55 minut

19. června 2023

Část: Prodej církevního majetku

Obsah dílu

Headlines — Debata o zdanění tichých vín — Hospodaření státu v roce 2023 — Zdanění tichého vína — Protesty odborů — Reforma evropského trhu s elektřinou — Antony Blinken v Pekingu — Obliba privátních značek obchodů — Požár v německém zábavním parku — Potíže na kroměřížské psychiatrii — Ukrajina a NATO — Škody farmářů po zničení přehrady — Propouštění zaměstnanců České pošty — Vazba za útok mačetou v českobudějovické nemocnici — Kasovní trhák s českými kaskadéry — Setkání s prezidentem — Vyšetřování lodní tragédie — Návrh na obžalobu armádního důstojníka — Únava za volantem — Extrémní počasí v Evropě — Předpověď počasí — Výsadba stromů na pole — Plány na změny ve vzdělávání — Další proces s ruským opozičníkem Navalným — Rehabilitace Němce za přechod hranic v r. 1989 — Prodej církevního majetku — Ztracená ponorka u Titanicu — Letecké motory pro Ukrajinu — Přejmenování Koněvovy ulice v Praze — Kempování mimo vyhrazená nocležiště — Nález zachovalého bronzového meče — Božena Jirků končí jako ředitelka Nadace Charty 77 a Konta bariéry — Markéta Pekarová Adamová v Izraeli — Přehlídka historických plachetnic

Části dílu

00:00
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:41
    Debata o zdanění tichých vín
      Zavedení spotřební daně z tichých vín znovu ve hře. Většina koaličních stran se chce vrátit k debatě o tomto návrhu. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby vláda prosazovala nepopulární škrty a zároveň ponechala u alkoholického nápoje nulový odvod.
      01:46
      Hospodaření státu v roce 2023
        Stát potřebuje získat víc peněz. Taky letošní hospodaření se i kvůli kompenzacím za inflaci a drahé energie propadá výrazně do mínusu. Na začátku června už deficit přesáhl 295 miliard korun, plánovaných na celý rok. Pak schodek mírně klesl.
        02:36
        Zdanění tichého vína
          Na jaře koaliční strany plánovaly z litru tichého vína vybírat spotřební daň 23 korun a 40 haléřů. Menší producenti měli platit polovinu. Nový odvod by přinesl státnímu rozpočtu zhruba 4 miliardy ročně.
          05:48
          Protesty odborů
            Proti vládním úsporám se vymezily i odbory. Do prázdnin plánují kvůli konsolidačnímu balíčku čtyři protestní akce. První už zítra ve Strakonicích. Pak taky v Ostravě, ve Zlíně a v Praze.
            07:08
            Reforma evropského trhu s elektřinou
              Živý vstup zpravodaje Petra Obrovského z Bruselu.
              09:38
              Antony Blinken v Pekingu
                Žádný přelom v čínsko-amerických vztazích, ale otevřená cesta k další komunikaci. Takový je výsledek návštěvy ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Pekingu.
                11:01
                Obliba privátních značek obchodů
                  V Česku roste zájem o takzvané privátní značky - tedy produkty prodávané pod značkou určitého obchodního řetězce. V současnosti představují asi čtvrtinu všech tržeb obchodů.
                  13:10
                  Požár v německém zábavním parku
                    V německém zábavním parku Europa Park v Rustu vypukl požár. Na sociálních sítích se objevily záběry mohutného dýmu stoupajícího z tamních budov. Podle svědků se před požárem ozvaly nejméně dvě hlasité rány. Policie z místa evakuovala 25 tisíc návštěvníků.
                    13:39
                    Potíže na kroměřížské psychiatrii
                      Živý vstup redaktora Josefa Kvasničky.
                      15:51
                      Ukrajina a NATO
                        Členské státy Severoatlantické aliance se nadcházejícím summitu ve Vilniusu nebudou zabývat formálním pozváním Ukrajiny do NATO. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga je prioritou udržení ukrajinské nezávislosti.
                        16:15
                        Škody farmářů po zničení přehrady
                          Rusko odpovídá ostřelováním napříč frontou. Cherson hlásil hned několik požárů. Okolí se přitom stále potýká s dopady povodní po zničení Kachovské přehrady.
                          18:38
                          Propouštění zaměstnanců České pošty
                            Česká pošt propustí míň lidí, než se čekalo. Kvůli rušení tří set poboček nakonec ke konci června odejde maximálně 574 zaměstnanců, dalších 350 jich přechází na jiná pracoviště.
                            19:07
                            Vazba za útok mačetou v českobudějovické nemocnici
                              Devětadvacetiletý muž, který v pátek zaútočil v českobudějovické nemocnici mačetou na personál, je ve vazbě. Podle soudu hrozilo, že by se na svobodě mohl vyhýbat vyšetřování nebo se pokusit čin zopakovat.
                              19:33
                              Kasovní trhák s českými kaskadéry
                                Premiéra akčního filmu Vyproštění 2. Snímek natáčela v Česku jedna z největších placených streamovacích služeb. Využila i dovednosti tuzemských kaskadérů. Hlavní role se ujal australský herec Chris Hemsworth.
                                22:22
                                Setkání s prezidentem
                                  Příští dny rozhodnou o novém ministrovi zemědělství. Už zítra dopoledne se má možný kandidát - dosavadní předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný - sejít s prezidentem.
                                  23:34
                                  Vyšetřování lodní tragédie
                                    Pochyby kolem postupu řecké pobřežní stráže v případu lodi se stovkami běženců, která se minulý týden potopila u Peloponésu. Podle řeckých a britských médií se plavidlo dlouhé hodiny před ztroskotáním nehýbalo. Úřady v Aténách tvrdí, že plulo bez problémů.
                                    25:55
                                    Návrh na obžalobu armádního důstojníka
                                      Národní centrála proti organizovanému zločinu navrhla obžalovat důstojníka české armády za neoprávněné kopírování dat ze systému ministerstva obrany. Podezření na trestný čin odhalila a vyšetřovala spolu s vojenskou policií.
                                      26:20
                                      Únava za volantem
                                        Únava řidičů bývá příčinou každé desáté dopravní nehody. Na dálnici každé páté. Právě teď - před letními prázdninami - na to upozorňují zástupci BESIPU, kanceláře pojistitelů a platformy Vize 0. Dopravní psychologové pak radí cestu k moři včas a dobře naplánovat.
                                        29:08
                                        Extrémní počasí v Evropě
                                          Loňský rok byl v Evropě jedním z nejteplejších v historii měření. Podle zprávy světové meteorologické organizace se evropské klima otepluje nejrychleji ze všech kontinentů.
                                          31:36
                                          Předpověď počasí
                                            Počasí v následujících dnech s meteoroložkou Taťánou Míkovou.
                                            34:34
                                            Výsadba stromů na pole
                                              Sucho a vysoké teploty dopadají výrazně taky na zemědělce. K nejzasaženějším oblastem patří jižní Morava. Pomoci by do budoucna mohlo agrolesnictví, tedy výsadba stromů na zemědělské půdě.
                                              36:39
                                              Plány na změny ve vzdělávání
                                                Zkrácení základních škol na osm let a zavedení dvou povinných roků na školách středních. Jeden z hlavních pilířů reformy vzdělávání, o které dnes odborníci a politici debatovali ve sněmovně. Ministr školství změnu podporuje. Děti by se v takovém režimu mohli začít učit nejdřív za deset let.
                                                39:17
                                                Další proces s ruským opozičníkem Navalným
                                                  V Rusku začal další proces s opozičním politikem Alexejem Navalným, který už si aktuálně odpykává trest za údajnou zpronevěru a pohrdání soudem. Sedm-a-čtyřicetiletý opozičník nově čelí obvinění ze založení a financování extremistické organizace.
                                                  39:35
                                                  Rehabilitace Němce za přechod hranic v r. 1989
                                                    Okresní soud v Chebu rehabilitoval 55letého Steffena Schlegela, někdejšího občana Německá demokratické republiky. Ten se v září 1989 pokusil se dvěma přáteli přejít hranici z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo.
                                                    40:20
                                                    Prodej církevního majetku
                                                      Arcibiskupství pražské chce ze zájemců o koupi Jindřišské věže upřednostnit hlavní město. I kdyby za památku zaplatilo méně než ostatní. Církevním majetkům se budou věnovat také dnešní Reportéři ČT.
                                                      42:48
                                                      Ztracená ponorka u Titanicu
                                                        V Atlantickém oceánu se ztratila turistická ponorka, která plula k vraku Titaniku. Bostonská pobřežní stráž po ní vyhlásila pátrání. Není zatím jisté, kolik lidí bylo na palubě. Kostra slavné lodi leží na dně oceánu zhruba 600 kilometrů od břehů kanadské provincie New Foundland.
                                                        43:11
                                                        Letecké motory pro Ukrajinu
                                                          Tisíce výkonnějších proudových motorů do bezpilotních letounů. Smlouvu na jejich společnou výrobu v Paříži podepsala firma PBS Velká Bíteš s ukrajinskou společností Ivchenko-progress. Část motorů tak najde uplatnění i v obraném průmyslu Ukrajiny.
                                                          45:24
                                                          Přejmenování Koněvovy ulice v Praze
                                                            Hartigova místo Koněvovy. Nejdelší žižkovská ulice se od října přejmenuje. Žádost Prahy 3 dnes odsouhlasila rada magistrátu. Už loni změnu podpořila její místopisná komise.
                                                            46:07
                                                            Kempování mimo vyhrazená nocležiště
                                                              Nelegální táboření v národních parcích. S lepším počasím případů přibylo. Třeba na Šumavě lidé častěji využívají i nouzová nocoviště.
                                                              47:37
                                                              Nález zachovalého bronzového meče
                                                                Výjimečný nález – archeologové v Německu našli zachovalý bronzový meč vyrobený před více než třemi tisíci lety. Předmět odkryli v hrobu, kde byly uloženy i ostatky muže, ženy a dítěte.
                                                                48:02
                                                                Božena Jirků končí jako ředitelka Nadace Charty 77 a Konta bariéry
                                                                  Po dvaceti letech končí ve funkci Božena Jirků - ředitelka Nadace Charty 77 a Konta Bariéry. Už devadesátých letech, ale stála u zrodu charitativní práce.
                                                                  50:17
                                                                  Markéta Pekarová Adamová v Izraeli
                                                                    Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová jedná v Izraeli o bezpečnosti i aktuální politické situaci. Sejde se s předsedou Knesetu i s izraelským prezidentem. Země prožívá období vyostřené politické polarizace okolo soudní reformy kterou plánuje vláda a kterou opozice označuje za hrozbu pro demokracii.
                                                                    51:08
                                                                    Přehlídka historických plachetnic
                                                                      Šest desítek plachetnic z celého světa vyplulo po desetidenní velkolepé přehlídce po Seině k moři. Zakončilo tak unikátní slavnost, která se koná každé čtyři roky - letos už poosmé. Návštěvníci během ní mají možnost prohlédnout si historické lodě i přímo z paluby.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž54 minut
                                                                      Další díl
                                                                      20. června 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      8283 dostupných
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      30. června

                                                                      Headlines — Nový stavební zákon — Žádosti o stavební povolení — Poplatky za stavební povolení — Digitalizace stavebního řízení — Předčasné volby ve Francii — Francouzi volí nový parlament — Prezident bude jednat s Jurečkou o revizi sociálních dávek — Energetická chudoba v Česku — Železniční úseky s povinným ETCS od 1. 8. — Karlovarský festival přivítal režiséra Stevena Soderbergha — Uvedení filmu Mr. Kneff — Nová frakce europarlamentu — Volební model — Zelené autobusy na Šumavě — Hasiči posilují protipožární hlídky — Česko zasáhly bouřky — Bouřky na Přerovsku — Nedostatek řemeslníků v Česku — Všesokolský slet — Začal všesokolský slet — Program sletového týdne — Sokol v proměnách času — Nebezpečné železniční přejezdy — Pieta v Kobyliské střelnici — Přísnější zdanění pro prodej investičních bytů a domů — Ruský útok na Ukrajinu — Česká mise v Sýrii — Sdílení elektřiny se posouvá — Konec medvědů na hradech a zámcích — Omezení vjezdu ve Varšavě — Začala Šrámkova Sobotka — Opravy katedrály svatého Víta v Praze

                                                                      30. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      30. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      30. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      29. června

                                                                      Bezpečnostním sborům chybí peníze — Věznicím docházejí peníze — Jak získat a udržet zaměstnance Vězeňské služby — Ruský útok na Dnipro — Volby ve Francii — Hořící fotovoltaika — Odpůrci Alternativy pro Německo v Essenu — Zvrat v kauze Panama Papers — Den pozemního vojska Bahna — Viggo Mortensen na karlovarském festivalu — Stíny horkého léta se vrátily do Varů — Změna jednacího řádu ve sněmovně — Zastávky pouze na znamení — Folklórní festival ve Strážnici — Všesokolský slet — Následky bleskových povodní — Turistická sezóna je v plném proudu — V Českém Švýcarsku začala turistická sezona — Zpožděné lety — Letní hudební festivaly — Sbírka žáků na výzkum genetické choroby — Írán volí nového prezidenta — Výročí bitvy u Hradce Králové — Vrcholí festival Leoše Janáčka — Cla na čínské elektromobily — Lhůta pro přezkoumání vazby — Začala přeměna horní části Václaváku — Hudební festival Mighty Sounds

                                                                      29. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      29. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      29. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      28. června

                                                                      Růst minimální mzdy — Poslanci zrušili zaručené mzdy v soukromém sektoru — Zaručená mzda — Výsledky summitu v Bruselu — Bezpečnostní dohoda s Ukrajinou — Počet obyvatel Česka — Obžaloba v kauze Dozimetr — Biden a Trump se střetli v první předvolební debatě — Televizní debata Biden versus Trump — Den ozbrojených sil na pražském Vítkově — Oběti po nehodě vlaku s autobusem — Prezidentské volby v Íránu — Audiokniha Elity — Výstavba LNG terminálu Stade — Kampaň ve Francii vrcholí — Růst HDP — Žadatelé o doklady stojí na úřadech fronty — Jourová končí v ANO — Přívalové povodně na Přerovsku — Škody po povodních — Začíná karlovarský filmový festival — Zahraniční hvězdy na KVIFF — Unikátní expozice fotografií významných hostů — Rozhovor s Viggem Mortensenem — Zákaz vjezdu kamionů do Ústí nad Labem — Žáci a studenti dostali vysvědčení — Zřícení stropu v Horních Počernicích — Voda zatopí další hnědouhelný lom — Na Ukrajině klesá kvůli válce porodnost — Pronájem zemědělské půdy podraží — Ševčík bude proděkanem pro ekonomiku — Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč — Začala stavba posledního úseku jihočeské D3 — Výstava o koních a jezdectví ve Versailles

                                                                      28. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      28. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      28. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      27. června

                                                                      ČNB snížila sazbu na 4,75 % — Nižší úrokové sazby — Guvernér ČNB k současným sazbám — České automobilky a dodavatelé v r. 2023 — Unijní summit v Bruselu — Summit EU — V počernické škole se zřítil strop — Náhradní mzdy pro zaměstnance Liberty — Debata Bidena s Trumpem — Areál Vincentinum opět patří státu — Karlovy Vary ožívají — Policie prohledává pražský byt Bystroně z AfD — Ostrava bude mít nejvyšší mrakodrap — Následky bouřek na Olomoucku — Předpověď počasí — Prázdninový provoz na D1 — Nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou — Policejní kontroly autobusů — Návrhy na státní vyznamenání — Vycházení domácností s příjmem — Český rychlík narazil na Slovensku do autobusu — Hrozba války mezi Izraelem a Hizballáhem — Den památky obětí komunistického režimu — Stavební úřady jsou zavalené žádostmi — Předvolební kampaň v Británii — ANO zakládá novou frakci v Evropském parlamentu — Pokus o převrat v Bolívii — Ve Strážnici začíná Mezinárodní folklorní festival — Zařízení pro návrat a zničení ISS — Turistická sezona v Českém Krumlově — S čerty nejsou žerty ve Východočeském divadle

                                                                      27. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      27. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      27. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      26. června

                                                                      Nový slovenský prezident v ČR — Pellegrini jednal s Pavlem i Fialou — Návštěva slovenského prezidenta v ČR — Vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě — Výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem — Rozhodující zápas české reprezentace na EURO — Sledovanost fotbalových zápasů — Výměna v čele NATO — Návrh na další vzdělávání soudců — Začínají Shakespearovské slavnosti — Návrh na omezní vlivu laických soudců — Pieta na Ďáblickém hřbitově — Investice Volkswagenu do společnosti Rivian — Příprava horských středisek na turistickou sezonu — Do vedení fakulty VŠE se možná vrátí Miroslav Ševčík — Oprava záchytného plotu nad Hřenskem — Regulace prodeje pyrotechniky — Regulace v evropských zemích — Místa ve školách — Přihlášky na střední školy — Nový místopředseda sněmovny — Předvolební debata ve Francii — Julian Assange je na svobodě — Ochrana lidí s mentálním hendikepem nebo autismem — Žně letos začaly dříve — Obnova přírodní krajiny — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Americký novinář vězněný v Rusku — Protesty proti vyšším daním v Keni — Monitoring rostlin v rybníku pomocí dronu — NSS řeší stížnost na evropské volby — Koncert České filharmonie

                                                                      26. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      26. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      26. 6. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám