady
                                                        Na přehradu Jesenice u Chebu si lidé chodí prohlížet zbytky zatopené vesnice Všeboř. Kvůli nutným opravám bezpečnostního přelivu u hráze a sanacím břehů museli vodohospodáři nádrž upustit. Hladina ustoupila skoro o metr a půl.
                                                        43:27
                                                        Tragické úrazy na horských stezkách
                                                          Na všech českých horách letos přibylo vážných úrazů cyklistů. Včetně smrtelných. Horská cyklistka si jen na Šumavě letos vyžádala čtyři životy. A mnohem častěji také zasahovala letecká záchranná služba.
                                                          45:15
                                                          Povodně v New Yorku
                                                            New York zasáhly bleskové povodně. Ve městě nejezdí metro na hlavních trasách a jsou uzavřené některé silnice. Za pouhé tři hodiny tam spadlo přes deset centimetrů srážek, tedy zhruba měsíční množství. Guvernérka státu New York vyhlásila ve městě výjimečný stav.
                                                            45:42
                                                            Gočárovy mlýny
                                                              Mouku mleli v areálu od architekta Josefa Gočára naposledy před deseti lety - pak už objekty jen chátraly. Automatické mlýny v Pardubicích dnes ale znovu ožily. Novým majitelům, manželům Smetanovým, se kulturní památku podařilo proměnit v nové společenské centrum.
                                                              46:21
                                                              Krize čínské realitní společnosti Evergrande
                                                                Hongkongská burza pozastavila obchodování s akciemi čínské realitní společnosti Evergrande. Její šéf je pod policejním dozorem kvůli podezření z nezákonných aktivit. Závazky firmy jsou větší než 300 miliard dolarů, což zhruba odpovídá HDP Finska.
                                                                46:44
                                                                Péče o umírající doma
                                                                  Strávit poslední chvíle života doma a mezi svými nejbližšími. Přání, které má mnoho lidí, ne vždy ale může být naplněno. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny nově zřizuje tým mobilní paliativní péče, který to lidem umožní. Je v něm 10 zdravotníků a zatím se starají o 15 pacientů.
                                                                  48:59
                                                                  Policie obvinila žháře
                                                                    Policie zadržela a obvinila žháře, který zakládal požáry v Plzni. Při největším zapálil v polovině srpna bytový dům – škoda přesáhla půl milionu, nikdo se nezranil.
                                                                    49:20
                                                                    Přehlídka české architektury
                                                                      Začal Festival Den architektury. Letos zájemcům nabídne víc než 450 exkurzí do běžně nepřístupných budov. Program největší architektonické přehlídky v Česku se tentokrát zaměřuje na konstrukce.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž50 minut
                                                                      Další díl
                                                                      30. září 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      8327 dostupných
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      22. července

                                                                      22. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      22. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      22. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      21. července

                                                                      Poslední jednání vlády před prázdninami — Spor o reformu penzí — Harmonogram schůzí parlamentu a vlády — Donald Trump v Michiganu — Zlaté rezervy ČNB — Poplatek za předčasné splacení hypotéky — Dozvuky globálního výpadků systémů — Lékárny taky v provozu — Útok na Jemen — Branná povinnost pro charedim — Kdo bude český eurokomisař — Výstava děl Zdeňka Němečka — Požár haldy pneumatik a okolních budov — Tropické teploty v Česku — Přípravy ukrajinských olympioniků — Počet mýtných přestupků — Nákazy klíšťovou encefalitidou — Potravinová chudoba v Česku — Nejčastěji kupované potraviny s končící expirací — Jak uspořit a předcházet plýtvání — Bangladéšské kvóty pro zaměstnání — Nízká kapacita vlaků ve Středočeském kraji — Úklid po skončení festivalu Colours of Ostrava — Zákazníci závislí na dodávkách elektřiny — Přemnožení sumečka černého u Telče — Válečné hroby Čechů — Nocování v kasematech — Slabá úroda borůvek

                                                                      21. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      21. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      21. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      20. července

                                                                      Změny stavebního zákona — Spor o poplatek za novou studnu — Přihlášení do Portálu stavebníka — Administrativa kolem zahájení stavby — Dopady celosvětového výpadku systémů — Škody kvůli IT výpadku — Obnova systémů po globálním výpadku — Izraelská operace v Pásmu Gazy — Zpřísněné kontroly vlaků — Výstraha před bouřkami a horkem — Jak zvládnout horko v autě — Obavy z útoku na Duhovém Pridu v Bratislavě — Andrea Bocelli 30 let na scéně — Odklad jednání o české zelené dohodě — Systém eReceptů — Transport ostatků horolozce Milana Sedláčka — Pád mostu v Číně — Nižší zájem o dovolenou na jihu Čech — Vývoj cen energií — Změny dodavatele elektřiny — Výběr dodavatele energií — Sbírka pro Viléma na genovou terapii — Kampaň kandidátů na amerického prezidenta — Zelenina od studentů zahradnické školy — Násilnosti v Bangladéši — Závěr Colours of Ostrava — Gripeny na airshow ve Fairfordu — 80 let od atentátu na Htlera — Prohlídky skladu použitého jaderného paliva — České vrtulníky v Bulharsku — Proměny zeleně ve veřejném prostoru

                                                                      20. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      20. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      20. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      19. července

                                                                      Globální výpadek IT služeb — Problémy na letištích, v bankách i maloobchodech po celém světě — Výpadky IT systémů v ČR — Vadná aktualizace — Situace na pražském letišti — Oficiální kandidatura Donalda Trumpa — Od spolustraníků sklidil Trump bouřlivé ovace — Další fáze prezidentské kampaně — Stav prezidenta Bidena — Státní dluh — Nehoda mikrobusu — Nevystavené fotografie Josefa Sudka — Dostupnost léků — Zdanění tichého vína — Trest pro novináře deníku Wall Street Journal — Trest smrti pro Němce v Bělorusku — Exploze bezpilotního letounu — Týden do začátku olympijských her v Paříži — LOH Paříž — Nehody motorkářů — Nehody s účastí motocyklu — Úrazy na elektrických koloběžkách — Odboráři ostravské huti Liberty — Hygienická pravidla na trzích — Nebe nad Brnem jako astronomický snímek dne — Kvalita vody na koupalištích — Výzkum dřevěných ukrajinských kostelů — Stavba ostravského koncertního sálu — Odškodnění nezákonně sterilizovaných žen — Požár vzrostlého pole u Terezína na Hodonínsku — Colours of Ostrava všemi smysly — Stížnosti na obyvatele domu — Začaly Horňácké slavnosti — Z přírody mizí motýli

                                                                      19. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      19. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      19. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      Volba předsedkyně Evropské komise — Europoslanci zvolili Ursulu von der Leyenovou — Plány na další funkční období — Dostavba jaderné elektrárny Dukovany — Zapojení českých firem — Přípravy stavby jaderných bloků — Jednání o platech ve zdravotnictví — Finanční rezervy nemocnic — Nefunkční humanitární molo v Gaze — Animovaný film V hlavě 2 — Summit Evropského politického společenství — Obranná dohoda — Zadržení pašeráků drog do věznic — Ceny benzinu — Riziko vysokých teplot — Dlouhodobý výhled počasí — Trendy v dovolených — Platné zákazy pro turisty — Vývoz vzácných rostlin a živočichů — Transplantace pěti orgánů najednou — Sjezd čínské komunistické strany — Sjezd amerických republikánů — Dohoda Ministerstva obrany s Tatrou — Letiště v Mošnově — Regulace krátkodobých ubytování — Požár české ambasády v Paříži — Prodej kompletní kostry dinosaurra — Proukrajinští aktivisté podezřelí z vandalismu — Uschlé stromy na Šumavě — Zobrazení povrchové struktury chromozomu — Výroba osobních aut — Znečištěná hladina přehradní nádrže Seč — České šampionky z Wimbledonu u prezidenta

                                                                      18. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      18. 7. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám