Ostružiník křovitý
(Rubus fruticosus)
Na celém světě roste nesčetné množství poddruhů, botanici jejich počet odhadují až na 2 000. Jen u nás bychom těchto poddruhů našli kolem stovky. Ostružina je ale samozřejmě keř, který plodí skvělé a chutné ovoce, které se určitě vyplatí sbírat a jíst především čerstvé. Vyrábějí se z něj také šťávy, sirupy, džemy, likéry a používá se do dezertů.
Nasbírejte si mladé listy ostružiníku v době před rozkvětem. Listy se suší při teplotách do 40 °C.
Čaj z ostružiníku působí mírně močopudně, svíravě, používají se při průjmech a při problémech močového ústrojí. Koupele jsou prospěšné při ekzémech a špatně se hojících ranách. Doporučuje se také jako kloktadlo při kašli.
Obsah účinných látek v ostružiníku však není nijak vysoký, proto se používá spíše v čajových směsích s jinými bylinami.