28 minut

9. září 2012

Část: Bugulma – Jaroslav Hašek

Obsah dílu

Velká Británie: London City — Filipíny: Pinatubo — Rusko: Bugulma – Jaroslav Hašek — Albánie: Skadar

Části dílu

01:00
London City
    Londýnská City, označovaná pro svoji malou velikost často také jako Square Mile, tedy čtvereční míle, je důležitým finančním centrem už od dob, kdy zde Římané založili před dvěma tisíci lety svoji obchodní stanici. Z následující reportáže se ale budete moci přesvědčit, že City nenabízí jenom pohledy na velkolepé fasády bankovních domů a pojišťoven, nýbrž i celou řadu významných pamětihodností. Mimochodem právě tady se odehrála jedna významná epizoda kasovního trháku Šifra mistra Leonarda.
    08:33
    Pinatubo
      Pinatubo, vulkán v Zambaleských horách na Filipínách na jihozápadě ostrova Luzon. Na začátku devadesátých let právě tady došlo k druhé nejprudší sopečné explozi ve 20. století. Mohutné řádění živlů nemohlo zůstat bez následků, které jsou patrné dodnes, a to i tam, kde bychom to popravdě ani nečekali.
      13:21
      Bugulma – Jaroslav Hašek
        Jaroslav Hašek a jeho Dobrý voják Švejk se v Rusku těší mimořádné oblibě. Bezesporu je to i tím, že Hašek tam strávil pět let. V první světové válce se nechal zajmout, později odešel od československých legií a dal se k Rudé armádě, kde měl na starosti propagandu. Krátkou dobu ale dokonce velel městu Bugulma v dnešním Tatarstánu - své zážitky pak popsal v souboru povídek. Na svérázného Čecha tu vzpomínají dodnes – více už reportáž Tomáše Vlacha a Šárky Kuchtové.
        19:27
        Soutěž
          20:05
          Skadar
            Albánský Skadar nebo, chcete-li Škodra, leží nedaleko u hranic s Černou Horou, na břehu známého Skadarského jezera. Své stopy zde ostatně stejně jako v celé zemi hluboko otisknul nesmlouvavý levicový diktátor Enver Hodža. Není bez zajímavosti, že právě protesty ve Škodře předznamenaly pád jeho režimu. Ale vraťme se do současnosti a k jiným tématům – vyrážíme na místo a setkáme se možná nečekanou, ale rozhodně milou průvodkyní.
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            16. září 2012

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám