53 minut

1. března 2023

Část: Headlines

Obsah dílu

Headlines — Jednání poslanců v legisativní nouzi — Úprava vládního prohlášení — Bilance státního rozpočtu — Pohled do sněmovny — Tragická srážka vlaků — Odchody spolupracovníků Miloše Zemana — Kauzy kolem Vratislava Mynáře — Odložený případ skartace zprávy o Vrběticích — Finské námluvy s NATO — Strategie bojů o Bachmut — Melloniová o nelegální migraci — Proměny věcí každodenní potřeby — Letecká záchranná služba v Česku — Kurz české měny vůči euru — Mrazivý start meteorologického jara — Nehoda Pendolina na Slovensku — Vývoj cen zeleniny — 3 roky s covidem-19 — Zrušení povinné izolace nakažených — 3 roky s covidem-19 — Zařízení pro léčbu postovidového syndromu — Soud o výrocích Andreje Babiše — Nové vlaky na regionální tratě — Zadržení Grety Thunbergové — Krveprolití v Orlandu — Změna v držení krizových zásob — Krkonoše novým domovem vlků — Den brněnské kosmonautiky — Zkoumání trojhrobu lovců mamutů — Náklady na opakované volby v Mostě — Spor o náboženské sochy — Stržení komínu v Uničově — Přehlídka krátkých filmů

Části dílu

00:06
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:46
    Jednání poslanců v legisativní nouzi
      Po hodinových obstrukcích vládní poslanci ve sněmovně potvrdili, že pro jednání platí stav legislativní nouze. V něm chtějí schválit zákon, který mění červnovou mimořádnou valorizaci důchodů.
      01:47
      Úprava vládního prohlášení
        Dopoledne během sněmovní pauzy zasedala vláda a schválila aktualizaci programového prohlášení. Vypustila z něj třeba slib, který se týká právě valorizace: tedy, že kabinet udrží současný vzorec.
        05:25
        Bilance státního rozpočtu
          Že Česko hospodaří na dluh, je zřejmé i z čerstvých výsledků státního rozpočtu. Za leden a únor skončil skoro 120 miliard korun v mínusu.
          06:13
          Pohled do sněmovny
            Živý vstup redaktorky Kateřiny Samkové.
            08:50
            Tragická srážka vlaků
              Minimálně 36 mrtvých - obraz nejtragičtější železniční nehody v historii Řecka. U města Larisa v centrální části země se v noci srazily 2 vlaky. Zraněných je 60 - několik jich zůstává na jednotkách intezivní péče.
              11:29
              Odchody spolupracovníků Miloše Zemana
                Další lidé z kanceláře končícího prezidenta oznámili odchod. Jde o vedoucího Vratislava Mynáře a mluvčího Jiřího Ovčáčka.
                13:52
                Kauzy kolem Vratislava Mynáře
                  Policie se začala zabývat dvěma novými případy kolem Vratislava Mynáře. Podle serveru Seznamzprávy si prezidentův kancléř nechal z Prahy na sjezdovku v Osvětimanech přivézt desetimetrový party stan patřící Pražskému hradu.
                  14:15
                  Odložený případ skartace zprávy o Vrběticích
                    Jednu z kauz souvisejících s Kanceláří prezidenta republiky policie odložila. Konkrétně jde o skartaci utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu nezískali dost podkladů, aby zahájili trestní stíhání.
                    14:37
                    Finské námluvy s NATO
                      Finští poslanci schválili zrychlení vstupu země do Severoatlantické aliance. Helsinky o něj zažádaly loni společně se Švédskem, už na něj ale nechtějí čekat. Poslední dva členové NATO, Turecko a Maďarsko, se k ratifikaci chtějí vrátit v příštích týdnech.
                      17:19
                      Strategie bojů o Bachmut
                        Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose.
                        19:15
                        Melloniová o nelegální migraci
                          Evropští lídři musí podle italské premiérky Giorgii Meloniové víc pracovat na zastavení nelegální migrace. Sedmadvacítku vyzvala k přijetí nových opatření a ke spolupráci. Reagovala tak na víkendovou havárii lodě s běženci u kalábrijského pobřeží.
                          19:38
                          Proměny věcí každodenní potřeby
                            Uměleckoprůmyslové muzeum otevřelo novou stálou expozici. Představuje evropské užité umění od antiky až po jednadvacáté století. Ukazuje taky, jak design ovlivňoval životní styl a chování lidí.
                            22:10
                            Letecká záchranná služba v Česku
                              Vláda pověřila ministerstvo zdravotnictví, aby připravilo strategii fungování letecké záchranné služby po roce 2028. V tu dobu vyprší kontrakty s nynějšími soukromými provozovateli.
                              24:39
                              Kurz české měny vůči euru
                                Česká měna už je vůči euru nejsilnější skoro za 15 let. Dnes zpevnila kurz na 23 korun a 38 haléřů za euro. Líp na tom naposledy byla v červenci 2008.
                                24:52
                                Mrazivý start meteorologického jara
                                  Začalo meteorologické jaro. Podle předpovědi se ovšem ještě ochladí a bude i sněžit. Přesto byla zima v průměru teplejší než obvykle.
                                  26:29
                                  Nehoda Pendolina na Slovensku
                                    Trať z hranic na severní Slovensko zablokovala dopoledne nehoda Pendolina Českých drah. Přední část vlaku vykolejila na nádraží v Žilině - pravděpodobně na výhybce. Stalo se to v nízké rychlosti a nikdo neutrpěl zranění. Havárii vyšetřuje drážní inspekce i policie.
                                    26:53
                                    Vývoj cen zeleniny
                                      Zelenina od začátku roku výrazně zdražuje. Podle pěstitelů je to dáno menšími zásobami loňské sklizně a omezenou produkcí ze skleníků. Evropským zelinářům zároveň vzrostly náklady na pěstování i skladování.
                                      28:59
                                      3 roky s covidem-19
                                        Od neznámé hrozby po běžnou nemoc: covid-19 je v Česku přesně 3 roky. Během nich tu nákazu prodělal skoro každý druhý.
                                        29:38
                                        Zrušení povinné izolace nakažených
                                          A po třech letech s covidem se zruší povinné izolace. Teď ještě platí, že všichni s pozitivním testem musí sedm dní zůstat doma. Od dubna by o tom ale měli rozhodovat lékaři nebo hygienici.
                                          31:50
                                          3 roky s covidem-19
                                            Zachycení prvních tří případů ohlásil před třemi lety na tiskové konferenci tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
                                            34:25
                                            Zařízení pro léčbu postovidového syndromu
                                              Asi každý desátý pacient hospitalizovaný s těžkou formou covidu - potřebuje lékařskou péči i v následujících měsících. Takzvaným postcovidovým syndromem ale trpí i zhruba každý dvacátý člověk, který měl mírný průběh nákazy.
                                              36:16
                                              Soud o výrocích Andreje Babiše
                                                Expremiér Andrej Babiš se musí omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za to, že ho nazval udavačem a člověkem, který Česko připravil o 800 milionů. Výraz psychopat naopak soud označil za přípustný.
                                                37:35
                                                Nové vlaky na regionální tratě
                                                  Bude to jedna z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky. V krajích začnou jezdit nové nízkopodlažní jednotky Pesa výrobce z polské Bydhoště.
                                                  39:26
                                                  Zadržení Grety Thunbergové
                                                    Norská policie zadržela ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Spolu s dalšími aktivisty blokovala v Oslu vstup na ministerstvo financí a do několika dalších vládních úřadů: Skupina protestovala proti větrným turbínám na pastvinách, které využívají domorodí chovatelé sobů Sámové.
                                                    39:46
                                                    Krveprolití v Orlandu
                                                      Spojené státy zažily další případ brutální hromadné střelby. Obyvatele Floridy šokovala i tím, že se pachatel na místo činu vrátil a zastřelil televizního novináře, který o jeho zločinu informoval. Pozůstalým kondolovali i Bílý dům.
                                                      41:46
                                                      Změna v držení krizových zásob
                                                        Stát nebude muset nově krizové zásoby vlastnit, bude si je moci u dodavatelů jen rezervovat. Změnu pravidel pro hmotné rezervy schválila vláda. Nový systém má být podle ní levnější a přispět k lepšímu plánování.
                                                        43:48
                                                        Krkonoše novým domovem vlků
                                                          Krkonoše jsou od loňska dalším trvalým teritoriem vlků – uvedli to správci národního parku. V horách dlouhodobě pozorují zřejmě dvě smečky. Jedna je na polské straně, druhá pravděpodobně v Česku. Kolik zvířat skupiny čítají zatím, nelze odhadnout.
                                                          44:05
                                                          Den brněnské kosmonautiky
                                                            Letos připomíná pětačtyřicáté výročí letu Vladimíra Remka do vesmíru. Přes den si lidé mohli prohlédnout, co se aktuálně děje v dílnách a laboratořích kosmických firem na jihu Moravy.
                                                            44:27
                                                            Zkoumání trojhrobu lovců mamutů
                                                              Práce českých vědců na stránkách prestižního časopisu. Studii o tom, kam zmizela genetická stopa lovců mamutů, vydal časopis Nature. Několikaletý výzkum vedli nositelé Nobelovy ceny Cosimo Posth a Svante Päaba.
                                                              46:54
                                                              Náklady na opakované volby v Mostě
                                                                Celkem 2,2 milionu korun má město Most zaplatit ministerstvu financí za náklady senátních voleb, které se opakovaly v roce 2017.
                                                                47:43
                                                                Spor o náboženské sochy
                                                                  Ve Francii na sebe poutá pozornost další případ odstraňování náboženských soch. Soud rozhodl o tom, že na veřejném prostranství před kostelem v La Sable d´Olonne na březích Atlantiku nesmí stát archanděl Michael.
                                                                  49:39
                                                                  Stržení komínu v Uničově
                                                                    65 metrů vysoký a už 30 let nepotřebný - komín bývalé uhelné kotelny a jedna z dominant Uničova. Dělníci ho začali rozebírat. Od chvíle, kdy město začalo využívat zemní plyn, postupně chátral.
                                                                    50:26
                                                                    Přehlídka krátkých filmů
                                                                      Živý vstup redaktora Maria Kubaše.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž55 minut
                                                                      Další díl
                                                                      2. března 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      8325 dostupných
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      21. července

                                                                      Poslední jednání vlády před prázdninami — Spor o reformu penzí — Harmonogram schůzí parlamentu a vlády — Donald Trump v Michiganu — Zlaté rezervy ČNB — Poplatek za předčasné splacení hypotéky — Dozvuky globálního výpadků systémů — Lékárny taky v provozu — Útok na Jemen — Branná povinnost pro charedim — Kdo bude český eurokomisař — Výstava děl Zdeňka Němečka — Požár haldy pneumatik a okolních budov — Tropické teploty v Česku — Přípravy ukrajinských olympioniků — Počet mýtných přestupků — Nákazy klíšťovou encefalitidou — Potravinová chudoba v Česku — Nejčastěji kupované potraviny s končící expirací — Jak uspořit a předcházet plýtvání — Bangladéšské kvóty pro zaměstnání — Nízká kapacita vlaků ve Středočeském kraji — Úklid po skončení festivalu Colours of Ostrava — Zákazníci závislí na dodávkách elektřiny — Přemnožení sumečka černého u Telče — Válečné hroby Čechů — Nocování v kasematech — Slabá úroda borůvek

                                                                      21. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      21. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      21. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      20. července

                                                                      Změny stavebního zákona — Spor o poplatek za novou studnu — Přihlášení do Portálu stavebníka — Administrativa kolem zahájení stavby — Dopady celosvětového výpadku systémů — Škody kvůli IT výpadku — Obnova systémů po globálním výpadku — Izraelská operace v Pásmu Gazy — Zpřísněné kontroly vlaků — Výstraha před bouřkami a horkem — Jak zvládnout horko v autě — Obavy z útoku na Duhovém Pridu v Bratislavě — Andrea Bocelli 30 let na scéně — Odklad jednání o české zelené dohodě — Systém eReceptů — Transport ostatků horolozce Milana Sedláčka — Pád mostu v Číně — Nižší zájem o dovolenou na jihu Čech — Vývoj cen energií — Změny dodavatele elektřiny — Výběr dodavatele energií — Sbírka pro Viléma na genovou terapii — Kampaň kandidátů na amerického prezidenta — Zelenina od studentů zahradnické školy — Násilnosti v Bangladéši — Závěr Colours of Ostrava — Gripeny na airshow ve Fairfordu — 80 let od atentátu na Htlera — Prohlídky skladu použitého jaderného paliva — České vrtulníky v Bulharsku — Proměny zeleně ve veřejném prostoru

                                                                      20. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      20. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      20. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      19. července

                                                                      Globální výpadek IT služeb — Problémy na letištích, v bankách i maloobchodech po celém světě — Výpadky IT systémů v ČR — Vadná aktualizace — Situace na pražském letišti — Oficiální kandidatura Donalda Trumpa — Od spolustraníků sklidil Trump bouřlivé ovace — Další fáze prezidentské kampaně — Stav prezidenta Bidena — Státní dluh — Nehoda mikrobusu — Nevystavené fotografie Josefa Sudka — Dostupnost léků — Zdanění tichého vína — Trest pro novináře deníku Wall Street Journal — Trest smrti pro Němce v Bělorusku — Exploze bezpilotního letounu — Týden do začátku olympijských her v Paříži — LOH Paříž — Nehody motorkářů — Nehody s účastí motocyklu — Úrazy na elektrických koloběžkách — Odboráři ostravské huti Liberty — Hygienická pravidla na trzích — Nebe nad Brnem jako astronomický snímek dne — Kvalita vody na koupalištích — Výzkum dřevěných ukrajinských kostelů — Stavba ostravského koncertního sálu — Odškodnění nezákonně sterilizovaných žen — Požár vzrostlého pole u Terezína na Hodonínsku — Colours of Ostrava všemi smysly — Stížnosti na obyvatele domu — Začaly Horňácké slavnosti — Z přírody mizí motýli

                                                                      19. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      19. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      19. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      Volba předsedkyně Evropské komise — Europoslanci zvolili Ursulu von der Leyenovou — Plány na další funkční období — Dostavba jaderné elektrárny Dukovany — Zapojení českých firem — Přípravy stavby jaderných bloků — Jednání o platech ve zdravotnictví — Finanční rezervy nemocnic — Nefunkční humanitární molo v Gaze — Animovaný film V hlavě 2 — Summit Evropského politického společenství — Obranná dohoda — Zadržení pašeráků drog do věznic — Ceny benzinu — Riziko vysokých teplot — Dlouhodobý výhled počasí — Trendy v dovolených — Platné zákazy pro turisty — Vývoz vzácných rostlin a živočichů — Transplantace pěti orgánů najednou — Sjezd čínské komunistické strany — Sjezd amerických republikánů — Dohoda Ministerstva obrany s Tatrou — Letiště v Mošnově — Regulace krátkodobých ubytování — Požár české ambasády v Paříži — Prodej kompletní kostry dinosaurra — Proukrajinští aktivisté podezřelí z vandalismu — Uschlé stromy na Šumavě — Zobrazení povrchové struktury chromozomu — Výroba osobních aut — Znečištěná hladina přehradní nádrže Seč — České šampionky z Wimbledonu u prezidenta

                                                                      18. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      18. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. července

                                                                      Dostavba jaderných bloků v Česku — Tendr na dostavbu jaderných bloků — Jaderné elektrárny v Česku — Reakce opozice na průběh a výsledek tendru — Model financování dostavby Dukovan — Okolnosti tendru na dostavbu Dukovan — Firmy o výsledku tendru — Nikki Haleyová na sjezdu republikánů — Pokles cen u zemědělců — Sporný německý rozpočet — Starostka Paříže plavala v Seině — Výstava děl Jana Zrzavého v Humpolci — První zasedání nového britského parlamentu — Fronty na doklady na poslední chvíli — Předčasný konec tábora kvůli nákaze — Hasiči a vrtulníky do Bulharska — Letní omezení provozu nemocnic — Omezený provoz nemocnic — Záchranáři jako pacienti — Sklizeň a cena okurek — Požár na českém velvyslanectví v Paříži — Rezoluce o trvalé podpoře Ukrajině — Munice pro vrtulníky — Češi jako první na vrcholu Muchu Chhisch — Vyšetřování úmrtí Vientnamců v Bangkoku — Film o pokořitelce La Manche — 10 let od sestřelení letu MH17 — Oprava menších silnic — Ochrana ohroženého tetřeva hlušce — Zpvačka zkazila hymnu — Záplavy v Torontu — První den Colours of Ostrava — Prezidentův dík za rozvoj regionů

                                                                      17. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      17. 7. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám