26 minut

2. října 2011

Část: Soutěž

Obsah dílu

Rusko: rybáři — Velká Británie: Isle of Man — Arménie: klášter Tatev

Části dílu

00:55
Rybáři
    Rybolov byl pro ruský Dálný východ odjakživa důležitý. Po rozpadu Sovětského svazu ale strádá na úbytě. Ryb kvapem ubývá, zatímco pytláků je čím dál tím víc. Stát celé rybářské odvětví zprivatizoval a soukromé společnosti nemají peníze na údržbu lodí. Mezinárodní konkurence je velká a dříve rušné rybářské přístavy chátrají a pustnou.
    06:18
    Isle of Man
      Isle of Man – nikoliv ostrov muže nebo člověka, jak by mohl nabízet překlad z angličtiny. Správněji ostrov Mannana, tedy keltského božstva moří. Ano, řeč je o miniaturním suverénním území v rámci Britského království. Na půli cesty mezi Liverpoolem a Dublinem. Obyvatelé ostrova museli vždy chránit svou dávnou identitu. Po staletí se vymezovali vůči mnohem silnějším mocenským a kulturním vlivům. V době zuřivé globalizace by si lidi z Manu mohli vzít za příklad možná všichni.
      18:08
      Soutěž
        19:08
        Klášter Tatev
          Arménské křesťanské památky patří k nejstarším na světě a země se právem považuje za jednu z kolébek křesťanství. Právě v Arménii působila plejáda světců – mezi nimi i Svatý Tadeáš. K tomuto mučedníkovi se obracejí věřící hlavně ve chvílích, kdy se zdá, že už není naděje na vyslyšení. Těžce zkoušený arménský národ zasvětil právě Tadeášovi vysoko v horách klášter Tatev. Cesta z metropole Jerevanu je dlouhá, ale reportér David Jakš, který ji projel, hovoří o neuvěřitelné duchovní energii.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          9. října 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám