26 minut

17. prosince 2006

Část: Soutěž

Obsah dílu

Švýcarsko: ledovce — Thajsko: slavnosti světel — Ukrajina: úzkokolejky — Švýcarsko: Mystery Park

Části dílu

01:09
Švýcarsko: ledovce
    V první reportáži se vydáme zimě naproti. Čeká nás výlet hned na dva švýcarské ledovce. Nejprve se zastavíme na Rhonském a pak zamíříme na největší ledovec v této zemi – a sice na Velký Aletsch. Pokud se ale v současné době mluví o ledovcích, tak to většinou nebývají pozitivní zprávy, pokud tedy zrovna neplánujete dovolenou na lyžích. Důvodem je globální oteplování a jeho negativní dopady na zaledněné zemské plochy. Ledovců rapidně ubývá. Třeba Rhonský ledovec se každým rokem zmenší o více než osm metrů. A podle těch nejčernějších prognóz klimatologů by mohly jednou ledovce z naší planety zmizet úplně.
    07:36
    Thajsko: slavnosti světel
      Další reportáž nás zavede do Thajska. Tato země je jednoznačně zemí nejrůznějších svátků. Docela nedávno jste v Objektivu mohli vidět, že tam svůj svátek mají i sloni. Pokud by ale thajci měli vyzdvihnout z toho množství oslav jen jeden jediný svátek, byl by to rozhodně Loi Krathong. Jde o jakousi slavnost světel. Svíčky se při ní pouští po vodě na speciálně vyrobených lodičkách. Pokud se ale místních zeptáte, kde je prapůvod tohoto svátku, dostane se vám nejrůznějších odpovědí. Jedno je ale jasné – slaví se většinou v listopadu po celé zemi. Tím nejkrásnějším místem, kde si Loi Krathong rozhodně užijete, je bývalé královské město Sukhothaj.
      13:11
      Ukrajina: úzkokolejky
        Připadá vám, že staré venkovské železnice v sobě mají kus romantiky? A obzvlášť ty takzvané úzkokolejky? Tak to se máte na co těšit. Úzkokolejné dráhy se kdysi stavěly hlavně tam, kde bylo potřeba hodně šetřit. Takže sloužily třeba ke svozu dřeva z hlubokých horských údolí. Pak ale přišla doba nákladních automobilů a ty tam byly úzkokolejky. Buď úplně zanikly a nebo v tom lepším případě dnes slouží hlavně jako atrakce pro turisty. My vás v Objektivu vezmeme na jedno z mála míst v Evropě, kde jedna z posledních úzkokolejných drah slouží svému povodnímu účelu, do ukrajinských Karpat.
        18:49
        Švýcarsko: Mystery Park
          Poslední reportáž bude stejně jako ta první patřit Švýcarsku. Když pomineme ledovce, tak co dalšího se vám vybaví? Hodinky, kapesní nože, čokoláda, nebo třeba banky? Švýcarsko už je ale také nějaký ten pátek zemí záhad a nezodpovězených otázek. Za vším stojí švýcarský spisovatel Erich von Däniken. Snad nejznámější záhadolog současnosti. Ve Švýcarsku, ve městě Interlaken otevřel park plný tajemna a záhad a nazval ho jak jinak než Mystery Park. Jenže jak už to tak na světě chodí, tak Mystery Park má finanční problémy a možná nepřežije konec roku. V Objektivu budete mít jedinečnou možnost si Mystery Park podrobně prohlédnout, než se jeho brány natrvalo uzavřou.
          24:18
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž30 minut
            Další díl
            24. prosince 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám