26 minut

14. října 2007

Část: Čína: historie

Obsah dílu

Čína: terakotová armáda — Řecko: Ali Paša — Albánie: bektašisté — Rakousko: ekologie

Části dílu

01:11
Čína: historie
    V Objektivu se podíváme znovu do historie Číny, do doby, kdy v říši středu vládl císař sjednotitel, zakladatel dynastie Čchin. Památka, která tohoto legendárního panovníka připomíná, je označována za jeden z divů světa. Ve městě Sian i po tisíciletích stojí jeho věrná terakotová armáda.
    06:16
    Řecko: Ali Paša
      V minulé reportáži z řeckého Epiru jsme se poprvé setkali se jménem Aliho Paši. Legendární krutovládce, albánský rodák ve službách Turků, se brzy vypracoval na guvernéra Ioanniny. Z města záhy vybudoval politické, obchodní a kulturní centrum, ovládající značnou část Řecka a Albánie. K upevnění své moci využíval nejen brutální vojenské síly, ale také rafinovaných intrik.
      12:17
      Albánie: bektašisté
        Islám má mnoho tváří. A přesvědčit se o tom můžeme i v Evropě, konkrétně v Albánii, kde našlo svoje útočiště hodně přívrženců dervišského řádu bektašistů. Sekta, jejíž myšlenky a obřady byly pro lidi na Balkáně přece jen přijatelnější než v arabském světě, má od zákazu v Turecku svůj hlavní stan právě v albánské metropoli. Jedno z nejstarších bektašistických center ale leží v půvabném horském městečku Kruja.
        17:24
        Rakousko: ekologie
          Rakousko je pro mnoho z nás přímo synonymem pořádku a čistoty. Tahle alpská země se honosí neporušenou přírodou a upravenými vesnicemi a městečky. Ekologické normy tu jsou přísné, ale jejich dodržování má smysl. Naši sousedé dobře vědí, že neporušená příroda a dobré nápady v sobě skrývají obrovský kapitál.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          21. října 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám