55 minut

16. března 2022

Část: Zdravotní péče o uprchlíky

Obsah dílu

Boje na Ukrajině — Český premiér v Kyjevě — Třetí týden války na Ukrajině — Schůzka politiků v ostřelované metropoli — Zkáza přístavního města Mariupol — Ruské útoky na Ukrajině — Jasný verdikt z Haagu — Dění na Ukrajině ve fotografiích — Složitý začátek života — Výzva Ukrajiny vůči Spojeným státům — Posilování pozic NATO v Evropě — Společnost E.ON přerušuje obchod s Ruskem — Platební morálka Ruské federace — Majetek významných Rusů v Česku — Solidarita s běženci — Počet uprchlíků v ČR — Rozkládací postele z Německa pro uprchlíky v Česku — Příběhy Ukrajinek z českého azylu — Porod a skrývání na předměstí Kyjeva — Vyčerpané děti z Ukrajiny — Běženci z Ukrajiny ve Francii a Británii — Události tlumočené do ukrajinštiny — Ceny pohonných hmot — Zdravotní péče o uprchlíky — Vyrovnání s klienty Sberbank — Propojení ukrajinské sítě s evropskou — Charitativní akce ruské galeristky — Benefiční koncert pro Ukrajinu — Zemětřesení v Japonsku — Kompenzace pro energetické firmy — Dotace pro kraje za útlum těžby uhlí — Vývoj počtu nakažených — Přesun amerického vojenského konvoje přes ČR — Obžaloby v kauze otrávené Bečvy — Závěry GIBS v kauze úmrtí muže v Teplicích — Nový rektor Mendelovy univertizy v Brně

Části dílu

00:40
Boje na Ukrajině
    Tři týdny bojů na Ukrajině. Sílí ostřelování měst, ale i snahy diplomatů. V Kyjevě celý den platil zákaz vycházení - další obytný dům skončil po náletu v plamenech. Podle médií Rusové zabili ve městě Černihiv deset lidí ve frontě na chléb.
    01:48
    Český premiér v Kyjevě
      Z návštěvy u prezidenta Zelenského přímo v Kyjevě se dnes vrátili premiéři Polska, Česka a Slovinska. Ukrajincům vyjádřili jednoznačnou podporu a ocenili jejich hrdinství.
      02:55
      Třetí týden války na Ukrajině
        Takto to vypadalo v ukrajinské metropoli dnes, jen několik hodin po odjezdu středoevropských politiků včetně premiéra Fialy. Se Zelenským trojice premiérů probírala i možné rozšíření sankcí proti Rusku, stejně jako koordinaci další materiální a humanitární pomoci.
        07:37
        Schůzka politiků v ostřelované metropoli
          Živý vstup zpravodaje Václava Černohorského z Kyjeva.
          10:59
          Zkáza přístavního města Mariupol
            Kritická situace dál panuje v Mariupolu. Ruští vojáci tam podle zástupce starosty obsadili nemocnici. Na čtyři sta pacientů a lékařů mají držet jako rukojmí. Z obléhaného města se podařilo ujet asi dvaceti tisícům lidí.
            13:38
            Ruské útoky na Ukrajině
              Rusko dál útočí v několika hlavních směrech. Hlavně na severu ale podle západních expertů výrazně nepostoupilo. Ukrajina tvrdí, že v některých částech zahájila protiútok.
              17:24
              Jasný verdikt z Haagu
                Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku, aby vojenské operace na Ukrajině okamžitě zastavilo. Vyhověl tak stížnosti Kyjeva. Zároveň přikázal, aby obě strany dál nezvyšovaly napětí.
                17:51
                Dění na Ukrajině ve fotografiích
                  I dnešek přinesl silné momenty. Tady je výběr. Nejprve následky dalšího ostřelování Kyjeva. Obytný dům muselo opustit 37 lidí. Ani hasičům nedovolil stav budovy jít dovnitř. Požár museli likvidovat zvenčí.
                  19:06
                  Složitý začátek života
                    21 novorozených dětí čeká v provizorní podzemní nemocnici v Kyjevě na svoje rodiče. Ti musejí přijet z ciziny. Jejich potomci se totiž narodili náhradním matkám. Ukrajinské zákony tuto praxi povolují.
                    21:39
                    Výzva Ukrajiny vůči Spojeným státům
                      Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj promluvil prostřednictvím videopřenosu k oběma komorám amerického Kongresu. Požádal o další pomoc ve válce s Ruskem.
                      24:17
                      Posilování pozic NATO v Evropě
                        Živý vstup zpravodaje Lukáše Dolanského.
                        25:48
                        Společnost E.ON přerušuje obchod s Ruskem
                          Energetický gigant se tak přidává k dalším firmám. Už nebude kupovat plyn od podniků ruského koncernu Gazprom.
                          25:56
                          Platební morálka Ruské federace
                            Rusko dnes podle slov ministra financí Antona Siluanova vydalo příkaz k vyplacení úroků ze státních dluhopisů. Věřitelé mají dostat v přepočtu přes 2,5 miliardy korun. Podle ruského ministra financí teď bude záležet na Spojených státech, jestli Rusko bude moct svoje závazky vyplatit v dolarech.
                            27:10
                            Majetek významných Rusů v Česku
                              Ministerstvo financí se snaží vypátrat český majetek ruských podnikatelů spojených s Putinovým režimem. Řada lukrativních nemovitostí ale skončila ve vlastnictví firem s anonymními vlastníky.
                              29:36
                              Solidarita s běženci
                                Podle dat mobilních operátorů je už v Česku kolem dvou set sedmdesáti tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Oznámil to ministr školství. Víc než polovina běženců jsou děti. Vláda dnes schválila několik opatření, které mají pomoci zajistit další ubytování pro tyto lidi - ministerstva a jim podřízené organizace musí uvolnit všechny hromadné ubytovací kapacity.
                                32:24
                                Počet uprchlíků v ČR
                                  Ministerstvo vnitra vydalo ukrajinským uprchlíkům už 171 tisíc speciálních pobytových víz, jen včera to bylo skoro 9900. Registrovaných lidí z Ukrajiny je téměř 95 tisíc – za úterý jich přibylo 4200. Děti do 15 let se ale registrovat nemusí.
                                  33:00
                                  Rozkládací postele z Německa pro uprchlíky v Česku
                                    Německo nabídlo České republice rozkládací postele pro uprchlíky. České televizi to potvrdil mluvčí Evropské komise v Bruselu. Vláda požádala o materiální pomoc státy Unie v rámci společného Mechanismu civilní ochrany sedmadvacítky.
                                    33:23
                                    Příběhy Ukrajinek z českého azylu
                                      Tři generace žen na útěku před válkou – první kroky u nás jsou také pro babičku, matku a dceru rodiny Tromsových z Kyjeva ty nejtěžší. I když jim s příchodem do Čech pomáhají příbuzní, úřady i firmy, začátek života v nové práci a mezi novými lidmi musí zvládnout každá sama.
                                      35:09
                                      Porod a skrývání na předměstí Kyjeva
                                        Někteří Ukrajinci naopak svou zemi opustit nechtějí. Aspoň prozatím se k tomu nechystá ani Marija Šostaková. Den po začátku ruské invaze přivedla na svět syna - první společné chvíle prožili v krytu.
                                        37:19
                                        Vyčerpané děti z Ukrajiny
                                          Pacienty z řad ukrajinských uprchlíků stále častěji ošetřuje záchranná služba. Ta z jihomoravského kraje uvedla, že nejčastěji jde o vyčerpané děti s vysokými horečkami nebo bolestmi břicha.
                                          37:38
                                          Běženci z Ukrajiny ve Francii a Británii
                                            Uprchlíci z Ukrajiny míří i dál na západ Evropy. Třeba přes Francii do Velké Británie. Ta upravila imigrační politiku a pouští bez víz všechny, kteří mají za kanálem La Manche rodiny.
                                            39:45
                                            Události tlumočené do ukrajinštiny
                                              Události je nově možné sledovat a poslouchat i v ukrajinštině.
                                              40:07
                                              Ceny pohonných hmot
                                                Ceny pohonných hmot dál ustupují z rekordních hodnot. Litr Naturalu včera zlevnil o 82 haléřů na průměrných 45,70 Kč za litr.
                                                41:08
                                                Zdravotní péče o uprchlíky
                                                  Speciální centra pro zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky. Plán ministerstva zdravotnictví počítá s tím, že vzniknou ve fakultních nemocnicích napříč Českem.
                                                  43:20
                                                  Vyrovnání s klienty Sberbank
                                                    Víc než 15 miliard korun, tedy 63 procent vkladů už vyplatila Komerční banka klientům, kteří měli účet u Sberbank. Ta po vpádu Ruska na Ukrajinu uzavřela české pobočky. Z pojištění vkladů teď klienti získají zpět nejvýše 2,5 milionu. Samosprávy ale na takovou garanci nárok nemají.
                                                    44:09
                                                    Propojení ukrajinské sítě s evropskou
                                                      Ukrajinská elektrická síť se definitivně připojila k evropské síti. Na Twitteru to oznámil ukrajinský prezident Zelenskyj. Podle šéfa hlavní energetické společnosti by země mohla získávat z EU až 15 % energie, pokud by její výrobní kapacitu Rusko zasáhlo.
                                                      44:52
                                                      Charitativní akce ruské galeristky
                                                        Ukrajině dál pomáhají i umělci. Včetně těch výtvarných. Několik galerií pořádá v těchto dnech benefiční aukce. Takzvaný charitativní salon otevřela v Praze i ruská galeristka Alexandra Karpuchina.
                                                        46:41
                                                        Benefiční koncert pro Ukrajinu
                                                          Benefiční koncert na pomoc ukrajinským dětem z Charkova a Lvovské oblasti. Začal v podvečer na náměstí Svobody v Brně.
                                                          47:19
                                                          Zemětřesení v Japonsku
                                                            Silné zemětřesení zasáhlo severovýchodní pobřeží Japonska. Otřesy zaznamenala i metropole Tokio, kde zůstaly statisíce domácností bez proudu. Místní úřady v zasažené oblasti vyhlásily varování před vlnou tsunami vysokou až 1 metr.
                                                            47:44
                                                            Kompenzace pro energetické firmy
                                                              Evropská komise schválila Česku režim částečného odškodnění energeticky náročných podniků v přepočtu za víc než 34,5 miliardy korun. Jde o náhradu za vyšší ceny elektřiny, které firmám vznikly v důsledku nepřímých nákladů na emise v rámci systému EU pro obchodování s emisemi.
                                                              48:08
                                                              Dotace pro kraje za útlum těžby uhlí
                                                                Víc než 41 miliard se rýsuje pro 3 kraje, kterých se nejvíc dotkne útlum těžby uhlí. Vláda s ním podle programového prohlášení počítá nejpozději do roku 2033.
                                                                50:08
                                                                Vývoj počtu nakažených
                                                                  Epidemie covidu v Česku dál mírně zrychluje. Včera přibylo 10 700 nově nakažených – o 230 víc než před týdnem. Laboratoře přitom opět provedly o něco méně testů.
                                                                  50:34
                                                                  Přesun amerického vojenského konvoje přes ČR
                                                                    Konvoj americké armády se od zítřka do úterý bude vracet přes české území do Německa. Stejně jako v únoru při přesunu na cvičení na Slovensko - i teď pojede v noci a brzo ráno. Čtyři skupiny postupně překročí hranice u Břeclavi a dojedou do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují.
                                                                    50:57
                                                                    Obžaloby v kauze otrávené Bečvy
                                                                      Jednu právnickou a jednu fyzickou osobu navrhla policie obžalovat v kauze předloňské otravy řeky Bečvy. Spis vyšetřovatelé předali okresnímu státnímu zastupitelství.
                                                                      52:32
                                                                      Závěry GIBS v kauze úmrtí muže v Teplicích
                                                                        Vyšetřování loňského zákroku policie v Teplicích. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů nemělo úmrtí muže žádnou souvislost se zásahem hlídky, která tak nespáchala trestný čin. Jak uvedl posudek, mladík zemřel na předávkování drogami.
                                                                        52:59
                                                                        Nový rektor Mendelovy univertizy v Brně
                                                                          Mendelova univerzita v Brně má nového rektora. Akademický senát dnes zvolil dosavadního děkana Agronomické fakulty Jana Mareše. Na místo nastoupí po Vojtěchu Adamovi, který na post rezignoval kvůli pochybnostem souvisejícím s jeho publikační činností.
                                                                          Přehrát celé video
                                                                          Stopáž55 minut
                                                                          Další díl
                                                                          17. března 2022

                                                                          Přehled dílů

                                                                          8319 dostupných
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          18. července

                                                                          18. 7. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          18. července

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          18. 7. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          17. července

                                                                          Dostavba jaderných bloků v Česku — Tendr na dostavbu jaderných bloků — Jaderné elektrárny v Česku — Reakce opozice na průběh a výsledek tendru — Model financování dostavby Dukovan — Okolnosti tendru na dostavbu Dukovan — Firmy o výsledku tendru — Nikki Haleyová na sjezdu republikánů — Pokles cen u zemědělců — Sporný německý rozpočet — Starostka Paříže plavala v Seině — Výstava děl Jana Zrzavého v Humpolci — První zasedání nového britského parlamentu — Fronty na doklady na poslední chvíli — Předčasný konec tábora kvůli nákaze — Hasiči a vrtulníky do Bulharska — Letní omezení provozu nemocnic — Omezený provoz nemocnic — Záchranáři jako pacienti — Sklizeň a cena okurek — Požár na českém velvyslanectví v Paříži — Rezoluce o trvalé podpoře Ukrajině — Munice pro vrtulníky — Češi jako první na vrcholu Muchu Chhisch — Vyšetřování úmrtí Vientnamců v Bangkoku — Film o pokořitelce La Manche — 10 let od sestřelení letu MH17 — Oprava menších silnic — Ochrana ohroženého tetřeva hlušce — Zpvačka zkazila hymnu — Záplavy v Torontu — První den Colours of Ostrava — Prezidentův dík za rozvoj regionů

                                                                          17. 7. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          17. července

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          17. 7. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          16. července

                                                                          Společné jednání vlád Česka a Ukrajiny — Podpora napadené země — Memoranda o spolupráci ČR s Ukrajinou — Vývoz z Česka na Ukrajinu — Nominační sjezd Republikánů v Milwaukee — Trumpův výběr viceprezidenta — Kdo je J. D. Vance — Zájem o fotovoltaiku — Stávková pohotovost pracovníků letiště — Konec tištěných Lidových novin — Ustavující schůze Evropského parlamentu — Vrtulníky do Bulharska — Debata o růstu platů ve veřejné sféře — Závěry jednání tripartity — Střelba na Sokolovsku — Výdej léků na předpis v zahraničí — Výročí přistání na Měsíci — Čím se letí k Měsíci — Přistávací moduly — Detaily mise Apollo 11 — Vzpomínky astronauta Charlieho Duka — Mýty kolem přistání na Měsíci — Návrat na Měsíc — Demise francouzské vlády — Zpoždění na železnici — Soudní rehabilitace zastřeleného rybáře — Odsouzený senátor — Nedostupnost domácí péče — Letní slavnosti staré hudby — Konec lhůty pro kandidátní listiny do krajských voleb — Nebezpečné jezy — Rudí skřítci na nebi — Kroužkování ptáků — Nový seriál ČT — Kolekce oblečení pro české olympioniky — Aktualita ze Štrasburku

                                                                          16. 7. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          16. července

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          16. 7. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          15. července

                                                                          Útok na Donalda Trumpa — Vyšetřování útoku — Na místě útoku sobotního atentátu — Šance na znovuzvolení Donalda Trumpa — Nominační sjezd — Sjezd republikánské strany — Vyšetřování atentátu na Donalda Trumpa — Chyby tajné služby — Státní podpora na penzijní spoření — Možnosti penzijního spoření — Vzdání se mandátu — ÚS vyhověl stížnosti disidenta Wonky — Trestní novela na Slovensku — Videohry jako umělecká forma — Návrh na zavedení tzv. klouzavého mandátu — NKÚ o zrušení EET — Počasí zpomalilo žně — Případ vraždy ve Slopném — Škody po bouřkách — Jak nahlásit škodu — Štěnovice po deštích — Škody po bouřkách v lesích — Dražba aut i jízdních kol — Náhradní mzda pro pracovníky Liberty — Čínská ekonomika — Kaja Kallasová podala demisi — Padla překážka při dostavbě D11 — Trest za vraždu na nádraží v Hradci Králové — Československá stopa v Projektu Manhattan — Evakuační šestikolky pro Ukrajinu — Oprava mostů v Týně nad Vltavou — Olympijský oheň v Paříži — Olympijský festival v Mostě — Dotace na likvidaci černých skládek

                                                                          15. 7. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          15. července

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          15. 7. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          14. července

                                                                          Atentát na Donalda Trumpa — Trump je lehce zraněn, útočník mrtvý — Americký prezident Biden odsoudil politické násilí — Střelba na předvolební mítinku Trumpa v Pensylvánii — Vyšetřování střelby a rekce amerických politiků — Otázky kolem postupu ochranné služby — Kroky prezidenta Bidena a reakce světových politiků — Policie identifikovala střelce — Atentáty na americké prezidenty a osobnosti — Reakce českých politiků — Vliv atentátu na prezidentskou kampaň — Fotografie z mítinku — Přípravy státního rozpočtu na příští rok — Spory v koalici kvůli snižování schodku — Jednání o příměří v Gaze — Problémy se ztracenými a zapomenutými kufry — Následky lijáků — Platy ve veřejné sféře — Agresor v zahrádkářské kolonii v Přerově — Objasněnost trestných činů — Problémy s viděním na dálku — Krátkozrakost — Vražda v Německu — Končí fotbalové EURO — Projekt létající vnučka — Nový zdroj energie ve Vraňanech u Mělníka — Vory na Šumavě — Zemřela herečka Shannen Doherty — Přípravy olympijských her v Paříži — Plíseň na plodinách — Sledovanost ženského finále Wimbledonu — Příběh herečky Judy Garlandové ve Studiu Dva

                                                                          14. 7. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          14. července

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          14. 7. 2024 na ČT24

                                                                          Události na sociálních sítích

                                                                          Napište nám