Ženšen pravý

(Panax ginseng)

Ženšen je bájemi a mýty opředená rostlina, o které slyšel snad každý. Tradiční čínská medicína ho využívá odjakživa. Kořen ženšenu totiž působí rychle a komplexně, dodá organismu energii fyzickou i psychickou a celkově posiluje. Nepoužívá se jako lék, ale spíš jako prevence. Zvyšuje totiž imunitu a vitalitu a pomáhá organismu nastolit harmonii a rovnováhu. Je známo, že posiluje činnost centrální mozkové soustavy a zpomaluje stárnutí. Ženšen se doporučuje užívat měsíc až dva a pak si dopřát měsíční pauzu.

Vypěstovat kořen ženšenu je velice těžké a jsou k tomu třeba velmi specifické podmínky. K dostání je proto nejčastěji ve formě pilulek. Složení ženšenu, který obsahují, je ovlivněno řadou faktorů: lokalitou, odkud pochází, způsobem, který se pěstuje i zpracovává. Divoce rostoucí kořen z horských oblastí Číny či Koreje je dnes velice vzácný.

V obchodní síti narazíme na ženšen čínský a korejský. To, co se označuje jako ženšen sibiřský, je obvykle jiná rostlina, která má ale velice podobné účinky – eleuterokok ostnitý neboli čertův kořen.

Další bylinky