48 minut

9. července 2023

Část: Proměna obyvatelstva Spojených států

Obsah dílu

Mimořádná schůze o vládních úsporách — Mimořádná schůze o vládních úsporách — Dopady úsporných opatření na rozpočet — Památka obětí volyňského masakru — Biden v Evropě — Varování před horkem a požáry — 25 let od podpisu opoziční smlouvy — Zabitý islamistický vůdce — Vítězové Křišťálových glóbů — Audit na Pražském hradě — Vývoj inflace — Regulace reklamy na kojeneckou výživu — Požár vily na Děčínsku — Sdílené zóny v rušných částech měst — Přibývá drobných kráděží — Kriminalita v Česku — Zalidněná místa rajonem zlodějů — První návraty z dovolených — Skandál BBC — Proměna obyvatelstva Spojených států — Prodloužené osoblažské úzkokolejky — Šíření kůrovce a těžba dřeva — Zadržení migranti na Pardubicku — Cesta olympijského ohně — Rozkradená sbírka muzea v Litoměřicích — Dobrovolničení o prázdninách

Části dílu

00:41
Mimořádná schůze o vládních úsporách
    Ve sněmovně se schyluje k politické události roku: k jednání o vládních úsporách. Už pozítří začne mimořádná schůze, která má konsolidační balíček na programu. Kdy přesně se k němu poslanci dostanou, ale není jasné.
    01:33
    Mimořádná schůze o vládních úsporách
      láda prosazuje sérii úspor kvůli dlouhodobě ztrátovému hospodaření Česka, podle opozice poškodí ekonomiku. Balíček není jediným sporným bodem nadcházející schůze. Opozici vadí i důchodová novela, která zpomaluje řádnou valorizaci penzí. Její první čtení trvalo poslancům přes 13 hodin.
      04:17
      Dopady úsporných opatření na rozpočet
        Opatření, kterým vláda říká ozdravná, mají mírnit hospodaření v mínusu. Schodky rozpočtů se jimi v příštích dvou letech srazí zhruba o 151 miliard. Za hlavní část kabinet považuje snížení výdajů o 78 miliard korun. Zvýšení odvodů má přinést 72 miliard.
        07:20
        Památka obětí volyňského masakru
          Prezident Volodymyr Zelenskyj je zpátky na Ukrajině. Ve městě Luck na západě země se setkal s polským protějškem Andrzejem Dudou. Společně uctili památku obětí volyňského masakru, který dodnes poznamenává vztahy obou zemí.
          10:03
          Biden v Evropě
            Americký prezident Joe Biden odletět na návštěvu Evropy. Zúčastní se summitu NATO ve Vilniusu a ještě před ním se setká s britským králem Karlem III. Víkend před cestou strávil šéf Bílého domu s rodinou v Delaware, kde vyrazil i na pláž.
            10:19
            Varování před horkem a požáry
              Živý vstup redaktorky Kristýny Posekané.
              14:29
              25 let od podpisu opoziční smlouvy
                Přesně před pět a dvaceti lety podepsali Miloš Zeman a Václav Klaus takzvanou opoziční smlouvu. Po sněmovních volbách druhá nejsilnější ODS umožnila vznik jednobarevné menšinové vlády sociálních demokratů. Nestandardní spojenectví kritizovaly další politické síly i prezident Havel.
                17:32
                Zabitý islamistický vůdce
                  Spojené státy oznámily zabití vysoce postaveného představitele teroristické organizace Islámský stát v Sýrii. Usáma Muhádžir zemřel při dronovém útoku v pátek na západě země.
                  17:56
                  Vítězové Křišťálových glóbů
                    Hlavní cenu filmového festivalu v Karlových Varech, Křišťálový glóbus, získal bulharsko- německý snímek Blažiny lekce. Ocenění za přínos kinematografii převzaly na slavnostním zakončení herečky Robin Wrightová a Daniela Kolářová.
                    21:12
                    Audit na Pražském hradě
                      Prezidentská kancelář už má novou personální strukturu. Poslední volná místa chce tým Petra Pavla obsadit do konce léta. Na Hradě taky pokračují audity a prověrky, které zkoumají fungování úřadu za éry Miloše Zemana.
                      23:47
                      Vývoj inflace
                        Příští týden bude jasněji o tom, jak před prázdninami zvolnila inflace. Analytici očekávají, že tempo zdražování v červnu kleslo pod deset procent. Pomáhá silná koruna, levnější energie i to, že domácnosti méně utrácejí.
                        24:10
                        Regulace reklamy na kojeneckou výživu
                          Z nemocnic i ordinací dětský lékařů mají zmizet reklamy na náhražky mateřského mléka. Navrhuje to novela, kterou připravují ministerstva zdravotnictví a průmyslu. Předlohu pošlou do připomínkového řízení na podzim. Podpořit chtějí přirozené kojení.
                          26:34
                          Požár vily na Děčínsku
                            Hasiči dopoledne vyjížděli k požáru vícepatrového rodinného domu v Nových Křečanech na Děčínsku. Práce komplikovaly velmi vysoké teploty. S vyvedením celkem sedmi lidí z hořícího objektu pomáhali už před jejich příjezdem policisté a soused.
                            26:55
                            Sdílené zóny v rušných částech měst
                              Sdílená zóna jako další možnost, jak zklidnit provoz hlavně v centrech měst. Typicky na náměstích nebo kolem nádraží a přestupních uzlů, kde se potkávají chodci a cyklisti a motorová doprava.
                              28:47
                              Přibývá drobných kráděží
                                Roste počet krádeží - a to hlavně v obchodech. Už teď policie v porovnání s loňským rokem eviduje o tisíc případů víc. A to přesto, že od roku 2021 platí vyšší hranice pro trestný čin - posunula se z pěti na deset tisíc.
                                31:10
                                Kriminalita v Česku
                                  Teď pohled na celkový počet krádeží. Letos už jich policisté museli řešit bezmála 15 tisíc. V porovnání s loňskem je to zhruba o dvanáct set případů víc. Výrazně míň práce měli v roce 2021 - hlavně v důsledku covidových opatření.
                                  32:00
                                  Zalidněná místa rajonem zlodějů
                                    A společně s turisty se do atraktivních lokalit vracejí i kapsáři. A zatímco kdysi kradli převážně cizinci z východních zemí - Rumunska, Bulharska nebo Polska, dnes mezi nimi převažují Češi.
                                    34:34
                                    První návraty z dovolených
                                      Živý vstup redaktora Martina Svatoně.
                                      36:06
                                      Skandál BBC
                                        Britská veřejnoprávní BBC řeší skandál nejmenovaného předního moderátora. Čelí obvinění, že platil nezletilému za sexuálně explicitní fotografie. Pohlaví ani přesný věk dospívající osoby nebyly zveřejněny. Za tři roky měl moderátor za snímky zaplatit v přepočtu téměř milion korun.
                                        36:30
                                        Proměna obyvatelstva Spojených států
                                          Americká populace stárne nejrychlejším tempem za posledních 130 let. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Zatímco v roce 1980 byl průměrný věk Američanů 30 let, nyní je to téměř 39. Důvodem je - stejně jako v případě Evropy - nízká porodnost. Sčítání Američanů ale taky ukázalo, že společnost je stále víc etnicky různorodější.
                                          38:59
                                          Prodloužené osoblažské úzkokolejky
                                            Osoblažská úzkokolejka by se mohla prodloužit přes hranici do Polska. Naši severní sousedé totiž budou rekonstruovat dvacet let nepoužívanou trať z Ratiboře do Raclawic. Na ni by se pak Osoblažka mohla napojit.
                                            39:40
                                            Šíření kůrovce a těžba dřeva
                                              Horké léto napomáhá šíření kůrovce, který napadá suchem oslabené stromy. Nová ohniska objevili lesníci na Rokycansku.
                                              41:29
                                              Zadržení migranti na Pardubicku
                                                Dálniční policie při rutinní kontrole v Jaroslavi na Pardubicku odhalila cizince, který vezl čtyři migranty. Podezírá ho z převaděčství, aktuálně ověřuje legálnost pobytu zadržených lidí. Případ je v kraji za poslední dobu výjimkou.
                                                41:52
                                                Cesta olympijského ohně
                                                  Nepokoje ve Francii poznamenaly i slavnostní představení trasy olympijského ohně starostkou Paříže. Běžci s pochodní příští rok zamíří nejen do blízkosti významných památek ale i na předměstí, která se stala dějištěm násilností kvůli střelbě na nezletilého řidiče při policejní kontrole.
                                                  44:11
                                                  Rozkradená sbírka muzea v Litoměřicích
                                                    Dva roky trvala generální oprava historicky cenné staré radnice v Litoměřicích. V gotické budově teď sídlí městské muzeum. Právě z jeho sbírek se za minulého vedení ztratilo na 10 tisíc předmětů. Bývalá ředitelka za to u soudu dostala podmínku a musí uhradit 16 milionovou škodu.
                                                    44:59
                                                    Dobrovolničení o prázdninách
                                                      V obcích ve Šluknovském výběžku pomáhají začátkem prázdnin dobrovolníci. 150 mladých lidí nabízí zdarma své služby tamním obyvatelům i samosprávám - například sekání trávy, řezání dříví nebo vyklízení kůlen. Projekt se na různých místech Česka opakuje už čtrnáct let.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž55 minut
                                                      Další díl
                                                      10. července 2023

                                                      Přehled dílů

                                                      8283 dostupných
                                                      Stopáž50 minut

                                                      30. června

                                                      Headlines — Nový stavební zákon — Žádosti o stavební povolení — Poplatky za stavební povolení — Digitalizace stavebního řízení — Předčasné volby ve Francii — Francouzi volí nový parlament — Prezident bude jednat s Jurečkou o revizi sociálních dávek — Energetická chudoba v Česku — Železniční úseky s povinným ETCS od 1. 8. — Karlovarský festival přivítal režiséra Stevena Soderbergha — Uvedení filmu Mr. Kneff — Nová frakce europarlamentu — Volební model — Zelené autobusy na Šumavě — Hasiči posilují protipožární hlídky — Česko zasáhly bouřky — Bouřky na Přerovsku — Nedostatek řemeslníků v Česku — Všesokolský slet — Začal všesokolský slet — Program sletového týdne — Sokol v proměnách času — Nebezpečné železniční přejezdy — Pieta v Kobyliské střelnici — Přísnější zdanění pro prodej investičních bytů a domů — Ruský útok na Ukrajinu — Česká mise v Sýrii — Sdílení elektřiny se posouvá — Konec medvědů na hradech a zámcích — Omezení vjezdu ve Varšavě — Začala Šrámkova Sobotka — Opravy katedrály svatého Víta v Praze

                                                      30. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      30. června

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      30. 6. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž50 minut

                                                      29. června

                                                      Bezpečnostním sborům chybí peníze — Věznicím docházejí peníze — Jak získat a udržet zaměstnance Vězeňské služby — Ruský útok na Dnipro — Volby ve Francii — Hořící fotovoltaika — Odpůrci Alternativy pro Německo v Essenu — Zvrat v kauze Panama Papers — Den pozemního vojska Bahna — Viggo Mortensen na karlovarském festivalu — Stíny horkého léta se vrátily do Varů — Změna jednacího řádu ve sněmovně — Zastávky pouze na znamení — Folklórní festival ve Strážnici — Všesokolský slet — Následky bleskových povodní — Turistická sezóna je v plném proudu — V Českém Švýcarsku začala turistická sezona — Zpožděné lety — Letní hudební festivaly — Sbírka žáků na výzkum genetické choroby — Írán volí nového prezidenta — Výročí bitvy u Hradce Králové — Vrcholí festival Leoše Janáčka — Cla na čínské elektromobily — Lhůta pro přezkoumání vazby — Začala přeměna horní části Václaváku — Hudební festival Mighty Sounds

                                                      29. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      29. června

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      29. 6. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      28. června

                                                      Růst minimální mzdy — Poslanci zrušili zaručené mzdy v soukromém sektoru — Zaručená mzda — Výsledky summitu v Bruselu — Bezpečnostní dohoda s Ukrajinou — Počet obyvatel Česka — Obžaloba v kauze Dozimetr — Biden a Trump se střetli v první předvolební debatě — Televizní debata Biden versus Trump — Den ozbrojených sil na pražském Vítkově — Oběti po nehodě vlaku s autobusem — Prezidentské volby v Íránu — Audiokniha Elity — Výstavba LNG terminálu Stade — Kampaň ve Francii vrcholí — Růst HDP — Žadatelé o doklady stojí na úřadech fronty — Jourová končí v ANO — Přívalové povodně na Přerovsku — Škody po povodních — Začíná karlovarský filmový festival — Zahraniční hvězdy na KVIFF — Unikátní expozice fotografií významných hostů — Rozhovor s Viggem Mortensenem — Zákaz vjezdu kamionů do Ústí nad Labem — Žáci a studenti dostali vysvědčení — Zřícení stropu v Horních Počernicích — Voda zatopí další hnědouhelný lom — Na Ukrajině klesá kvůli válce porodnost — Pronájem zemědělské půdy podraží — Ševčík bude proděkanem pro ekonomiku — Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč — Začala stavba posledního úseku jihočeské D3 — Výstava o koních a jezdectví ve Versailles

                                                      28. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      28. června

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      28. 6. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      27. června

                                                      ČNB snížila sazbu na 4,75 % — Nižší úrokové sazby — Guvernér ČNB k současným sazbám — České automobilky a dodavatelé v r. 2023 — Unijní summit v Bruselu — Summit EU — V počernické škole se zřítil strop — Náhradní mzdy pro zaměstnance Liberty — Debata Bidena s Trumpem — Areál Vincentinum opět patří státu — Karlovy Vary ožívají — Policie prohledává pražský byt Bystroně z AfD — Ostrava bude mít nejvyšší mrakodrap — Následky bouřek na Olomoucku — Předpověď počasí — Prázdninový provoz na D1 — Nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou — Policejní kontroly autobusů — Návrhy na státní vyznamenání — Vycházení domácností s příjmem — Český rychlík narazil na Slovensku do autobusu — Hrozba války mezi Izraelem a Hizballáhem — Den památky obětí komunistického režimu — Stavební úřady jsou zavalené žádostmi — Předvolební kampaň v Británii — ANO zakládá novou frakci v Evropském parlamentu — Pokus o převrat v Bolívii — Ve Strážnici začíná Mezinárodní folklorní festival — Zařízení pro návrat a zničení ISS — Turistická sezona v Českém Krumlově — S čerty nejsou žerty ve Východočeském divadle

                                                      27. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      27. června

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      27. 6. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      26. června

                                                      Nový slovenský prezident v ČR — Pellegrini jednal s Pavlem i Fialou — Návštěva slovenského prezidenta v ČR — Vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě — Výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem — Rozhodující zápas české reprezentace na EURO — Sledovanost fotbalových zápasů — Výměna v čele NATO — Návrh na další vzdělávání soudců — Začínají Shakespearovské slavnosti — Návrh na omezní vlivu laických soudců — Pieta na Ďáblickém hřbitově — Investice Volkswagenu do společnosti Rivian — Příprava horských středisek na turistickou sezonu — Do vedení fakulty VŠE se možná vrátí Miroslav Ševčík — Oprava záchytného plotu nad Hřenskem — Regulace prodeje pyrotechniky — Regulace v evropských zemích — Místa ve školách — Přihlášky na střední školy — Nový místopředseda sněmovny — Předvolební debata ve Francii — Julian Assange je na svobodě — Ochrana lidí s mentálním hendikepem nebo autismem — Žně letos začaly dříve — Obnova přírodní krajiny — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Americký novinář vězněný v Rusku — Protesty proti vyšším daním v Keni — Monitoring rostlin v rybníku pomocí dronu — NSS řeší stížnost na evropské volby — Koncert České filharmonie

                                                      26. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      26. června

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      26. 6. 2024 na ČT24

                                                      Události na sociálních sítích

                                                      Napište nám