27 minut
Terra musica

4. října 2010

Část: Muzsikás

Obsah dílu

Mercedes Peón — Muzsikás — DakhaBrakha — Cimarrón

Části dílu

00:23
Mercedes Peón
    Zpěvačka a hráčka na dudy Mercedes Peón zosobňuje ochránkyni starobylých tradic španělské Galicie. Původní akustickou tradiční hudbu postupně zkombinovala s plejádou nejrůznějších nástrojů a s elektronikou. Od starobylých písní pak postupně přešla k vlastní tvorbě. Přesto však zůstává autentická a věrná staré vesnické hudbě galicijských žen.
    06:50
    Muzsikás
      Proslulé maďarské skupině Muzsikás se podařilo tradiční hudbu své země zviditelnit po celém světě a přitom upřít pozornost na maďarské menšiny v rumunské Transylvánii, kam Muzsikás takřka v utajení zajížděl po stopách Bély Bartóka a Zoltána Kodályho už v dobách hluboké komunistické totality. Pokud chcete tedy slyšet autentickou lidovou hudbu tohoto bohatého regionu zahranou s pořádnou dávkou energie, tak jak ji kdysi hrávaly vesnické kapely, nemůžete Muzsikás opomenout.
      12:53
      DakhaBrakha
        Na začátku hudební kariéry ukrajinského seskupení DakhaBrakha bylo představení netradičního kyjevského divadla DAKH, které se opíralo o původní melodie ukrajinského folkloru. Postupem času si kapela repertoár upravila ve stylu současné world music a velmi rychle dobyla evropská etnická pódia. Tři ženy v dlouhých bílých šatech s vysokými čepicemi a statný kozák v černých holinkách nakonec boří stylové hranice a podle vlastních slov hrají kosmopolitní etnochaos.
        19:21
        Cimarrón
          Kolumbijská kapela Cimarrón pochází z Los Llanos, rozsáhlých nížinatých plání lemovaných řekou Orinoko. Cimarrón se ve světě proslavili syrovým pojetím kolumbijské hudby joropo, jejíž rytmus umocňuje dupot kožených bot tanečníků. Tradiční harfu doplňují loutna bandola, malá čtyřstrunná kytara cuatro, cajon a perkuse maracas s kontrabasem. Když kapela nasadila nejostřejší tempo na mnoha světových festivalech, začalo se její hudbě říkat "turbo jazz flamenco".
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          18. října 2010

          Terra musica na sociálních sítích

          Napište nám