26 minut

25. března 2007

Část: Sibiř: židovská autonomní oblast

Obsah dílu

Slovensko: vesnice Brlovce — Polsko: sáně — Sibiř: židovská autonomní oblast — Bavorsko: Hitlerovo Orlí hnízdo

Části dílu

01:19
Slovensko: vesnice Brlovce
    Pokud jste si mysleli, že jeskynní lidé patří do nejhlubších dějin a že se s nimi mohou setkat snad jen archeologové, pak vás rádi vyvedeme z omylu. Tentokrát nebudeme cestovat zas tak daleko. Jen na střední Slovensko. V malé vesnici Brlovcích nedaleko Levic ještě stále žije hrstka skutečných, řekněme jeskynních, lidí. Vedle několika španělských a tureckých obcí je to poslední místo v Evropě, kde je můžeme najít.
    06:50
    Polsko: sáně
      Jaro je tu. To astronomické zcela definitivně, v neděli to bude už celých pět dní. Ale zimě budeme v Objektivu věnovat ještě jednu malou vzpomínku. Zcela nedávno se na česko-polském pomezí konaly výroční sjezdy rohaček – sání, které kdysi patřily k povinné výbavě krkonošských horalů. Divoká jízda z Pomezních bud do Kowar je součástí snahy polských a českých nadšenců oživit dávnou a – jak sami uvidíte – i vcelku zábavou tradici.
      12:24
      Sibiř: židovská autonomní oblast
        V Objektivu se vypravíme také do velmi zajímavého regionu, který vlastně vznikl jako vedlejší produkt sovětského sociálního inženýrství. Komunistický režim se na konci dvacátých let minulého století rozhodl zřídit daleko na Sibiři židovskou autonomní oblast. Z ambiciózních plánů zůstaly dnes už jen fragmenty, ale daleko za hranicemi Evropy po nich zbyl nečekaně barvitý kulturní fenomén.
        16:33
        Bavorsko: Hitlerovo Orlí hnízdo
          Poslední zastávka bude i tentokrát z archivu Objektivu, který si letos připomíná dvacáté výročí. V roce 2001 se Petr Podaný, tehdejší moderátor a reportér našeho cestovatelského magazínu, vypravil na alpský Kehlstein v Bavorsku do Hitlerova Orlího hnízda, kontroverzní historické památky spojené s osudem nejzločinnějšího režimu lidských dějin.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          1. dubna 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám