Jelení kýta se zeleninou

1 kg jelení kýty
2 lžíce oleje
4 jalovčinky
na špičku nože mletého nového koření
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 malý celer
4 šalotky
svazek mrkve
6 snítek rozmarýnu
125 ml červeného vína
250 ml zvěřinového vývaru
sůl, pepř
Maso omyjeme, osušíme, zbavíme blan a šlach. Jalovčinky rozdrtíme a smícháme s novým kořením a zázvorem. Směs koření vetřeme do kýty. Maso osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran prudce opečeme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu očistíme a oloupeme. Celer pokrájíme na kostičky, mrkev podélně rozpůlíme. Zeleninou obložíme kýtu a krátce společně opečeme. Zalijeme vínem a polovinou zvěřinového vývaru. Přidáme omytý rozmarýn. Pečeme v troubě 40 minut, přitom podléváme zbylým vývarem. Kýtu pak vyjmeme a nakrájíme, šťávu podle potřeby přisolíme. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento recept: