55 minut

31. ledna 2023

Část: Unikátní most přes řeku Moravu

Obsah dílu

Pomalejší růst české ekonomiky — Zpomalení růstu české ekonomiky — Meziroční vývoj české ekonomiky — Plány na zlevnění energií — Revize programového prohlášení vlády — Válka na Ukrajině — Žádost Ukrajiny o další techniku — Schůzky nově zvoleného prezidenta — Provoz prezidentské kanceláře — Čínská kritika kvůli Tchaj-wanu — Stížnosti na sázky na Andreje Babiše — Generální stávka ve Francii kvůli penzím — Pololetní hodnocení žáků a studentů — Soud projedná výrok Ladislava Vrabela — Dopravní komplikace kvůli počasí — Index vnímání korupce za r. 2022 — Uzavření restaurací mimo sezonu — Zpoždění ve výplatě dávek — Příspěvek na bydlení vyplacené dávky v r. 2022 — Přibývá zájemců o pomoc — Stávka zaměstnanců firmy Nexen — Rok veterinárního dozoru — Útok na pákistánskou mešitu — Výroční propad britské ekonomiky — Soud v kauze sportovních dotací — Vážné nehody kvůli mikrospánku — Zrušení části zákona o advokacii — Zahájení stavby památníku v Letech — Zásoby plynu v Evropě — Unikátní most přes řeku Moravu — Ocenění Pečovatel roku — Český zástupce v Eurovizi

Části dílu

00:42
Pomalejší růst české ekonomiky
    Česká ekonomika zpomaluje. Vloni rostla o dvě a půl procenta. Hlavně kvůli menší spotřebě domácností. V druhé polovině roku lidé naplno pocítili vysokou inflaci, včetně drahých energií.
    01:33
    Zpomalení růstu české ekonomiky
      Přesto všechno statistici oznámili lepší výsledek, než analytici nebo úřady čekali. Podle nich to ukazuje na odolnost tuzemského hospodářství v časech krize.
      03:35
      Meziroční vývoj české ekonomiky
        Loňský růst ekonomiky o dvě a půl procenta patří k těm pomalejším za poslední roky. Nejhůř na tom české hospodářství bylo v covidovém roce 2020. Taky letos instituce očekávají recesi - podle centrální banky HDP klesne o 7 desetin procenta.
        04:22
        Plány na zlevnění energií
          O drahých energiích i jejich nedostatku dnes jednal premiér s ministrem průmyslu. Petr Fiala uvedl, že se Česku daří snižovat svou závislost na plynu z Ruska. Aktuálně ho odebírá maximálně čtyři procenta.
          07:00
          Revize programového prohlášení vlády
            Živý vstup redaktora Jakuba Pacnera.
            08:51
            Válka na Ukrajině
              Kyjev očekává, že v první zásilce dostane až 140 západních tanků. Řekl to ministr zahraničí Kuleba, který počítá s americkými Abramsy, britskými Challengery, německými Leopardy a francouzskými Leklerky. V koalici, která tanky dodá, je podle něj už 12 zemí.
              11:24
              Žádost Ukrajiny o další techniku
                Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose.
                13:41
                Schůzky nově zvoleného prezidenta
                  Zvolený prezident Petr Pavel dnes absolvoval schůzky týkající se bezpečnosti země. S ministrem vnitra probrali odpoledne třeba stav české policie nebo připravenost Česka na krizové situace.
                  16:46
                  Provoz prezidentské kanceláře
                    Se šéfem NKÚ plánuje nově zvolená hlava státu probrat i provoz prezidentské kanceláře. Petr Pavel by rád provedl audit a hloubkový úklid úřadu ve všech oblastech. Jak řekl v rozhovoru pro Reflex, tak realita, se kterou se zatím stále ještě v náznacích setkává, je výrazně horší, než si představoval.
                    17:15
                    Čínská kritika kvůli Tchaj-wanu
                      Čína zuří kvůli telefonátu zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Podle tamní mluvčí ministerstva zahraničí Pavel ustoupil od svého slova, že je třeba respektovat zásadu jedné Číny a ignoroval opakované výzvy Pekingu, který na něj apeloval.
                      18:48
                      Stížnosti na sázky na Andreje Babiše
                        Andrej Babiš mohl během prezidentské kampaně porušit zákon o regulaci reklamy – konkrétně 6 dní starou výzvou na Twitteru, aby na něj lidé vsadili jako na vítěze voleb. Stížnosti budou řešit ministerstvu průmyslu podřízené živnostenské úřady.
                        19:14
                        Generální stávka ve Francii kvůli penzím
                          Francii znovu ochromila generální stávka. Nejezdily vlaky, zavřené byly úřady i většina škol, stávkovali i zaměstnanci energetických společností. Do ulic vyšly stovky tisíc lidí celé zemi. Odbory zvyšují tlak na vládu, aby neměnila penzijní systém.
                          21:57
                          Pololetní hodnocení žáků a studentů
                            Zhruba půl druhého milionu žáků základních a středních škol si přišlo pro svá pololetní vysvědčení. Mezi nimi taky víc než 40 tisíc dětí ukrajinských uprchlíků. Někde předávání poznamenala vysoká nemocnost.
                            24:24
                            Soud projedná výrok Ladislava Vrabela
                              Výrok Ladislava Vrabela o atomovém útoku bude řešit soud – kvůli možnému šíření poplašné zprávy. Na on-line videu mluvil v listopadu o tom, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi.
                              24:49
                              Dopravní komplikace kvůli počasí
                                Živý vstup redaktorky Kateřiny Bibenové.
                                27:16
                                Index vnímání korupce za r. 2022
                                  Česko si mírně polepšilo v žebříčku vnímání korupce. V celosvětovém pořadí se umístilo na 41. místě se šest a padesáti body. Meziročně se jedná o dvoubodový růst, výsledek ale dál zaostává za unijním průměrem.
                                  27:37
                                  Uzavření restaurací mimo sezonu
                                    Vysoké účty za energie i nedostatek personálu - některé restaurace v turistických regionech v zimě zkracují otevírací dobu, nebo dokonce úplně zavírají. Třeba v Českém Krumlově v lednu výrazně ubylo turistů a hostů. Tržby podnikatelů ve městě klesly na zlomek toho, co v předcovidových letech.
                                    29:30
                                    Zpoždění ve výplatě dávek
                                      Lidé žádající pomoc od státu si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž na některých místech stále zpožďuje.
                                      32:21
                                      Příspěvek na bydlení vyplacené dávky v r. 2022
                                        Příspěvků na bydlení vyplatil Úřad práce loni v prosinci téměř 230 tisíc. Na začátku roku to bylo kolem 140ti tisíc. Počet vyplacených dávek – jak je vidět – se meziměsíčně snižoval i zvyšoval.
                                        33:22
                                        Přibývá zájemců o pomoc
                                          A roste i poptávka po dalších formách pomoci - jako jsou například balíčky s jídlem. Víc klientů mají například výdejny potravinových bank.
                                          35:05
                                          Stávka zaměstnanců firmy Nexen
                                            Zaměstnanci jihokorejské továrny na výrobu pneumatik Nexen u Žatce vstoupili do stávky. Požadují uzavření kolektivní smlouvy a vyšší mzdy. Jednání už trvají tři roky a vedení firmy doteď změny odmítá.
                                            36:11
                                            Rok veterinárního dozoru
                                              Veterinární správa označila loňský rok za obtížný. Po 4 letech se v Česku objevil africký mor prasat. Úřady řešily i 20 nových ohnisek ptačí chřipky nebo případy podezřelého zacházení se zvířaty.
                                              38:17
                                              Útok na pákistánskou mešitu
                                                Už na sto vzrostl počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském městě Péšávar. Mezi mrtvými jsou převážně policisté. Jejich centrála se nachází v komplexu, kde došlo k výbuchu. Desítky lidí zůstávají v kritickém stavu v nemocnicích.
                                                38:40
                                                Výroční propad britské ekonomiky
                                                  Britská ekonomika jako jediná z těch předních světových letos poklesne. Oznámil to Mezinárodní měnový fond - a to přesně v den, kdy si Londýn připomíná tři roky odchodu z Evropské unie.
                                                  41:02
                                                  Soud v kauze sportovních dotací
                                                    Obžalovaný šéf České unie sportu Miroslav Jansta trvá na své nevinně v dotační kauze. Řekl to před pražským městským soudem. Ten ho předloni osvobodil, vyšší instance ale případ vrátila na začátek. Podle obžaloby spolu s bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou ovlivňoval rozdělování peněz. Taky ona vinu odmítá.
                                                    42:03
                                                    Vážné nehody kvůli mikrospánku
                                                      Nebezpečný mikrospánek za volantem. Přichází nečekaně. Byl taky příčinou vážné nehody v rodině Krečových. Na intagramovém účtu s názvem Thea a táta popisuje, jak těžké je vracet se zpět k běžnému životu.
                                                      44:31
                                                      Zrušení části zákona o advokacii
                                                        Ústavní soud zrušil část zákona o advokacii - konkrétně tu, která se týká právní pomoci - kdy advokátní komora smí přidělit právníka jen tomu, kdo si ho nemůže kvůli svým majetkovým poměrům dovolit. Právě to ale soud označil za protiústavní a odporující listině základních práv a svobod.
                                                        45:12
                                                        Zahájení stavby památníku v Letech
                                                          Stavba památníku holokaustu Romů a Sintů začne v Letech u Písku během několika dní. Hotový má být za necelý rok. Památník nahradí velkokapacitní vepřín, který v místech bývalého koncentračního tábora pro Romy vznikl za komunistického režimu.
                                                          47:23
                                                          Zásoby plynu v Evropě
                                                            V letošním roce může podle Mezinárodní agentury pro energetiku chybět Evropě až 30 miliard kubíků plynu.
                                                            49:55
                                                            Unikátní most přes řeku Moravu
                                                              Neobvyklý způsob jak překonat řeku Moravu - Jihomoravský kraj plánuje postavit nedaleko Vnorov na Hodonínsku takzvaný transbordér - to je systém, který používá vozík zavěšený na kladkách - vlastně se jedná o jednodušší obdobu otevřené lanovky.
                                                              50:32
                                                              Ocenění Pečovatel roku
                                                                Pomáhají dětem, nemocným, seniorům, ale i lidem v těžké životní situaci. Dnes si za to vybraní pracovníci v sociálních službách odnesli cenu Pečovatel roku. Nominovat je mohli sami klienti, jejich rodiny nebo třeba spolupracovníci. Porota ocenila pečovatele ve čtyřech kategoriích.
                                                                51:24
                                                                Český zástupce v Eurovizi
                                                                  Skladby o duševním zdraví a samotě, rap o předsudcích, ale také píseň o dobré náladě. Hudebníky z letošního národního kola Eurovize spojuje autenticita a osobní prožitek. O tom, kdo postoupí do dalšího kola, rozhodnou diváci do 6. února.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž53 minut
                                                                  Další díl
                                                                  1. února 2023

                                                                  Přehled dílů

                                                                  8319 dostupných
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  18. července

                                                                  18. 7. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  18. července

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  18. 7. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. července

                                                                  Dostavba jaderných bloků v Česku — Tendr na dostavbu jaderných bloků — Jaderné elektrárny v Česku — Reakce opozice na průběh a výsledek tendru — Model financování dostavby Dukovan — Okolnosti tendru na dostavbu Dukovan — Firmy o výsledku tendru — Nikki Haleyová na sjezdu republikánů — Pokles cen u zemědělců — Sporný německý rozpočet — Starostka Paříže plavala v Seině — Výstava děl Jana Zrzavého v Humpolci — První zasedání nového britského parlamentu — Fronty na doklady na poslední chvíli — Předčasný konec tábora kvůli nákaze — Hasiči a vrtulníky do Bulharska — Letní omezení provozu nemocnic — Omezený provoz nemocnic — Záchranáři jako pacienti — Sklizeň a cena okurek — Požár na českém velvyslanectví v Paříži — Rezoluce o trvalé podpoře Ukrajině — Munice pro vrtulníky — Češi jako první na vrcholu Muchu Chhisch — Vyšetřování úmrtí Vientnamců v Bangkoku — Film o pokořitelce La Manche — 10 let od sestřelení letu MH17 — Oprava menších silnic — Ochrana ohroženého tetřeva hlušce — Zpvačka zkazila hymnu — Záplavy v Torontu — První den Colours of Ostrava — Prezidentův dík za rozvoj regionů

                                                                  17. 7. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. července

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  17. 7. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  16. července

                                                                  Společné jednání vlád Česka a Ukrajiny — Podpora napadené země — Memoranda o spolupráci ČR s Ukrajinou — Vývoz z Česka na Ukrajinu — Nominační sjezd Republikánů v Milwaukee — Trumpův výběr viceprezidenta — Kdo je J. D. Vance — Zájem o fotovoltaiku — Stávková pohotovost pracovníků letiště — Konec tištěných Lidových novin — Ustavující schůze Evropského parlamentu — Vrtulníky do Bulharska — Debata o růstu platů ve veřejné sféře — Závěry jednání tripartity — Střelba na Sokolovsku — Výdej léků na předpis v zahraničí — Výročí přistání na Měsíci — Čím se letí k Měsíci — Přistávací moduly — Detaily mise Apollo 11 — Vzpomínky astronauta Charlieho Duka — Mýty kolem přistání na Měsíci — Návrat na Měsíc — Demise francouzské vlády — Zpoždění na železnici — Soudní rehabilitace zastřeleného rybáře — Odsouzený senátor — Nedostupnost domácí péče — Letní slavnosti staré hudby — Konec lhůty pro kandidátní listiny do krajských voleb — Nebezpečné jezy — Rudí skřítci na nebi — Kroužkování ptáků — Nový seriál ČT — Kolekce oblečení pro české olympioniky — Aktualita ze Štrasburku

                                                                  16. 7. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  16. července

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  16. 7. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  15. července

                                                                  Útok na Donalda Trumpa — Vyšetřování útoku — Na místě útoku sobotního atentátu — Šance na znovuzvolení Donalda Trumpa — Nominační sjezd — Sjezd republikánské strany — Vyšetřování atentátu na Donalda Trumpa — Chyby tajné služby — Státní podpora na penzijní spoření — Možnosti penzijního spoření — Vzdání se mandátu — ÚS vyhověl stížnosti disidenta Wonky — Trestní novela na Slovensku — Videohry jako umělecká forma — Návrh na zavedení tzv. klouzavého mandátu — NKÚ o zrušení EET — Počasí zpomalilo žně — Případ vraždy ve Slopném — Škody po bouřkách — Jak nahlásit škodu — Štěnovice po deštích — Škody po bouřkách v lesích — Dražba aut i jízdních kol — Náhradní mzda pro pracovníky Liberty — Čínská ekonomika — Kaja Kallasová podala demisi — Padla překážka při dostavbě D11 — Trest za vraždu na nádraží v Hradci Králové — Československá stopa v Projektu Manhattan — Evakuační šestikolky pro Ukrajinu — Oprava mostů v Týně nad Vltavou — Olympijský oheň v Paříži — Olympijský festival v Mostě — Dotace na likvidaci černých skládek

                                                                  15. 7. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  15. července

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  15. 7. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  14. července

                                                                  Atentát na Donalda Trumpa — Trump je lehce zraněn, útočník mrtvý — Americký prezident Biden odsoudil politické násilí — Střelba na předvolební mítinku Trumpa v Pensylvánii — Vyšetřování střelby a rekce amerických politiků — Otázky kolem postupu ochranné služby — Kroky prezidenta Bidena a reakce světových politiků — Policie identifikovala střelce — Atentáty na americké prezidenty a osobnosti — Reakce českých politiků — Vliv atentátu na prezidentskou kampaň — Fotografie z mítinku — Přípravy státního rozpočtu na příští rok — Spory v koalici kvůli snižování schodku — Jednání o příměří v Gaze — Problémy se ztracenými a zapomenutými kufry — Následky lijáků — Platy ve veřejné sféře — Agresor v zahrádkářské kolonii v Přerově — Objasněnost trestných činů — Problémy s viděním na dálku — Krátkozrakost — Vražda v Německu — Končí fotbalové EURO — Projekt létající vnučka — Nový zdroj energie ve Vraňanech u Mělníka — Vory na Šumavě — Zemřela herečka Shannen Doherty — Přípravy olympijských her v Paříži — Plíseň na plodinách — Sledovanost ženského finále Wimbledonu — Příběh herečky Judy Garlandové ve Studiu Dva

                                                                  14. 7. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  14. července

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  14. 7. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám