Olivovník evropský
(Olea europaea)
Olivovník evropský patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Ve Středomoří se z něj kvalitní olej získává už 4 000 let. Nejkvalitnější druhy oleje se lisují za studena pouze mechanickými postupy, které ve výsledném produktu zachovají maximum vitamínů, minerálů a jiných důležitých látek. Nejkvalitnější olivový olej nese označení extra virgin, tedy extra panenský.
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10744345634/foto09/s_27903.jpg?1433930222)
Starý řecký recept pro zdraví radí dát si každé ráno nalačno lžičku olivového oleje. Ten je pro lidský organismus dobře stravitelný a neobsahuje cholesterol. Středomořské národy, které používají olivový olej denně a ve značném množství, mají prokazatelně nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Kréťané, kteří se dožívají vysokého průměrného věku, ho spotřebují 25 litrů ročně na jednoho obyvatele, a namáčí si v něm například i chléb.
Olivový olej se řadí mezi desítku nejzdravější potravin na světě. Co tedy tento zlatavý tekutý zázrak dokáže?
Je prevencí proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním. Obsahuje spoustu vitamínů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje metabolismus tuků a snižuje nadýmání. Je vhodný při redukční dietě. Zpomaluje stárnutí.
Můžete ho použít i na pokožku celého těla, pokud se například spálíte na sluníčku. Dámy určitě znají olivové zábaly na vlasy. Přidat ho můžete i do koupele spolu s trochou mléka.