53 minut

12. dubna 2023

Část: Výjimečný trest pro vraha

Obsah dílu

Headlines — Vláda schválila zrušení 300 poboček počty — Vládní kroky k záchraně České pošty — Návrh na zrušení poboček v krajích — Život u frontové linie — Pobouření kvůli vraždě zajatce — Vývoj cen v Česku — Jednání Bezpečnostní rady státu — Pokračování soudu v kauze Čapí hnízdo — Americký prezident na návštěvě Severního Irska — Výjimečný trest pro vraha — Klaunka – dokument o Jitce Molavcové — Nominace na posty ústavních soudců — Audit smluv Prahy na pronájem majetku — Zákrok proti útočníkovi z Louisville — Pátrání po podezřelém z vraždy — Mráz dál ničí kvetoucí stromy — Počet lidí bez práce — Nezaměstnanost v ČR — Slevy pro firmy za zkrácené úvazky — Plánované změny u matrik — Podlomené zdraví ruského opozičníka Alexeje Navalného — Další reakce na uniklé dokumenty — Mimořádný dovoz antibiotik — Správa nemocnice v Sušici — Čínská pravidla pro rozvoj umělé inteligence — ÚS o opatrovnictví — Platy ve školství — Region bez zubní ambulance — Protiválečná hra v moskevském divadle — Uzavírka u nádrže Jordán — Potravinové banky — Hudební ceny Apollo

Části dílu

00:13
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:45
    Vláda schválila zrušení 300 poboček počty
      Je rozhodnuto. Vláda jednomyslně odsouhlasila záměr České pošty redukovat počet poboček o tři sta. Podle ministra vnitra je takový krok nezbytný pro ekonomické přežití podniku.
      01:41
      Vládní kroky k záchraně České pošty
        Kvůli České poště požádala opozice o svolání mimořádné sněmovní schůze. Konat se bude za týden. Státní podnik chce šetřit i jinak - chce taky prodloužit dobu doručování takzvaných ekonomických zásilek - ze dvou dnů na tři.
        04:50
        Návrh na zrušení poboček v krajích
          Z celkových tří set rušených poboček pošty jich nejvíc zanikne v Moravskoslezském kraji: 48. Nejmíň dotčeným regionem je z tohoto pohledu Vysočina. Platí, že končí v obcích, kde i tak zůstane aspoň jedna další provozovna.
          06:06
          Život u frontové linie
            Kyjev hlásí, že se jeho jednotkám podařilo na východní frontě odrazit přes sedmdesát útoků ruské armády. Hlavní nápor se soustředí na města Lyman, Avdijivka, Marjinka a Bachmut, o který obě strany bojují už víc než půl roku.
            08:52
            Pobouření kvůli vraždě zajatce
              Kyjev ostře odsoudil video, které se šíří na internetu. Muž v uniformě na něm druhému zaživa řeže hlavu. Identifikační pásky na uniformách naznačují, že vrahem mohl být ruský voják a jeho obětí ukrajinský zajatec.
              09:16
              Vývoj cen v Česku
                Inflace bude podle nové prognózy ministerstva financí ustupovat pomaleji, než se původně čekalo. Průměrné letošní tempo zdražování se přiblíží jedenácti procentům. Domácnosti tak budou dál šetřit a omezovat spotřebu. Zlepšení resort očekává příští rok.
                11:54
                Jednání Bezpečnostní rady státu
                  Jednání Bezpečnostní rady státu se poprvé ve funkci prezidenta zúčastnil Petr Pavel. Do budoucna plánuje navštěvovat jen některá z nich. Hlavními tématy dnešní schůzky byla energetická bezpečnost, válka na Ukrajině nebo stav českých ozbrojených složek.
                  12:54
                  Pokračování soudu v kauze Čapí hnízdo
                    Živý vstup redaktora Pavla Schröttera.
                    15:03
                    Americký prezident na návštěvě Severního Irska
                      Americký prezident Joe Biden se v Severním Irsku zúčastnil oslav čtvrtstoletí takzvané Velkopáteční dohody - ta v roce 1998 přinesla regionu klid po letech sektářského násilí.
                      17:26
                      Výjimečný trest pro vraha
                        28 let vězení za brutální vraždu známého u Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Výjimečný trest nepravomocně uložil pardubický soud. Předtím se pachatel ještě jako mladistvý pokusil zabít taxikáře, tehdy ale soud zamítl návrh na vzetí do vazby.
                        17:45
                        Klaunka – dokument o Jitce Molavcové
                          e neodmyslitelně spojená s Divadlem Semafor. Jitka Molavcová o své kariéře i o životě za divadelní oponou otevřeně vypráví režisérce Olze Sommerové v novém dokumentu Klaunka.
                          20:27
                          Nominace na posty ústavních soudců
                            Na ústavní soudce prezident navrhne Senátu Danielu Zemanovou a Josefa Baxu. Vyplynulo to z dnešního vyjádření Petra Pavla. Třem současným ústavním soudcům končí mandát začátkem května.
                            21:33
                            Audit smluv Prahy na pronájem majetku
                              Někdejší šéf ruské státní společnosti Transněft se v Česku zbavuje majetku. Neovládá už ani firmu, která si od Prahy na 77 let pronajala Slovanský dům. Hlavní město hodlá provést audit dlouhodobých smluv na pronájem svého majetku.
                              24:06
                              Zákrok proti útočníkovi z Louisville
                                Americká policie vyšetřuje motivy střelce z banky v Lousville v Kentucky. 25letý zaměstnanec tam v pondělí zavraždil pět svých kolegů, dalších osm lidí zranil, včetně dvou zasahujících policistů.
                                25:57
                                Pátrání po podezřelém z vraždy
                                  Policie od rána hledá muže podezřelého z vraždy dvou lidí ve Svitávce na Blanensku. Sedm-a-čtyřicetiletý Pavel Konečný odjel z místa činu autem, které hlídka odpoledne našla opuštěné v lese nedaleko Boskovic.
                                  26:18
                                  Mráz dál ničí kvetoucí stromy
                                    Sadaři mají za sebou další noc plnou nejistoty. Teploty opět klesly pod nulu. Zatímco většinu květů meruněk už jim mrazy v předchozích dnech poničily, teď se snažili zachránit úrodu broskvoní, třešní nebo slivoní. Podle prvních odhadů to vypadá, že byli úspěšní.
                                    28:16
                                    Počet lidí bez práce
                                      Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla – na tři celá a sedum desetin procenta. Podle úřadů práce je to na jaře typické. Roste totiž zájem zaměstnavatelů o sezónní práce.
                                      28:50
                                      Nezaměstnanost v ČR
                                        Oproti minulému měsíci nezaměstnanost klesla o dvě desetiny procentního bodu. Ve srovnání s loňským březnem je ale o tři desetiny vyšší.
                                        31:50
                                        Slevy pro firmy za zkrácené úvazky
                                          Podpořit zaměstnanost by mohla taky vyšší nabídka zkrácených úvazků. Těch je v Česku v porovnání se zbytkem Evropy dlouhodobě nedostatek. Od února si ale zaměstnavatelé můžou za kratší úvazky odečíst pětiprocentní slevu na sociálním pojištění.
                                          34:27
                                          Plánované změny u matrik
                                            Co matrika, to stejný počítačový systém, a tudíž i možnost získat oddací nebo rodný list na jakémkoliv úřadu. To je hlavní cíl projektu e-matrika, který dnes schválila vláda. Novela, kterou se ještě bude zabývat parlament, ale obsahuje řadu dalších změn.
                                            37:40
                                            Podlomené zdraví ruského opozičníka Alexeje Navalného
                                              Právní zástupce vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného upozorňuje na zhoršující se zdravotní stav svého klienta. Navalnému se podle něj nedostává lékařské péče. V pátek v noci k němu musela dorazit záchranka kvůli onemocnění žaludku, které se mu zhoršilo po umístění na samotku.
                                              38:01
                                              Další reakce na uniklé dokumenty
                                                Uniklé tajné dokumenty amerického ministerstva obrany naznačují, že Srbsko zřejmě dodalo Ukrajině zbraně. Bělehrad se přitom odmítl připojit k protiruským sankcím.
                                                40:29
                                                Mimořádný dovoz antibiotik
                                                  Vláda dnes schválila další mimořádný dovoz antibiotik - ve formě prášků i dětských sirupů. Ministr zdravotnictví uvedl, že výpadky v dodávkách přetrvají do první poloviny května.
                                                  40:46
                                                  Správa nemocnice v Sušici
                                                    Živý vstup redaktorky Andrey Čandové.
                                                    42:20
                                                    Čínská pravidla pro rozvoj umělé inteligence
                                                      Čína chce zavést přísnější pravidla pro rozvoj a využití umělé inteligence. Návrh nových opatření tamní vláda zveřejnila poté, co firma Alibaba oznámila představila chat založený na strojovém učení.
                                                      42:39
                                                      ÚS o opatrovnictví
                                                        Ústavní soud se zastal muže z Mostu, který usiluje o osvojení dcery své manželky. Soudy nižší instance jeho žádost o takzvanou preadoptivní péči zamítly. Dokonce i přesto, že biologický otec jedenáctileté dívky s osvojením souhlasí a dítě žije s manželem své matky ve společné domácnosti už sedm let.
                                                        43:24
                                                        Platy ve školství
                                                          Ministr školství bude začátkem května znovu jednat s odboráři o financování veřejných vysokých škol. Zástupci univerzit kritizují výši rozpočtu i nerovné výdělky vyučujících.
                                                          43:38
                                                          Region bez zubní ambulance
                                                            V Karlovarském kraji už druhý týden není ve všední dny ani jediná zubní pohotovost. Krajští radní teď odmítli finanční požadavky zubařů. Jsou podle nich příliš vysoké. Dál s nimi ale chtějí jednat a situaci vyřešit dohodou.
                                                            45:39
                                                            Protiválečná hra v moskevském divadle
                                                              23. – divadelní představení na motivy Remarqueova románu Černý obelisk v moskevském divadle Petra Fomenka. Hra, která se těší velkému zájmu diváků, popisuje situaci v Německu po první světové válce a nástup nacismu.
                                                              47:41
                                                              Uzavírka u nádrže Jordán
                                                                Dopravní komplikace v Táboře. Řidiči ode dneška neprojedou přes hráz vodní nádrže Jordán. Je to kvůli výměně lávky pro chodce, která je 95 let součástí hráze. Uzavírka důležité spojnice centra města s Pražským sídlištěm zásadně ovlivní dopravu.
                                                                48:26
                                                                Potravinové banky
                                                                  Téměř prázdné jsou sklady potravinových bank. Předseda jejich federace uvedl, že současná ekonomická krize už zasáhla i střední třídu. Vloni tyto dobročinné instituce podpořily 300 tisíc lidí.
                                                                  51:15
                                                                  Hudební ceny Apollo
                                                                    V nich hlasují domácí novináři a publicisté a to ve dvou kategoriích, Album roku a Singl roku. Vyhlášení vítězů bude v pražském podniku Bike Jesus.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž55 minut
                                                                    Další díl
                                                                    13. dubna 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    8287 dostupných
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    2. července

                                                                    Spor o změny v rozpočtovém určení daní — Pře o miliardy z daní pro samosprávy — Hospodaření samospráv v 1. čtvrtletí 2024 — Koaliční lídři o vládních prioritách — Viktor Orbán na Ukrajině — Odminování Mykolajivské oblasti — Smrtící tlačenice v Indii — Šíření žloutenky typu A — Nezaměstnanost v květnu 2024 — Francie před 2. kolem voleb — Nová nizozemská vláda — Pátý den filmového festivalu v Karlových Varech — Vlny režiséra Jiřího Mádla — Vlny režiséra Jiřího Mádla — Světýlka o rodinném dramatu — Kontrola zpravodajských služeb — Vývoj cen komodit — Předání velení v Lešti — Teplý červen v Praze i celém Česku — Komplikace na pražském letišti — Nálety komárů v Česku — Index aktivity komárů — Nemoci přenášené komáry — Kauza galeristy Jana Třeštíka — Stahování IDF z Chán Júnisu — Odvody ultraortodoxních Židů — Škody po bouřkách — Nová velvyslanci u prezidenta — Drony pro Ukrajinu — Obvinění za pád rozhledny v Markvarticích — Nález vzácné houby — Krádeže během všesokolského sletu — Setkání premiérů Česka a Saska — Hurikán Beryl — Nový přírůstek ohroženého luskouna

                                                                    2. 7. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    2. července

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    2. 7. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    1. července

                                                                    České priority před summitem NATO — Schůzka nejvyšších ústavních činitelů před summitem NATO — Průzkum o válce na Ukrajině a konfliktu v Pásmu Gazy — Francie po volbách — Strategie před 2. kolem voleb ve Francii — Nová stavební pravidla — RTVS se mění na STVR — Soud o imunitě Donalda Trumpa — Úroda ovoce v ČR — Zvýšení příspěvku na péči o děti a dospělé — Premiéra dokumentu o Ivě Janžurové — Ceny Filmové nadace — Rozpočet v půlce roku — Střelba u D35 — Rok od zavření tří set pošt — Nová výše státního příspěvku na penzijní spoření — Cvičný zásah IZS ve sněmovně — Bleskové povodně na východě republiky — Velká voda na Moravě — Stoletá voda ve Fryštáku — Obec vyplavená dvakrát v jednom týdnu — E-občanka platí na dalších stovkách míst — Nouzové přistání v Brazílii — Strategické investice v Česku — Španělské velení mnohonárodního bojového uskupení NATO — Maďarské předsednictví EU — Dění na Ukrajině — Pomoc českých firem napadené Ukrajině — Výpadek webů finanční správy — Sklizeň česneku — Nová pravidla pro dárcovství krve — Steve Bannon do vězení — Honkong 27 let pod čínskou správou — Robot s úsměvem — Prsteny Petra Voka a Kateřiny z Ludanic — Měsíc autorského čtení

                                                                    1. 7. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    1. července

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    1. 7. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    30. června

                                                                    Nový stavební zákon — Žádosti o stavební povolení — Poplatky za stavební povolení — Digitalizace stavebního řízení — Předčasné volby ve Francii — Francouzi volí nový parlament — Prezident bude jednat s Jurečkou o revizi sociálních dávek — Energetická chudoba v Česku — Železniční úseky s povinným ETCS od 1. 8. — Karlovarský festival přivítal režiséra Stevena Soderbergha — Uvedení filmu Mr. Kneff — Nová frakce europarlamentu — Volební model — Zelené autobusy na Šumavě — Hasiči posilují protipožární hlídky — Česko zasáhly bouřky — Bouřky na Přerovsku — Nedostatek řemeslníků v Česku — Všesokolský slet — Začal všesokolský slet — Program sletového týdne — Sokol v proměnách času — Nebezpečné železniční přejezdy — Pieta v Kobyliské střelnici — Přísnější zdanění pro prodej investičních bytů a domů — Ruský útok na Ukrajinu — Česká mise v Sýrii — Sdílení elektřiny se posouvá — Konec medvědů na hradech a zámcích — Omezení vjezdu ve Varšavě — Začala Šrámkova Sobotka — Opravy katedrály svatého Víta v Praze

                                                                    30. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    30. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    30. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    29. června

                                                                    Bezpečnostním sborům chybí peníze — Věznicím docházejí peníze — Jak získat a udržet zaměstnance Vězeňské služby — Ruský útok na Dnipro — Volby ve Francii — Hořící fotovoltaika — Odpůrci Alternativy pro Německo v Essenu — Zvrat v kauze Panama Papers — Den pozemního vojska Bahna — Viggo Mortensen na karlovarském festivalu — Stíny horkého léta se vrátily do Varů — Změna jednacího řádu ve sněmovně — Zastávky pouze na znamení — Folklórní festival ve Strážnici — Všesokolský slet — Následky bleskových povodní — Turistická sezóna je v plném proudu — V Českém Švýcarsku začala turistická sezona — Zpožděné lety — Letní hudební festivaly — Sbírka žáků na výzkum genetické choroby — Írán volí nového prezidenta — Výročí bitvy u Hradce Králové — Vrcholí festival Leoše Janáčka — Cla na čínské elektromobily — Lhůta pro přezkoumání vazby — Začala přeměna horní části Václaváku — Hudební festival Mighty Sounds

                                                                    29. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    29. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    29. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    28. června

                                                                    Růst minimální mzdy — Poslanci zrušili zaručené mzdy v soukromém sektoru — Zaručená mzda — Výsledky summitu v Bruselu — Bezpečnostní dohoda s Ukrajinou — Počet obyvatel Česka — Obžaloba v kauze Dozimetr — Biden a Trump se střetli v první předvolební debatě — Televizní debata Biden versus Trump — Den ozbrojených sil na pražském Vítkově — Oběti po nehodě vlaku s autobusem — Prezidentské volby v Íránu — Audiokniha Elity — Výstavba LNG terminálu Stade — Kampaň ve Francii vrcholí — Růst HDP — Žadatelé o doklady stojí na úřadech fronty — Jourová končí v ANO — Přívalové povodně na Přerovsku — Škody po povodních — Začíná karlovarský filmový festival — Zahraniční hvězdy na KVIFF — Unikátní expozice fotografií významných hostů — Rozhovor s Viggem Mortensenem — Zákaz vjezdu kamionů do Ústí nad Labem — Žáci a studenti dostali vysvědčení — Zřícení stropu v Horních Počernicích — Voda zatopí další hnědouhelný lom — Na Ukrajině klesá kvůli válce porodnost — Pronájem zemědělské půdy podraží — Ševčík bude proděkanem pro ekonomiku — Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč — Začala stavba posledního úseku jihočeské D3 — Výstava o koních a jezdectví ve Versailles

                                                                    28. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    28. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 6. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám