Bylinné jíchy

Bylinné jíchy jsou skvělým receptem, jak nahradit syntetická hnojiva a postřiky. Pokud si pěstujete vlastní zeleninu a bylinky, určitě se zamýšlíte nad stavem půdy na vaší zahrádce, chcete mít rostliny co nejzdravější a odolné, a také chcete určitě prospět životnímu prostředí, které ochranu a pomoc tolik potřebuje. A až si plody své zahrádky položíte na talíř, budete vědět, že jste pro jejich kvalitu, a tím i pro své zdraví, udělali maximum.

Recepty na rostlinné jíchy, které tu najdete, vymyslel a vyzkoušel Ing. Roman Pavela, vědec, který se podporou a ochranou rostlin přírodními prostředky zabývá dlouhá léta. V roce 2013 získal ocenění „Česká hlava“ za rostlinný přípravek, který chrání rostliny před škůdci.

Bylinné jíchy pro posílení kořenového systému

Tyto jíchy používáme už v předjaří. Pomáhají totiž rostlinám dobře prokořenit. Příkladem může být tato.

Tymiánová jícha

Potřebujeme větší trs uschlého tymiánu. Nadrolíme si 4 hrsti tymiánových lístků a zalijeme je jedním litrem vody. Dávkování je velice důležité. Byliny necháme macerovat 24 hodin. Pak výluh scedíme.

Jícha se používá na mladé sazeničky, které jsou ještě v děložních lístcích nebo mají první pravé listy.

Tymiánová jícha se aplikuje zálivkou nebo postřikem.

Dávkování

Tady čtěte bedlivě – roztok je účinný v doslova homeopatickém dávkování. Na 1 litr vody odměříme 5 ml roztoku, promícháme a teprve potom zaléváme nebo postřikujeme.

Mátová jícha na podporu růstu rostlin

Mátovou jíchu používáme v sezóně, když už jsou rostliny větší a v plné síle.

Do kbelíku nalijeme 5 litrů vody. Potřebujme 3 svazky máty. Ty natrháme či nastříháme na menší kousky a ponoříme je do kbelíku. Necháme macerovat 3–4 dny, až se nám vytvoří výkvas, to znamená, že rostliny začínají mírně zahnívat. Roman Pavela radí nedávat kbelík na slunce, raději ho postavit do polostínu nebo do stínu.

Hotový výkvas scedíme.

Pokud chceme jíchou zalévat, jíchu neředíme. Pokud bychom ale chtěli například postřikovat listy, jíchu ředíme vodou 1 : 1.

Mátová jícha bude báječně prospívat vašim rajčatům nebo okurkám.

A podobně, jako mátu, můžeme použít i další zelené rostliny: kopřivu, pampelišku nebo bršlici.