27 minut
Kosmopolis

12. prosince 2007

Část: Seriál osudy sakrálních staveb: Horská synagoga

Obsah dílu

Rudolf Steiner — Praha mystická — Horská synagoga

Části dílu

00:52
Portrét: Rudolf Steiner
    05:50
    Reportáž: Rudolf Steiner v Čechách
      Režisérka Jolana Matějková připravila portrét zakladatele antroposofie Rudolfa Steinera. Steiner počátkem minulého století ovlivnil kromě duchovních věd také řadu konkrétních oborů - architekturu, alternativní medicínu, biodynamické zemědělství nebo pedagogiku - založil například první tzv. walsdorfskou školu.
      12:58
      Reportáž: Praha mystická
        V reportáži o geniu loci mystické Prahy režisérky Ivy Terezy Grosskopfové bude průvodcem spisovatel Bohumil Vurm. Nabídne pohled jinýma očima na známá i neznámá místa hlavního města, na pražskou architekturu i na významné stavby. Nahlédneme také do historie, v níž se Praha zejména zásluhou vládců Karla IV. a Rudolfa II. proměnila na duchovní centrum Evropy.
        20:19
        Seriál osudy sakrálních staveb: Horská synagoga
          V dalším díle seriálu Kosmopolisu o osudech sakrálních staveb v ČR se vypravíme do synagogy v Hartmanicích. Synagoga byla postavena v 80. letech 19. století, svým účelům jako dům modlitby ale sloužila jen 55 let. Příchodem wehrmachtu byla synagoga zkonfiskována a přestavěna na truhlářskou dílnu. Později synagoga sloužila státnímu podniku České lesy a armádě jako sklad pneumatik. Po téměř 70 letech vrátilo původní důstojnost naší nejvýše položené synagoze až občanské sdružení Památník Hartmanice.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          19. prosince 2007

          Napište nám