Pelyňky

Pelyňky – čili botanický rod Artemisia – zahrnují několik set druhů pelyňků rostoucích po celém světě.

Pelyňky jsou bylinky se silnými účinky, a proto s nimi při musíme zacházet opatrně. Podporují zejména činnost trávicí soustavy a dokáží pomoci při žaludečních potížích, ale tlumí například také menstruační křeče.

Pelyněk pravý (Artemisa absinthium) poznáme typických stříbřitých listů. Odjakživa se využívá na podporu činnosti jater a žlučníku, pomáhá při nadýmání i při průjmech a funguje také proti parazitům. Z pelyňku se většinou připravuje čaj, který se doporučuje dávkovat skutečně po lžících.

Dávkování: větší děti 1 lžíci 3krát denně, dospělí 2 lžíce 3–5krát denně

Existují i pelyňkové tinktury a pelyňkové víno.

Pelyňku by se měly vyhnout těhotné, kojící ženy a malé děti.

Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) má na rozdíl od pelyňku pravého listy dvoubarevné – jedna strana je zelená a druhá stříbřitá. Má v podstatě stejné použití jako pelyněk pravý. Kdysi se používal jako koření k masu. Jedna zajímavost: právě z černobýlu se v Asii vyrábí moxovací cigarety na prohřívání akupunkturních bodů.

Pelyněk brotan (Artemisia abrotanum), neboli nazývaný také boží dřevec, se od předchozích tří druhů liší tím, že jde o polokeř – má tedy zdřevnatělé spodní větvičky. Jeho využití je opět stejné, jako u pelyňku pravého a černobýlu. Lze jím ale také omývat špatně se hojící ranky a údajně má slabé afrodisiakální účinky.

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) je skvělý v kuchyni, má podstatně jemnější chuť, která připomíná anýz. Doporučuje se jako koření na tučná masa – pomáhá totiž jejich trávení. Přidává se např. do provensálské kořenící směsi a od jiných druhů pelyňku se liší tím, že má jednoduché listy. Lze ho použít i do čaje.

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky