53 minut

27. února 2023

Část: Zdražování potravin

Obsah dílu

Headlines — Před mimořádnou schůzí sněmovny — Náročné jednání o valorizaci penzí — Průměrná výše důchodu v Česku — Jednání o valorizaci důchodů — Vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině — Škody po útocích drony — Zdravotní péče o uprchlíky z Ukrajiny — Petr Pavel pro zrušení daňové výjimky z odměn pro prezidenty — Přibývá cestujících vlakem — Pobrexitové uspořádání v Severním Irsku — Oběti potopené lodi s migranty — Čurda, hrdina jedné prohry — Plány na zdražování sociálních služeb — Zlevňování energií — Polární záře v Česku — Zima a sníh na horách — Úřady prověří ceny cukru — Zdražování potravin — Existenční potíže restaurací — Podnikání Ukrajinců v Česku — Ruské majetky v Česku — Debaty o NP Křivoklátsko — Nehoda kamionu blokovala hlavní tah do Polska — Restituční spor v kauze zámku Opočno — Násilí a rabování na Západním břehu — Trest pro Janu Peterkovou za poplašné výroky — Čtyři lokality pro úložiště jaderného odpadu — Ministr Lipavský v Indii — Opatření proti přemnoženým hrabošům — Vražda vlivné hongkongské modelky — Modernizace zlínské sněmovny — 25 let od konce těžby na dole Pokrok — Premiéra představení Žena za pultem

Části dílu

00:02
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:42
    Před mimořádnou schůzí sněmovny
      Nižší červnová valorizace důchodů - už za 15 hodin se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, kde mají tento vládní návrh projednat ve stavu legislativní nouze.
      01:39
      Náročné jednání o valorizaci penzí
        Nejen podnět k ústavnímu soudu - opozice chystá i obstrukce: jak sama říká zatím největší v tomto volebním období. Koaliční strany jsou na to připravené a hodlají zákon prosadit v horizontu dnů.
        04:55
        Průměrná výše důchodu v Česku
          V lednu se průměrný důchod blížil hranici 19 a půl tisíce. Od předloňského prosince do teď se penze zvedly o 4 tisíce. Za 14 měsíců o 26 procent - i proto chce vláda červnovou valorizaci jednorázově
          05:52
          Jednání o valorizaci důchodů
            Hostem Událostí je Věra Kovářová, místopředsedkyně sněmovny za STAN.
            08:36
            Vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině
              Ruská invaze na Ukrajinu spustila podle generálního tajemníka OSN největší současnou vlnu porušování lidských práv. Antonio Guteréš ((Guterres)) zahájil zasedání Rady Organizace spojených národů pro lidská práva, kde chtějí země západu rozšířit mandát OSN pro vyšetřování ruských válečných zločinů.
              11:24
              Škody po útocích drony
                Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose.
                13:14
                Zdravotní péče o uprchlíky z Ukrajiny
                  Novinky pro Ukrajince, kteří před válkou utekli do Česka. Do konce března si musejí vyřídit nový průkaz zdravotního pojištěnce. U VZP ho lze vygenerovat online. Jde o další krok po prodloužení víza dočasné ochrany.
                  15:38
                  Petr Pavel pro zrušení daňové výjimky z odměn pro prezidenty
                    Zvolený prezident Petr Pavel souhlasí se zavedením plateb sociálního a zdravotního pojištění ze mzdy hlavy státu. Návrh by se týkal i padesáti tisícové doživotní renty, kterou pobírají bývalí prezidenti.
                    15:58
                    Přibývá cestujících vlakem
                      Vlakovým dopravcům rostou tržby. Vrátili se jim cestující. Počet pasažérů se už přiblížil číslům před covidovou nákazou. Jejich překonání ale podle firem bude složité.
                      17:48
                      Pobrexitové uspořádání v Severním Irsku
                        Živý vstup zpravodaje Lukáše Dolanského.
                        19:25
                        Oběti potopené lodi s migranty
                          Počet obětí po nehodě lodi s migranty v italské Kalábrii vystoupal na 62. Záchranářům se během neděle podařilo dostat do bezpečí na 80 lidí. Záchranné práce dál pokračují, podle úřadů může mrtvých ještě přibývat.
                          19:45
                          Čurda, hrdina jedné prohry
                            Největší český zrádce 20. století nebo nešťastná oběť neřešitelné situace? Pražské divadlo Rokoko uvádí novou inscenaci režiséra Davida Jařaba – Čurda, hrdina jedné prohry. V titulní roli – Martin Donutil.
                            22:23
                            Plány na zdražování sociálních služeb
                              Další možné zdražování sociálních služeb. Podle Ministerstva práce by za ně mohli klienti platit víc – v návaznosti na to, jak porostou důchody a příspěvky na péči. Teď je návrh, který počítá s automatickou valorizací, v připomínkovém řízení.
                              24:44
                              Zlevňování energií
                                Další dodavatel energií zlevňuje. Společnost innogy bude za megawatthodinu proudu účtovat o 250 korun míň, než stanovuje vládní cenový strop. Podmínkou je ale fixace na 15 měsíců.
                                25:06
                                Polární záře v Česku
                                  Výjimečný úkaz na české obloze - včera večer byla ze severních Čech vidět polární záře. To se stává výjimečně, typicky po geomagnetických bouřích a silných erupcích na Slunci. Takové podmínky nastaly dva dny po sobě, podle meteorologů by tak mohl být úkaz vidět znovu dnes večer - v půl desáté a ještě jednou okolo půlnoci.
                                  25:28
                                  Zima a sníh na horách
                                    Poslední velké sněžení téhle zimy - podle meteorologů zřejmě ještě ne. V Krkonoších napadlo za poslední dny přes 30 centimetrů, lavinové nebezpečí stouplo na 3. stupeň. Lidi, kteří na jarní prázdniny odjeli do hor, zažívají zatím nejlepší podmínky.
                                    27:27
                                    Úřady prověří ceny cukru
                                      Výrazným zdražením cukru se bude zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. O podání podnětu informoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula po schůzce se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků.
                                      30:17
                                      Zdražování potravin
                                        Loni nejvíc rostly ceny u rostlinných výrobců - v půlce roku byla čísla meziročně vyšší i o skoro 60 procent, tempo zdražování ale od léta začalo klesat - a v prosinci u těchto výrobců rostly ceny meziročně o pětinu.
                                        31:11
                                        Existenční potíže restaurací
                                          Kromě vysokých cen potravin komplikují provoz restauracím i účty za energie a nedostatek personálu. Končí proto městské restaurace i vesnické hospody.
                                          33:26
                                          Podnikání Ukrajinců v Česku
                                            Loni začalo v Česku podnikat přes 8 a půl tisíce Ukrajinců. Třikrát víc, než rok před tím. Nejvíc jich pracuje ve stavebnictví. Zaregistrovaní živnostníci z Ukrajiny tvoří 12 procent z celkového počtu nových oprávnění.
                                            33:43
                                            Ruské majetky v Česku
                                              Podezření z obcházení protiruských sankcí. Další podnikatelé napojení na prezidenta Putina převedli své majetky v Česku. Tentokrát přepsala původem čečenská rodina Bažájevových pozemky u Prahy na kazašského podnikatele.
                                              36:05
                                              Debaty o NP Křivoklátsko
                                                Skoro 150 připomínek a námitek kvůli plánu vyhlásit v oblasti národní park - ministerstvu životního prostředí je poslaly radnice i lidi. Se záměrem nesouhlasí většina z 19-ti obcí, které mají s parkem sousedit.
                                                36:49
                                                Nehoda kamionu blokovala hlavní tah do Polska
                                                  Hlavní tah do Polska na Jesenicku několik hodin blokovala nehoda kamionu v obci Mikulovice. Třicetiletý cizinec jel podle policie příliš rychle, ve smyku prorazil zábradlí mostu a v kabině zůstal viset nad řekou. Hasiči vytáhli auto pomocí vyprošťovacího jeřábu a nornými stěnami chránili vodu před znečištěním. Škodu odhadli na půl milionu korun.
                                                  37:13
                                                  Restituční spor v kauze zámku Opočno
                                                    Živý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                                                    38:55
                                                    Násilí a rabování na Západním břehu
                                                      Zostření situace na Západním břehu Jordánu. V neděli zemřeli dva Izraelci při útoku střelce. Osadníci z okolních vesnic následně rabovali v palestinském městě.
                                                      41:37
                                                      Trest pro Janu Peterkovou za poplašné výroky
                                                        Trest pro bývalou novinářku Janu Peterkovou. Za šíření poplašné zprávy dostala dvouletou podmínku. Vinu odmítla, na místě se odvolala. Na sociálních sítích zveřejnila videa, ve kterých mluvila o drastickém léčení dětí i jejich nuceném očkování proti covidu.
                                                        42:01
                                                        Čtyři lokality pro úložiště jaderného odpadu
                                                          Správa úložišť radioaktivních odpadů chce zahájit geologický průzkum pro hlubinné úložiště. Žádost teď bude projednávat Ministerstvo životního prostředí. Posuzování by mělo trvat zhruba rok.
                                                          43:41
                                                          Ministr Lipavský v Indii
                                                            Česká republika má podle ministra zahraničí Jana Lipavského zájem o přímé letecké spojení s Indií a také o otevřené konzulátu v Mumbaji. Prohlásil to po prvních schůzkách na třídenní cestě do této země, která se má podle propočtů OSN stát letos nejlidnatější na světě.
                                                            44:13
                                                            Opatření proti přemnoženým hrabošům
                                                              40 milionů korun na boj proti přemnoženým hrabošům - rozhodlo o tom Ministerstvo životního prostředí. Přispívat bude farmářům na práci spojenou s aplikací účinné látky.
                                                              46:23
                                                              Vražda vlivné hongkongské modelky
                                                                V Hongkongu stanuli před soudem čtyři lidé obvinění z vraždy tamní 28leté modelky a influencerky. Abby Choi pohřešovali od úterý. Obviněný je bývalý manžel a jeho rodina, motivem měly být peníze.
                                                                48:20
                                                                Modernizace zlínské sněmovny
                                                                  6 miliard na modernizaci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně - její vedení a kraj plánují novou porodnici, přesuny vybraných oborů do jiných prostor a v případě některých budov demolici. Předchozí hejtmanství do areálu výrazněji neinvestovalo.
                                                                  48:57
                                                                  25 let od konce těžby na dole Pokrok
                                                                    Před 25 lety skončila těžba ve střední části Ostravsko-karvinského revíru – v tzv. petřvaldské pánvi. Z 6 tamních šachet horníci vytěžili za 63 let přes 200 milionů tun černého uhlí.
                                                                    50:58
                                                                    Premiéra představení Žena za pultem
                                                                      Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala se opět otevřelo návštěvníkům. Zavřené bylo téměř dva týdny kvůli havarijnímu stavu střechy. Právě teď se tam díváte živě na představení Žena za pultem 2.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž55 minut
                                                                      Další díl
                                                                      28. února 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      8319 dostupných
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      18. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      18. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      18. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. července

                                                                      Dostavba jaderných bloků v Česku — Tendr na dostavbu jaderných bloků — Jaderné elektrárny v Česku — Reakce opozice na průběh a výsledek tendru — Model financování dostavby Dukovan — Okolnosti tendru na dostavbu Dukovan — Firmy o výsledku tendru — Nikki Haleyová na sjezdu republikánů — Pokles cen u zemědělců — Sporný německý rozpočet — Starostka Paříže plavala v Seině — Výstava děl Jana Zrzavého v Humpolci — První zasedání nového britského parlamentu — Fronty na doklady na poslední chvíli — Předčasný konec tábora kvůli nákaze — Hasiči a vrtulníky do Bulharska — Letní omezení provozu nemocnic — Omezený provoz nemocnic — Záchranáři jako pacienti — Sklizeň a cena okurek — Požár na českém velvyslanectví v Paříži — Rezoluce o trvalé podpoře Ukrajině — Munice pro vrtulníky — Češi jako první na vrcholu Muchu Chhisch — Vyšetřování úmrtí Vientnamců v Bangkoku — Film o pokořitelce La Manche — 10 let od sestřelení letu MH17 — Oprava menších silnic — Ochrana ohroženého tetřeva hlušce — Zpvačka zkazila hymnu — Záplavy v Torontu — První den Colours of Ostrava — Prezidentův dík za rozvoj regionů

                                                                      17. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      17. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      16. července

                                                                      Společné jednání vlád Česka a Ukrajiny — Podpora napadené země — Memoranda o spolupráci ČR s Ukrajinou — Vývoz z Česka na Ukrajinu — Nominační sjezd Republikánů v Milwaukee — Trumpův výběr viceprezidenta — Kdo je J. D. Vance — Zájem o fotovoltaiku — Stávková pohotovost pracovníků letiště — Konec tištěných Lidových novin — Ustavující schůze Evropského parlamentu — Vrtulníky do Bulharska — Debata o růstu platů ve veřejné sféře — Závěry jednání tripartity — Střelba na Sokolovsku — Výdej léků na předpis v zahraničí — Výročí přistání na Měsíci — Čím se letí k Měsíci — Přistávací moduly — Detaily mise Apollo 11 — Vzpomínky astronauta Charlieho Duka — Mýty kolem přistání na Měsíci — Návrat na Měsíc — Demise francouzské vlády — Zpoždění na železnici — Soudní rehabilitace zastřeleného rybáře — Odsouzený senátor — Nedostupnost domácí péče — Letní slavnosti staré hudby — Konec lhůty pro kandidátní listiny do krajských voleb — Nebezpečné jezy — Rudí skřítci na nebi — Kroužkování ptáků — Nový seriál ČT — Kolekce oblečení pro české olympioniky — Aktualita ze Štrasburku

                                                                      16. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      16. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      16. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      15. července

                                                                      Útok na Donalda Trumpa — Vyšetřování útoku — Na místě útoku sobotního atentátu — Šance na znovuzvolení Donalda Trumpa — Nominační sjezd — Sjezd republikánské strany — Vyšetřování atentátu na Donalda Trumpa — Chyby tajné služby — Státní podpora na penzijní spoření — Možnosti penzijního spoření — Vzdání se mandátu — ÚS vyhověl stížnosti disidenta Wonky — Trestní novela na Slovensku — Videohry jako umělecká forma — Návrh na zavedení tzv. klouzavého mandátu — NKÚ o zrušení EET — Počasí zpomalilo žně — Případ vraždy ve Slopném — Škody po bouřkách — Jak nahlásit škodu — Štěnovice po deštích — Škody po bouřkách v lesích — Dražba aut i jízdních kol — Náhradní mzda pro pracovníky Liberty — Čínská ekonomika — Kaja Kallasová podala demisi — Padla překážka při dostavbě D11 — Trest za vraždu na nádraží v Hradci Králové — Československá stopa v Projektu Manhattan — Evakuační šestikolky pro Ukrajinu — Oprava mostů v Týně nad Vltavou — Olympijský oheň v Paříži — Olympijský festival v Mostě — Dotace na likvidaci černých skládek

                                                                      15. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      15. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      15. 7. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      14. července

                                                                      Atentát na Donalda Trumpa — Trump je lehce zraněn, útočník mrtvý — Americký prezident Biden odsoudil politické násilí — Střelba na předvolební mítinku Trumpa v Pensylvánii — Vyšetřování střelby a rekce amerických politiků — Otázky kolem postupu ochranné služby — Kroky prezidenta Bidena a reakce světových politiků — Policie identifikovala střelce — Atentáty na americké prezidenty a osobnosti — Reakce českých politiků — Vliv atentátu na prezidentskou kampaň — Fotografie z mítinku — Přípravy státního rozpočtu na příští rok — Spory v koalici kvůli snižování schodku — Jednání o příměří v Gaze — Problémy se ztracenými a zapomenutými kufry — Následky lijáků — Platy ve veřejné sféře — Agresor v zahrádkářské kolonii v Přerově — Objasněnost trestných činů — Problémy s viděním na dálku — Krátkozrakost — Vražda v Německu — Končí fotbalové EURO — Projekt létající vnučka — Nový zdroj energie ve Vraňanech u Mělníka — Vory na Šumavě — Zemřela herečka Shannen Doherty — Přípravy olympijských her v Paříži — Plíseň na plodinách — Sledovanost ženského finále Wimbledonu — Příběh herečky Judy Garlandové ve Studiu Dva

                                                                      14. 7. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      14. července

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      14. 7. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám