Kávovník

(Coffea)

Kávovník je keř, který je domovem v tropickém a subtropickém pásmu. Jeho původním domovem je patrně etiopská provincie Kaffa, odkud se kávovník rozšířil na arabský poloostrov a odtud do dalších oblastí světa.

Do rodu Coffea patří asi 50 druhů, ale na kávových plantážích najdeme pouze dva z nich. Je to kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník robusta (Coffea robusta).

Místo dalších botanických informací si raději uvařte šálek dobré kávy a přečtěte si o kávě pár zajímavostí.

U zrodu pití kávy údajně stály kozy. Etiopští pastevci prý vypozorovali, že kozy, které sežraly bobule kávovníku, začaly vesele pobíhat a poskakovat. Proto se rozhodli účinky plodů kávovníku vyzkoušet také. Afričané později vymysleli energetickou kávovou bombu – bobule smíchali s tukem a doping ve formě jakési žvýkačky byl na světě.

Kávová zrna pocházejí z bobulí, takže se dá říci, že naše kafíčko je vlastně ovocný nápoj.

Na kofeinu si můžete vypěstovat závislost, a proto se většina lidí snaží pít kávu v rozumné míře. Jsou ovšem pijáci kávy – rekordmani. Spisovatel Honoré de Balzac tvrdil, že káva pohání jeho mozek při psaní románů a dokázal prý vypít až 60 šálků denně.

Další bylinky