Jablkový koláč
Těsto
28 dkg hladké mouky
8 dkg moučkového cukru
kypřící prášek
citrónovou kůru
20 dkg másla
2 žloutky
Do proseté mouky přidejte cukr, citronovou kůru, na špičku nože amonium nebo kypřící prášek. Do všeho rozkrájejte máslo, přidejte žloutky a lehce vypracujte těsto. To pak dejte do chladničky ztuhnout.
Z těsta poté vyválejte dvě placky a vykrojte z nich kruhy. První dejte na pečící papír na plech a potřete vejcem. Z odkrojeného těsta udělejte váleček, který dáte kolem placky.
Náplň
½ kg jablek
4 dkg hrozinek
2 dkg cukru
3 dkg mandlí
1 vejce na potření
Pak prostředek naplňte podušenými a nakrájenými jablky, které posypte hrozinkami a posekanými mandlemi. Vše překryjte druhou plackou (kruhem) a potřete zbylým vejcem. Koláč pečte v mírně rozehřáté troubě do růžova.
Ohodnoťte tento recept: