Borovice kleč

(Pinus mugo)

Známá také jako kosodřevina.

Určitě znáte tuhle krásnou vysokohorskou borovici, která vzdoruje mrazu a sněhu v polohách nad hranicí lesních porostů. U nás ji můžete obdivovat v Krkonoších, na Šumavě či v Jizerských horách. Je ale také ozdobou mnoha zahrad.

Z kosodřeviny se v minulosti získával terpentýn, nazvaný podle látek, které tato dřevina obsahuje – terpenů. Borovice kleč ale obsahuje i silice, vitamín C, třísloviny a hořčiny. Ozdravná je prý už jen procházka borovicovým lesem…

Sbírají se pupeny, a to v měsíci dubnu.

Borovice má řadu léčivých účinků, neměla by se však používat dlouhodobě. Látka terpen totiž působí po nějaké době dráždivě. Úplně vyhnout by se jí měli lidé s onemocněním jater, ledvin anebo trávicího ústrojí.

Výtažky z borovice usnadňují odkašlávání. Zevně se doporučují při revmatismu, protože dobře prokrvují pokožku. Bylináři Janča a Zentrich doporučovali koupel, kterou je ale třeba nejdříve vyzkoušet v méně koncentrovaném provedení, abychom zjistili, zda nedráždí naši pokožku. Dále se používá odvar, který se může také inhalovat při nachlazení.

Doba sběru » duben

Recept pro tuto bylinku:

Další bylinky