55 minut

3. ledna 2022

Část: Podíl problematických půjček

Obsah dílu

Jmenování posledního ministra — Priority nového ministra zemědělství — Členové vlády za KDU-ČSL — Úkoly pro šéfa resortu zemědělství — Programové prohlášení vlády premiéra Fialy — Názorové neshody v pětikoalici — Rusko-americké pnutí kvůli Ukrajině — Konec prodemokratického hongkngského webu — Vývoj počtu nakažených — Výdaje pojišťoven za pandemii — Výstraha před zvedáním hladin toků — Evropská komise o energetické dohodě — Ředitel ČEZu o Zelené dohodě — 20 let eura — Potvrzení rezignace Jana Švejdara — Podíl problematických půjček — Český původ nelegální petardy — Až 80% slevy v povánočním výprodeji — První ze sérié testů ve školách — Celoplošné testování školáků — Varianta omikron a přesnost testů — Testování pracovníků ve firmách — Komplikovaný rok pro automobilky — Výroba aut Hyundai v Nošovicích — Zadržený žhář v Kapském městě — Neutichající protesty na turecké univerzitě — Bezzásahová zóna na Boubíně — Otevření slovenských restaurací — Podstav lidí v zákulisí — Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany — 22. ročník Tříkrálové sbírky — Zemřel paleontolog Richard Leakey — Odškodnění za výbuchy ve Vrběticích — Nejstarší obyvatelka světa oslavila 119. narozeniny — Zimní sklizeň mišpulí

Části dílu

00:43
Jmenování posledního ministra
    Vláda premiéra Petra Fialy je po dnešku úplná. Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu. Nástup do čela resortu odložila jeho nákaza covidem.
    01:36
    Priority nového ministra zemědělství
      Následně premiér uvedl ministra do úřadu. Jedním z prvních témat, která Zdeněk Nekula zmínil, byly subvence. Podle něj se dotační kyvadlo v posledních letech vychýlilo směrem k velkým podnikům a je na místě vrátit ho k rovnováze.
      04:25
      Členové vlády za KDU-ČSL
        Z osmnácti členů vlády připadají lidovcům tři místa. Předseda strany Marian Jurečka zastává vicepremiérský post a zároveň řídí resort práce a sociálních věcí. Životní prostředí vede Anna Hubáčková a zemědělství po dnešku Zdeněk Nekula.
        05:03
        Úkoly pro šéfa resortu zemědělství
          Hostem Událostí je předseda lidovců, vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka.
          07:13
          Programové prohlášení vlády premiéra Fialy
            Do dnešního dne museli všichni ministři odeslat premiérovi své priority. Programové prohlášení musí kabinet dokončit nejpozději do začátku příštího týdne.
            09:51
            Názorové neshody v pětikoalici
              Hostem Událostí je předseda lidovců, vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka.
              11:38
              Rusko-americké pnutí kvůli Ukrajině
                Bílý dům opět varoval Kreml před vojenskými akcemi proti Ukrajině. Spojené státy jsou podle prezidenta Joea Bidena v takovém případě připraveny na velmi tvrdou odpověď. Hlava státu to zopakovala během nedělního telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.
                13:49
                Konec prodemokratického hongkngského webu
                  V Hongkongu oznámil konec prodemokratický zpravodajský server Citizen News. Vedení to zdůvodnilo obavami o bezpečnost novinářů. Ti ve společném prohlášení odsoudili slábnoucí svobodu tisku v poloautonomním Hongkongu.
                  14:11
                  Vývoj počtu nakažených
                    Aktuálně koronavirová epidemie dál slábne. Včera v Česku přibylo 1900 pozitivně testovaných - o sto míň než před týdnem. Znovu ale také ubylo testů.
                    14:54
                    Výdaje pojišťoven za pandemii
                      Jen za testování a očkování proti covidu vydaly zdravotní pojišťovny minulý rok přes dvacet miliard korun. Celkové výdaje se teprve upřesňují, měly by ale být nižší než předloni.
                      17:00
                      Výstraha před zvedáním hladin toků
                        Živý vstup redaktorky Karolíny Nové.
                        18:21
                        Evropská komise o energetické dohodě
                          Evropská komise odmítla kritiku svého návrhu zařadit dočasně jádro mezi zelené investice. Nárok na označení za udržitelnou investici budou podle ní mít pouze projekty splňující přísná kritéria. Do roku 2050 například budou muset jaderné elektrárny zřídit pro svůj odpad hlubinná úložiště.
                          18:47
                          Ředitel ČEZu o Zelené dohodě
                            Zařazení jádra mezi čisté zdroje může Česku přinést i komplikace. Podle ředitele ČEZu Daniela Beneše hlavně při transformaci české energetiky a teplárenství. Beneš uvedl, že po přijetí návrhu by plánovaný blok v Dukovanech mohl být zároveň posledním novým atomovým zdrojem - a je proto nutné zaslat Evropské komisi připomínky.
                            19:30
                            20 let eura
                              Evropská centrální banka chystá do tří let vydat novou podobu eurových bankovek. Místo neurčitých motivů by v budoucnu měly nést reálné obrazy, se kterými se Evropané lépe ztotožní.
                              22:13
                              Potvrzení rezignace Jana Švejdara
                                Policejní prezident Jan Švejdar potvrdil, že k 31. březnu skonči ve své funkci. Po dnešní schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem zopakoval, že odchází na vlastní žádost.
                                24:47
                                Podíl problematických půjček
                                  Tuzemští dlužníci se dál lepší ve splácení půjček. Podíl problematických spotřebitelských úvěrů v listopadu klesl pod 4,8 procenta. Ubylo i rizikových hypoték - tedy těch po splatnosti.
                                  25:08
                                  Český původ nelegální petardy
                                    Nelegální petarda, která zabila na Silvestra u dolnorakouského Badenu mladíka, byla koupená v Česku. Zjistila to tamní policie. Kulová puma podle šetření vybuchla okamžitě po zapálení, 23letého muže usmrtila a vážně zranila jeho kamaráda.
                                    25:31
                                    Až 80% slevy v povánočním výprodeji
                                      Většina kamenných obchodů zahájila finální povánoční slevy. Ty mohou dosahovat až 80 procent na veškerý sortiment nabízeného zboží - ať už třeba oblečení, drogerie nebo hraček.
                                      27:47
                                      První ze sérié testů ve školách
                                        Nový rok zahájili žáci a studenti po celém Česku testováním v novém režimu. Vyšetření si musí dělat všichni školou povinní a týká se také pedagogů.
                                        28:44
                                        Celoplošné testování školáků
                                          Schéma dvou testů může vláda nařídit i po 16. únoru - pro Českou televizi to uvedl ministr školství. Záležet bude na tom, jak se bude šířit varianta omikron.
                                          31:39
                                          Varianta omikron a přesnost testů
                                            Kvůli šíření varianty omikron teď epidemiologové řeší, jestli ji dokáží odhalit antigenní testy. Vypadá to, že ano - ale přesnost a citlivost je podle předběžných dat amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv o něco nižší než u varianty delta.
                                            32:42
                                            Testování pracovníků ve firmách
                                              Výrazně víc se mají začít používat za dva týdny. Vláda chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny pracovníky bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní.
                                              35:15
                                              Komplikovaný rok pro automobilky
                                                Česká ekonomika má za sebou složitý rok - i kvůli potížím hlavního průmyslového odvětví: tedy automobilek. Chybějící komponenty, hlavně polovodiče, srazily na začátku podzimu jejich produkci až o polovinu.
                                                37:37
                                                Výroba aut Hyundai v Nošovicích
                                                  Právě dnes zveřejnila loňské výsledky nošovická automobilka Hyundai. Jako jediná v Česku loni nemusela zastavovat kvůli chybějícím čipům výrobu.
                                                  37:57
                                                  Zadržený žhář v Kapském městě
                                                    Po necelém dni od vypuknutí rozsáhlého požáru v budově jihoafrického parlamentu policie zadržela jednoho muže. Obvinila ho ze žhářství.
                                                    38:17
                                                    Neutichající protesty na turecké univerzitě
                                                      Před rokem začaly v Turecku rozsáhlé demonstrace proti jmenování nového rektora renomované Bosporské univerzity prezidentem Erdoganem. A protesty stále pokračují, byť v menší míře. Podle kritiků si vedení státu chce podrobit akademickou sféru, stejně jako média, justici nebo občanskou společnost.
                                                      40:43
                                                      Bezzásahová zóna na Boubíně
                                                        Správa šumavského parku chce rozšířit bezzásahovou oblast na Boubíně. Podle vědců totiž rostou čtyři sta let staré smrky i mimo nejchráněnější území. To je dnes oplocené a nepřístupné.
                                                        42:25
                                                        Otevření slovenských restaurací
                                                          Na Slovensku se otevřely restaurace - pouze pro očkované a lidi s prodělaným covidem. Gastronomie je dalším sektorem, ve kterém se uvolňuje. Už dřív začaly fungovat obchody, hotely nebo lyžařská střediska.
                                                          43:03
                                                          Podstav lidí v zákulisí
                                                            Nedostatek technického a produkčního personálu v kulturních institucích, především divadlech. Kvůli dlouhé koronavirové krizi odcházejí pracovníci, kteří zajišťující zázemí jednotlivých představení.
                                                            45:15
                                                            Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany
                                                              České jaderné elektrárny vloni vyrobily druhé největší množství proudu v historii. Temelín a Dukovany dodaly do přenosové soustavy bezmála 31 terawatthodin.
                                                              45:33
                                                              22. ročník Tříkrálové sbírky
                                                                V Česku začal už 22. ročník Tříkrálové sbírky. Pořádá ji Charita České republiky na pomoc lidem v nouzi. Loni se akce konala kvůli epidemické situaci jenom online, letos však koledníci opět vyrazili do ulic.
                                                                47:39
                                                                Zemřel paleontolog Richard Leakey
                                                                  I díky němu lidstvo ví, že pochází z Afriky. Zemřel jeden z nejznámějších paleontologů, Keňan Richard Leakey. Bylo mu 77 let. Vedl zásadní výzkum předků člověka - mimo jiné objevil vzácně zachovalé milion a půl roku staré pozůstatky.
                                                                  50:01
                                                                  Odškodnění za výbuchy ve Vrběticích
                                                                    Až osm tisíc lidí bude mít nárok na odškodnění za exploze muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dnes na Ministerstvo vnitra odešly první žádosti. Čas na jejich podání mají obyvatelé pěti obcí na Zlínsku do konce června.
                                                                    50:58
                                                                    Nejstarší obyvatelka světa oslavila 119. narozeniny
                                                                      Nejstarší žena světa oslavila 119. narozeniny. Japonka Kane Tanaková drží zápis v Guinessově knize rekordů už čtvrtým rokem. Jejím nejbližším přáním je dožít se sto dvacítky.
                                                                      51:24
                                                                      Zimní sklizeň mišpulí
                                                                        Začala sklizeň mišpulí – málo známého ovoce, které se ale u nás pěstuje už od středověku. Plody se obvykle trhají v zimě, nejchutnější totiž jsou, až když přes ně přejde mráz.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        4. ledna 2022

                                                                        Přehled dílů

                                                                        8283 dostupných
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        30. června

                                                                        Headlines — Nový stavební zákon — Žádosti o stavební povolení — Poplatky za stavební povolení — Digitalizace stavebního řízení — Předčasné volby ve Francii — Francouzi volí nový parlament — Prezident bude jednat s Jurečkou o revizi sociálních dávek — Energetická chudoba v Česku — Železniční úseky s povinným ETCS od 1. 8. — Karlovarský festival přivítal režiséra Stevena Soderbergha — Uvedení filmu Mr. Kneff — Nová frakce europarlamentu — Volební model — Zelené autobusy na Šumavě — Hasiči posilují protipožární hlídky — Česko zasáhly bouřky — Bouřky na Přerovsku — Nedostatek řemeslníků v Česku — Všesokolský slet — Začal všesokolský slet — Program sletového týdne — Sokol v proměnách času — Nebezpečné železniční přejezdy — Pieta v Kobyliské střelnici — Přísnější zdanění pro prodej investičních bytů a domů — Ruský útok na Ukrajinu — Česká mise v Sýrii — Sdílení elektřiny se posouvá — Konec medvědů na hradech a zámcích — Omezení vjezdu ve Varšavě — Začala Šrámkova Sobotka — Opravy katedrály svatého Víta v Praze

                                                                        30. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        30. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        30. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        29. června

                                                                        Bezpečnostním sborům chybí peníze — Věznicím docházejí peníze — Jak získat a udržet zaměstnance Vězeňské služby — Ruský útok na Dnipro — Volby ve Francii — Hořící fotovoltaika — Odpůrci Alternativy pro Německo v Essenu — Zvrat v kauze Panama Papers — Den pozemního vojska Bahna — Viggo Mortensen na karlovarském festivalu — Stíny horkého léta se vrátily do Varů — Změna jednacího řádu ve sněmovně — Zastávky pouze na znamení — Folklórní festival ve Strážnici — Všesokolský slet — Následky bleskových povodní — Turistická sezóna je v plném proudu — V Českém Švýcarsku začala turistická sezona — Zpožděné lety — Letní hudební festivaly — Sbírka žáků na výzkum genetické choroby — Írán volí nového prezidenta — Výročí bitvy u Hradce Králové — Vrcholí festival Leoše Janáčka — Cla na čínské elektromobily — Lhůta pro přezkoumání vazby — Začala přeměna horní části Václaváku — Hudební festival Mighty Sounds

                                                                        29. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        29. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        29. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        28. června

                                                                        Růst minimální mzdy — Poslanci zrušili zaručené mzdy v soukromém sektoru — Zaručená mzda — Výsledky summitu v Bruselu — Bezpečnostní dohoda s Ukrajinou — Počet obyvatel Česka — Obžaloba v kauze Dozimetr — Biden a Trump se střetli v první předvolební debatě — Televizní debata Biden versus Trump — Den ozbrojených sil na pražském Vítkově — Oběti po nehodě vlaku s autobusem — Prezidentské volby v Íránu — Audiokniha Elity — Výstavba LNG terminálu Stade — Kampaň ve Francii vrcholí — Růst HDP — Žadatelé o doklady stojí na úřadech fronty — Jourová končí v ANO — Přívalové povodně na Přerovsku — Škody po povodních — Začíná karlovarský filmový festival — Zahraniční hvězdy na KVIFF — Unikátní expozice fotografií významných hostů — Rozhovor s Viggem Mortensenem — Zákaz vjezdu kamionů do Ústí nad Labem — Žáci a studenti dostali vysvědčení — Zřícení stropu v Horních Počernicích — Voda zatopí další hnědouhelný lom — Na Ukrajině klesá kvůli válce porodnost — Pronájem zemědělské půdy podraží — Ševčík bude proděkanem pro ekonomiku — Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč — Začala stavba posledního úseku jihočeské D3 — Výstava o koních a jezdectví ve Versailles

                                                                        28. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        28. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        28. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. června

                                                                        ČNB snížila sazbu na 4,75 % — Nižší úrokové sazby — Guvernér ČNB k současným sazbám — České automobilky a dodavatelé v r. 2023 — Unijní summit v Bruselu — Summit EU — V počernické škole se zřítil strop — Náhradní mzdy pro zaměstnance Liberty — Debata Bidena s Trumpem — Areál Vincentinum opět patří státu — Karlovy Vary ožívají — Policie prohledává pražský byt Bystroně z AfD — Ostrava bude mít nejvyšší mrakodrap — Následky bouřek na Olomoucku — Předpověď počasí — Prázdninový provoz na D1 — Nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou — Policejní kontroly autobusů — Návrhy na státní vyznamenání — Vycházení domácností s příjmem — Český rychlík narazil na Slovensku do autobusu — Hrozba války mezi Izraelem a Hizballáhem — Den památky obětí komunistického režimu — Stavební úřady jsou zavalené žádostmi — Předvolební kampaň v Británii — ANO zakládá novou frakci v Evropském parlamentu — Pokus o převrat v Bolívii — Ve Strážnici začíná Mezinárodní folklorní festival — Zařízení pro návrat a zničení ISS — Turistická sezona v Českém Krumlově — S čerty nejsou žerty ve Východočeském divadle

                                                                        27. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        27. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        26. června

                                                                        Nový slovenský prezident v ČR — Pellegrini jednal s Pavlem i Fialou — Návštěva slovenského prezidenta v ČR — Vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě — Výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem — Rozhodující zápas české reprezentace na EURO — Sledovanost fotbalových zápasů — Výměna v čele NATO — Návrh na další vzdělávání soudců — Začínají Shakespearovské slavnosti — Návrh na omezní vlivu laických soudců — Pieta na Ďáblickém hřbitově — Investice Volkswagenu do společnosti Rivian — Příprava horských středisek na turistickou sezonu — Do vedení fakulty VŠE se možná vrátí Miroslav Ševčík — Oprava záchytného plotu nad Hřenskem — Regulace prodeje pyrotechniky — Regulace v evropských zemích — Místa ve školách — Přihlášky na střední školy — Nový místopředseda sněmovny — Předvolební debata ve Francii — Julian Assange je na svobodě — Ochrana lidí s mentálním hendikepem nebo autismem — Žně letos začaly dříve — Obnova přírodní krajiny — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Americký novinář vězněný v Rusku — Protesty proti vyšším daním v Keni — Monitoring rostlin v rybníku pomocí dronu — NSS řeší stížnost na evropské volby — Koncert České filharmonie

                                                                        26. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        26. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        26. 6. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám