Trabantem napříč Afrikou » Archiv


Zákulisí expedice III.

11. 7. 2010

Egu a Batu – možná si je pamatujete. Jsou to jména dvou žlutých trabantů, jejichž putování jsme s Objektivem podrobně sledovali. Parta českých nadšenců se za jejich volantem vydala na expedici po Africe. Ujeli celkem 20 tisíc kilometrů a projeli 11 zemí. Protnuli obratník Raka, rovník, i obratník Kozoroha. Cílem expedice bylo jedno jediné – zjistit, co obnáší projet Afriku odshora až dolů.

videoTrabantem napříč Afrikou: zákulisí expedice
...
video video

Trabantem napříč Afrikou: zákulisí expedice

Přejít na obsah dílu


Zákulisí expedice II.

4. 4. 2010

Když vám dojde v Africe benzín a ve městech na pumpách zrovna není, je to trochu oříšek, ale česká expedice si poradila i s tím. Prozradím, že pomohl Moravan, i když trochu netypický. A jak se zachovat, když selžou brzdy? To je jednoduché, prostě je nepoužívat, než se je podaří opravit. Nejdůležitější asi bylo neztratit optimismus, to by vám možná potvrdili všichni zúčastnění.

videoAfrika trabantem napříč: zákulisí expedice II.
...
video video

Afrika trabantem napříč: zákulisí expedice II.

Přejít na obsah dílu


Zákulisí expedice I.

4. 4. 2010

Jak už bylo řečeno, vyrážíme na kontinent, kde mapy platí jen přibližně. I taková je Afrika. Budí respekt a vyvolává mnoho otázek, zvlášť v kombinaci s exotickým vozem, jakým je trabant. Co si vzít s sebou? Jaké náhradní díly? Nebude jich moc? Nebo málo? Dá se odhadnout, co se pravděpodobně porouchá jako první? Nikdo nemohl tušit, co vše čeká na cestě. Třeba by dnes expedice udělala spoustu věcí jinak, ale kdo ví, jestli by je Afrika nepřekvapila něčím úplně jiným. Jsme ale na začátku. Trabanti se teprve zahřívají, ještě u nás doma, v Čechách.

videoAfrika trabantem napříč: zákulisí expedice I.
...
video video

Afrika trabantem napříč: zákulisí expedice I.

Přejít na obsah dílu


V. díl: Namibie a JAR

7. 2. 2010

Popáté a v naší malé sérii naposledy budeme s dvojicí trabantů putovat napříč Afrikou. Máme za sebou Saharu i rovník a v minulém vydání jsme se probili bahnem a prachem také skrze Keňu a kus Tanzanie. Bezmála 20 tisíc kilometrů se pro nás uzavře cestou kolem Viktoriiných vodopádů přes Namibii až k cíli cesty – nejjižnějšímu bodu celého kontinentu, Střelkovému mysu v Jihoafrické republice.

videoAfrikou: Trabantem napříč (V) Namibie a JAR
...
video video

Afrikou: Trabantem napříč (V) Namibie a JAR

Mapa

Přejít na obsah dílu


IV. díl: Keňa a Tanzánie

31. 1. 2010

A jsou opět tady – žlutí trabanti, kteří si to brázdí napříč Afrikou. Máme pro vás další příhody dobrodružné české expedice. Nejprve malá rekapitulace: už jsme s nimi navštívili třeba Alžírsko, Egypt, Súdán nebo Etiopii. Dnes projedeme hlavně Keňu a Tanzánii – i když s jízdou po tamních silnicích měla autíčka velké problémy. Nejprve se ale ještě krátce zastavíme v Etiopii – expedici tam v Šašamane pohostil přímo sám král všech rastafariánů. A podávala lahodná etiopská káva.

videoAfrika: Trabantem napříč (IV) Keňa a Tanzánie
...
video video

Afrika: Trabantem napříč (IV) Keňa a Tanzánie

Mapa

Přejít na obsah dílu


III. díl: Etiopie

24. 1. 2010

Už potřetí se dnes setkáme se žlutými trabanty, ve kterých čeští dobrodruzi projeli celou Afriku od severu k jihu. Pokud patříte mezi pravidelné diváky, jistě víte, že minule projížděli Súdánem, předtím to bylo Alžírsko a Egypt. Po pískem zavátém severu černého kontinentu se dnes spolu s výpravou podíváme do Etiopie, kde už začíná skutečně zelená Afrika. A jak jinak – i tady budila česká trabantí expedice nemalý zájem místních obyvatel.

videoAfrika: Trabantem napříč (III) Etiopie
...
video video

Afrika: Trabantem napříč (III) Etiopie

Mapa

Přejít na obsah dílu


II. díl: Súdán

17. 1. 2010

Trabantem napříč Afrikou. Detailní záznam nejpozoruhodnější české expedice uplynulého roku pokračuje v Objektivu i dnes. S dvojicí žlutých trabantů jsme se v minulém vydání prohnali Alžírskem a Egyptem a dnes míříme dál na jih do nitra kontinentu. Před námi je ještě pořádný kus cesty – bezmála dvacet tisíc kilometrů – takže se není radno příliš zdržovat.

videoAfrika: Trabantem napříč II (Súdán)
...
video video

Afrika: Trabantem napříč II (Súdán)

Mapa

Přejít na obsah dílu


I. díl

10. 1. 2010

Možná si ho budete ještě pamatovat. Malý žlutý nezmar. Jsou to dva roky, co východoněmecký bakelitový šíp s českou posádkou vykroužil mohutný oblouk po stopách hedvábné stezky ve střední Asii. I Objektiv byl u toho. Trabant se ale vrátil, dostal kolegu a obě auta spolu dobyla tentokrát Afriku. Za 3 měsíce ujela více než 19 tisíc km z Prahy na Střelkový mys v Jihoafrické republice. Expedice Trabantem napříč Afrikou chtěla znovu připomenout slávu českých cestovatelů první republiky, kteří upadli v zapomnění. Teď se i před námi otevírá zajímavá a dlouhá cesta.

videoAfrika: Trabantem napříč
...
video video

Afrika: Trabantem napříč

Mapa

Přejít na obsah dílu